Ο Απρίλιος φέρνει ακριβότερα εισιτήρια

Ο Απρίλιος φέρνει ακριβότερα εισιτήρια

2' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρεις ημέρες ξεκινάει το θερινό ωράριο λειτουργίας των μουσείων και των αρχαιολογικών χώρων και μαζί οι αυξήσεις στα εισιτήρια, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν και ξεπερνούν το 300%. Οι νέες τιμές έχουν τυπωθεί και τα μπλοκ έχουν διανεμηθεί σε όλα τα ταμεία. Κι αν το νέο τιμολόγιο πρέπει να ανταποκρίνεται στην ποιότητα των παροχών που προσφέρουν οι χώροι, πρέπει να παραδεχτούμε ότι η εικόνα δεν είναι άψογη.

Παρότι η φύλαξη θα ενισχυθεί με εποχικό προσωπικό (1.314 άτομα), πολλές αίθουσες παραμένουν κλειστές, οι καθαρίστριες δεν επαρκούν, τα πωλητήρια είναι άδεια και πολλά κλειστά, τα προϊόντα δεν έχουν προλάβει ακόμη να ανανεωθούν. Ανάλογη είναι και η εικόνα κάποιων αρχαιολογικών χώρων στην περιφέρεια, όπου οι ειδικές διαμορφώσεις για τα ΑμεΑ είναι ανύπαρκτες.

Στην Ακρόπολη για λόγους ασφαλείας διακόπτεται η λειτουργία της ιματιοθήκης του αρχαιολογικού χώρου και δεν θα δέχεται πλέον ογκώδεις αποσκευές προς φύλαξη. Στους επισκέπτες του Ιερού Βράχου επιτρέπεται να έχουν μαζί τους μόνο ένα μικρό σακίδιο πλάτης ή τσάντα χειρός. Οσο για τα βρεφικά καροτσάκια, αυτά μπορούν να παραμένουν προσωρινά στον υπαίθριο χώρο της ιματιοθήκης.

Εισιτήριο καθιερώνεται πλέον στο Λύκειο του Αριστοτέλη, στον νέο αρχαιολογικό χώρο επί της Ρηγίλλης που άνοιξε πέρυσι και φέτος το κοινό θα πληρώνει 4 ευρώ. Μεγαλύτερη αύξηση θεωρείται αυτή στη Σπιναλόγκα όπου η είσοδος ορίστηκε στα 8 από τα 2 ευρώ, στη Ρωμαϊκή Αγορά και στο Ολυμπιείο 6 από 2 ευρώ, ενώ και στην Ακρόπολη ο επισκέπτης θα πληρώνει 20 από 12 ευρώ, στην Κνωσό 15 από 6 και στη Δήλο 12 από 5. Οι τιμές των εισιτηρίων στα ελληνικά μουσεία είναι χαμηλές, όπως παραδέχονται οι τουρίστες σε διάφορα ρεπορτάζ. Ομως μοιάζουν αποτρεπτικές για αρκετές ελληνικές οικογένειες.

Ενα από τα προβλήματα του ΤΑΠ δεν ήταν μόνο τα περιορισμένα έσοδα, αφού σε χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα αυξανόταν η προσέλευση, αλλά μαζί και τα ελευθέρας εισόδου. Το 2014 η προσέλευση στα μνημεία του Ιερού Βράχου ήταν 1.563.434 επισκέπτες και τα ελευθέρας εισόδου 545.791 άτομα. Ανάλογο παράδειγμα είχε δοθεί και για το Ολυμπιείο στο οποίο σε 622.000 επισκέπτες εισιτήριο κατέβαλαν οι 198.000. Ιθύνοντες του ΥΠΠΟΑ υποστηρίζουν πως το ελληνικό κοινό έχει την εναλλακτική λύση της χειμερινής περιόδου (Νοέμβριος – Μάρτιος), κατά τη διάρκεια της οποίας η είσοδος σε μουσεία και χώρους είναι 50% πιο φθηνή.

Ετοιμο δηλώνει από την πλευρά του το υπουργείο Πολιτισμού, με τη γ.γ. Μαρία Ανδρεαδάκη – Βλαζάκη αλλά και την πρόεδρο του ΤΑΠ Ασπασία Λούβη να υποστηρίζουν πως «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Οσο για την αποχή των αρχαιο­φυλάκων από δράσεις πέραν του ωραρίου τους, η κ. Βλαζάκη τονίζει: «Κάθε χρόνο αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα με την εργασία εκτός ωραρίου και την αποζημίωση του προσωπικού».

«Λείπει ο έγκαιρος και ο ορθολογικός προγραμματισμός για την έναρξη του θερινού ωραρίου 8 π.μ. με 8 μ.μ.», ισχυρίζεται ο πρόεδρος των αρχαιοφυλάκων (ΠΕΥΦΑ) Γιάννης Μαυρικόπουλος, ο οποίος επιμένει πως δεν θα είναι όλοι οι χώροι έτοιμοι την 1/4, ενώ χαρακτηρίζει τις αυξήσεις στα εισιτήρια «ανισομερείς».

Ολυμπία, Αιγές, Σαντορίνη

Βραυρώνα (χώρος και μουσείο) 6 € (από 5 €), Σούνιο 8 € (από 4 €), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Επιδαύρου 12 € (από 6 €), αρχαιο­λογικός χώρος και Μουσείο Μυ­κηνών 12 € (από 8 €), αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης Λίνδου 12 € (από 6 €), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Ολυμπίας 12 € (από 9 €), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Βασιλικών Τάφων Αιγών 12 € (από 8 €), αρχαιολογικός χώρος και Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης 12 € (από 6 €), Αρχαιολογικός Χώρος Ακρωτηρίου Θήρας 12 ευρώ (από 6 €).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή