ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διαφοροποίηση ΑΝΕΛ για ιδιωτικά

Διαφοροποίηση ΑΝΕΛ για ιδιωτικά

Αίτημα να βρεθεί μέση λύση, «τα σημεία που διευκολύνουν όλες τις πλευρές, και τους σχολάρχες και τους εκπαιδευτικούς», ζήτησε χθες ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, σχολιάζοντας την κόντρα των σχολαρχών-ιδιωτικών εκπαιδευτικών για τις νέες ρυθμίσεις που έχει συντάξει το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων. Η τοποθέτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ διαφέρει από την πρόταση του υπουργείου Παιδείας, όπως παρουσιάζεται έως τώρα.

Σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή (Mega), η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου στήριξε τις διατάξεις που προτείνει ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης (είναι αρμόδιος για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση), αναφέροντας ότι ρυθμίζουν τις εργασιακές σχέσεις των ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Ωστόσο ο κ. Κατσίκης, εκπροσωπώντας στο ίδιο πάνελ τον κυβερνητικό εταίρο, αναφέρθηκε στην «εξέχουσα σημασία της προσφοράς των ιδιωτικών σχολείων στην εκπαίδευση», και τόνισε: «Να αφήσουμε απρόσκοπτα τους σχολάρχες να συνεχίσουν το έργο τους. Να μη συγκρουστούμε μαζί τους». Εν συνεχεία πρότεινε μια συμβιβαστική λύση.

Πρόθεση του υπουργείου Παιδείας είναι οι επίμαχες διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση να συμπεριληφθούν σε ένα άρθρο σε νομοσχέδιο για την έρευνα. Χθες το Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) ενέκρινε την εισήγηση του αναπληρωτή υπουργού Παιδείας, αρμόδιου για την Ερευνα και την Καινοτομία, Κώστα Φωτάκη, για τη στρατηγική σχετικά με την οικονομία της γνώσης. Ετσι, την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί στη Βουλή νομοσχέδιο, το οποίο είναι η πρώτη από τις τρεις νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για την έρευνα. Το πρώτο νομοσχέδιο αντιμετωπίζει θεσμικά κενά και σοβαρές πρακτικές δυσλειτουργίες, όπως η απορρόφηση πόρων ΕΣΠΑ στον χώρο της έρευνας και της τεχνολογίας. Το δεύτερο νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση εντός του Μαΐου, θα θεσμοθετήσει ένα χρηματοδοτικό εργαλείο για την έρευνα και την καινοτομία, που θα κινητοποιεί πόρους για νεοφυείς επιχειρήσεις που θα αξιοποιούν τα προϊόντα της έρευνας. Το τρίτο νομοσχέδιο θα θέτει τις στρατηγικές κατευθύνσεις για την έρευνα, την τεχνολογία και την καινοτομία.

Σύμφωνο συνεργασίας

Τέλος, στο πλαίσιο του έτους Ελλάδας-Ρωσίας 2016, θα υπογραφεί σήμερα σύμφωνο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας. To σύμφωνο θα υπογράψουν η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας και Επιστήμης της Ρωσικής Ομοσπονδίας Λουντμίλα Ογκορόντοβα και ο κ. Φωτάκης. Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι η συμφωνία σηματοδοτεί την απαρχή μιας πρωτοποριακής συνεργασίας, η οποία με εφαλτήριο τις καίριες κβαντικές τεχνολογίες μπορεί να προχωρήσει σε από κοινού επενδύσεις και σε αξιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας από ιδρύματα και εταιρείες, προς όφελος της εθνικής οικονομίας και της απασχόλησης σε τομείς με υψηλή προστιθέμενη αξία.