«Ξέρεις τι πλεονέκτημα θα έχω στο βενζινάδικο αν ξέρω κομπιούτερ;»

«Ξέρεις τι πλεονέκτημα θα έχω στο βενζινάδικο αν ξέρω κομπιούτερ;»

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Δεν μπορούμε όλοι να είμαστε επιχειρηματίες. Δεν γίνεται όλοι να φτιάξουμε startup, αφήστε που πετυχαίνουν δύο στις δέκα. Θέλουμε να είμαστε και μηχανικοί αυτοκινήτων και λογιστές και υπάλληλοι γραφείου. Αυτούς θέλουμε εμείς να βοηθήσουμε». Η Κατερίνα Παράσχου μιλάει με μεγάλο ενθουσιασμό για το πρόγραμμα ενδυνάμωσης δεξιοτήτων για ανέργους που εδώ και λίγους μήνες συντονίζει. Είναι λογικό, τα αποτελέσματα ήταν πολύ πιο άμεσα και πολύ πιο εντυπωσιακά από ό,τι κάποιος μπορούσε να φανταστεί.

Ο λόγος για την ευρηματική πρωτοβουλία «Mellon Επιταχυντής Δεξιοτήτων», που από τον περασμένο Σεπτέμβριο υλοποιεί η κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση knowl, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο της εκπαίδευσης. Κορμός της δράσης είναι οι εντατικοί κύκλοι εξατομικευμένης παρέμβασης σε ανέργους, φυσικά δωρεάν. «Κάθε φορά συνεργαζόμαστε και με διαφορετικό δήμο, όπου επί τρεις μήνες “αναλαμβάνουμε” ομάδα 25 ανέργων, σε κάθε έναν από τους οποίους συμπληρώνουμε 65 ώρες εξατομικευμένης συμβουλευτικής, ανάλογα με τους στόχους τους», εξηγεί η κ. Παράσχου. «Εάν ένας πολιτικός μηχανικός δεν μπορεί να βρει δουλειά γιατί δεν γνωρίζει το λογισμικό AutoCAD, αναλαμβάνουμε να του το μάθουμε. Εάν μια γυναίκα που θέλει να εργαστεί ως γραμματέας δεν ξέρει τη λειτουργία του Office, την εκπαιδεύουμε σε αυτό. Ερχονται δημοσιογράφοι που έχουν μείνει χρόνια εκτός χώρου επειδή δεν έχουν παρακολουθήσει τη μετάβαση στα ψηφιακά μέσα». Οι εθελοντές σύμβουλοι του προγράμματος φτιάχνουν από την αρχή το βιογραφικό των συμμετεχόντων, ώστε να μπορούν να διεκδικήσουν με αξιώσεις μια θέση εργασίας, τους δημιουργούν προφίλ σε δίκτυα όπως το LinkedIn, κ.ά.

Η πρώτη τέτοια δράση υλοποιήθηκε στον Δήμο Αχαρνών. «Το 20% των συμμετεχόντων είχε βρει δουλειά πριν κλείσει ο κύκλος των τριών μηνών», λέει η κ. Παράσχου. «Δεν είναι μόνο ότι έφτιαξαν βιογραφικό, είναι και ότι άλλαξε αμέσως η ψυχολογία τους. Οταν μένεις εκτός αγοράς εργασίας, πέφτεις σε ενός είδους κατάθλιψη, δεν έχεις από πού να πιαστείς. Από την πρώτη στιγμή που τους υποδεχόμαστε στα γραφεία μας ή όταν τους κάνουμε προσομοίωση συνέντευξης, το βλέπεις ότι αισθάνονται αμέσως καλύτερα, πιο δυνατοί». Σήμερα, ξεκινάει το πρόγραμμα στον Δήμο Ασπροπύργου, ενώ θα ακολουθήσει το Μαρκόπουλο. «Εστιάζουμε στο υπόλοιπο Αττικής, γιατί εκεί γίνονται τα λιγότερα τέτοια προγράμματα και οι ανάγκες είναι μεγάλες».

Παράλληλα, πραγματοποιούνται ανοικτά σεμινάρια για το κοινό, με πρακτικά θέματα, όπως εκμάθηση γλωσσών προγραμματισμού, μυστικά συνεντεύξεων κ.ο.κ. Το πιο πρόσφατο έλαβε χώρα στο Λαύριο, με εντυπωσιακή προσέλευση. «Μέσα σε 48 ώρες από τότε που έγινε η αναγγελία είχαμε 250 άτομα λίστα αναμονής. Το ενδιαφέρον είναι τεράστιο. Θυμάμαι έναν άνεργο που ενδιαφερόταν να πιάσει δουλειά σε βενζινάδικο. Κάποιος τον ρώτησε τι το χρειάζεται το PowerPoint. “Ξέρεις τι πλεονέκτημα θα έχω έναντι άλλων αν μπορώ να γράφω τα έσοδα και τα έξοδα στο κομπιούτερ;” του απάντησε εκείνος».

Το πρόγραμμα υλοποιείται με ίδιους πόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή