Σχέδιο μεταφοράς σε οργανωμένες δομές

Σχέδιο μεταφοράς σε οργανωμένες δομές

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μεταφορά όσο το δυνατόν μεγαλύτερου πληθυσμού προσφύγων και μεταναστών από την Ειδομένη αλλά και από τον Πειραιά προς οργανωμένες δομές φιλοξενίας, τις επόμενες ημέρες, σχεδιάζεται από την κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, σχεδιάζεται να μεταβεί στην Ειδομένη η γυναίκα-σύμβολο Νάντια Μουράντ Μπαζί, την οποία είχαν απαγάγει οι τζιχαντιστές από το χωριό της στο Ιράκ, προκειμένου να επικοινωνήσει με ομοεθνείς της, περίπου 2.000 στην Ειδομένη (500 εκτιμάται ότι βρίσκονται στον Πειραιά).

Η 22χρονη κοπέλα συναντήθηκε χθες με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρωθυπουργός στο twitter συζήτησαν «την ανάγκη οι πρόσφυγες Ειδομένης και Πειραιά να εμπιστευτούν την Ελλάδα και να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας».

Κυβερνητικοί κύκλοι αναφέρουν ότι ζήτησε να επισκεφτεί κάποιες δομές φιλοξενίας, προκειμένου να διαπιστώσει ότι, μολονότι οι υποδομές είναι ελάχιστες, υπάρχει ασφάλεια εφόσον πρόκειται να μεταφερθούν γυναίκες και παιδιά.

Κίνδυνος επεισοδίων

Οπως εκτιμά η κυβέρνηση, ο κίνδυνος για την εκδήλωση επεισοδίων αυξάνεται καθημερινά, καθώς το τελευταίο χρονικό διάστημα οι πρόσφυγες επανειλημμένως έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ταλαιπωρία τους ή να κινδυνεύει η ζωή τους.

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για τους πρόσφυγες, Γιώργος Κυρίτσης, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η διασπορά φημών στην Ειδομένη για δήθεν επικείμενο άνοιγμα των συνόρων είναι επικίνδυνη και ενδεχομένως και να κρύβει σκοπιμότητες. «Γνωρίζουμε ότι τις ψευδείς αυτές πληροφορίες τις διακινούν μέσω των κοινωνικών δικτύων αλλά και από στόμα σε στόμα άνθρωποι ετερόκλητοι. Τέτοιες φήμες σε απελπισμένους ανθρώπους μεταδίδονται όπως η φωτιά στα ξερόχορτα. Ανάμεσα σε εκείνους που τις διαδίδουν μπορεί να βρίσκονται και άνθρωποι με ειλικρινές ενδιαφέρον να βοηθήσουν, οι οποίοι όμως επιτυγχάνουν ακριβώς το αντίθετο. Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και κάποιοι που παίζουν παιχνίδια σε βάρος των προσφύγων και ώς ένα βαθμό και εις βάρος της χώρας», τόνισε απευθύνοντας κάλεσμα σε αλληλέγγυους και ΜΚΟ να συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να προστατευτούν οι πρόσφυγες από την παραπληροφόρηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή