«Να μην ξεχνάμε τους ντόπιους»

«Να μην ξεχνάμε τους ντόπιους»

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αρχή έγινε στη Λέσβο. Προτού κινητοποιηθεί όλη η χώρα, πριν καν δραστηριοποιηθούν οι Αρχές, ήταν οι άνθρωποι του νησιού που οργανώθηκαν για την υποδοχή των πληθυσμών που έφθαναν με όλο και μεγαλύτερη ένταση από τη θάλασσα. Στην πρώτη γραμμή βρέθηκε από την πρώτη στιγμή η ΜΚΟ «Αγκαλιά», το «παιδί» του αείμνηστου ιερέα Ευστράτιου Δήμου, η δράση της οποίας κάλυπτε όλο το βόρειο τμήμα του νησιού.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις πρώτες εκείνες δύσκολες μέρες, οι άνθρωποι της «Αγκαλιάς» αποφάσισαν να προσφέρουν σε αυτούς που πρώτοι τούς βοήθησαν. Τους κατοίκους της Λέσβου. «Τόσο καιρό βλέπουμε τους ανθρώπους στα ξεχασμένα χωριά της βόρειας Λέσβου να δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στην κρίση», αναφέρει στην «Κ» ο Γιώργος Τυρίκος-Εργας, εκ των ιδρυτικών μελών της οργάνωσης. «Ενώ είχαμε ξεκινήσει ενισχύοντας τους ντόπιους πριν από 12 χρόνια, το πρόβλημα με τους πρόσφυγες ήταν τόσο επιτακτικό, που απαιτούσε την απόλυτη προσοχή μας. Οι κάτοικοι των χωριών αυτών έβλεπαν τα ζόρια, δεν ζητούσαν τίποτα. Αντίθετα πολλοί από αυτούς μάς δίνανε πεντάευρα στο χέρι να ταΐσουμε τον κόσμο που ερχόταν. Ηταν ώρα να κάνουμε κάτι. Δεν έχει εθνικότητα η αλληλεγγύη, αλλά δεν σημαίνει ότι πρέπει να ξεχνάμε τους ντόπιους».

Εως το τέλος Απριλίου, ο λογαριασμός της «Αγκαλιάς» θα είναι ανοικτός για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση 200 οικογενειών από τη βόρεια Λέσβο και 200 οικογενειών προσφύγων. Τονίζεται ότι η «Αγκαλιά» δεν είναι αποδέκτης εθνικών ή ευρωπαϊκών πόρων και ενεργοποιεί τον τραπεζικό της λογαριασμό μόνο για συγκεκριμένες δράσεις. Στο ταμείο έχουν ήδη μπει, πρώτα απ’ όλα, τα 10.000 ευρώ από το βραβείο Raoul Wallenberg, που απονεμήθηκε στην οργάνωση τον Ιανουάριο.

Η επιλογή των 200 οικογενειών από το νησί θα γίνει έπειτα από συνεργασία με τους τοπικούς παρέδρους, που θα υποδείξουν όσους έχουν ανάγκη, ενώ θα ακολουθήσει και προσωπική επαφή των εθελοντών μαζί τους, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα χρήματα θα διανεμηθούν δίκαια. Με ανάλογο τρόπο θα επιλεγούν και οι 200 προσφυγικές οικογένειες που χρειάζονται βοήθεια. «Αλλωστε είναι για εμάς οι ίδιες αυτές νοοτροπίες που δημιουργούν τόσο τους πολέμους στη Μέση Ανατολή όσο και την κρίση στην Ελλάδα, οι ίδιοι ανταγωνισμοί, οι ίδιες αρπακτικές συμπεριφορές. Η απάντηση πρέπει να είναι κοινή σε κοινά προβλήματα. Και έτσι κλείνουμε και το στόμα σε όσους λένε ότι δεν βοηθάμε Ελληνες».

Για δωρεές: ΜΚΟ «Αγκαλιά», Alpha Bank. IBAN:

GR5401405990599002101026620

BIC-Swift Code: CRBAGRAA

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή