ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Πυρά κατά πρωθυπουργού από ΠΟΕΔΗΝ για τα ψέματα

Πυρά κατά πρωθυπουργού από ΠΟΕΔΗΝ για τα ψέματα

Με σύνθημα «όχι άλλα ψέματα», οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία άδραξαν χθες την ευκαιρία της 1ης Απριλίου για να διαμαρτυρηθούν για τη μη τήρηση των υποσχέσεων του ίδιου του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις 4.500 γιατρών και νοσηλευτών εντός του 2015 και την αύξηση της χρηματοδότησης των δημόσιων νοσοκομείων. Με πρωτοβουλία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), ομάδα εργαζομένων «αλυσοδέθηκε» συμβολικά χθες το πρωί έξω από το υπουργείο Υγείας, ενώ συνάδελφοί τους άπλωσαν πανό με τίτλο «Πρωταπριλιάτικα ψέματα» και φωτογραφία του πρωθυπουργού από τις περυσινές εξαγγελίες του στο υπουργείο Υγείας για προσλήψεις, στην οποία ωστόσο με τη βοήθεια του φωτομοντάζ εμφανίζεται ως «Πινόκιο».

Η ΠΟΕΔΗΝ κατηγορεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση για ψεύτικες υποσχέσεις σε ό,τι αφορά τις προσλήψεις, υπενθυμίζοντας τις δραματικές ελλείψεις στα νοσοκομεία όπου μία στις τρεις οργανικές θέσεις είναι κενή και σε κάθε κλινική των 40 ασθενών κάνει βάρδια μία νοσηλεύτρια. Αντί των προσλήψεων, σύμφωνα με τα στοιχεία από το μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού Ελληνικού Δημοσίου που δημοσιοποίησε πριν από δύο εβδομάδες το υπουργείο Εσωτερικών, το τακτικό προσωπικό του συστήματος υγείας μειώθηκε κατά 1.854 άτομα μέσα στο 2015 (79.533 ήταν το τακτικό προσωπικό του υπουργείου Υγείας στις 31/12/2014, έναντι 77.679 στις 31/12/2015). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία πέρυσι πραγματοποιήθηκαν μόλις 382 προσλήψεις σε φορείς του υπουργείου Υγείας. Επιπλέον, η ΠΟΕΔΗΝ κάνει αναφορά και στην υποχρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων. Οπως τονίζουν οι εργαζόμενοι, τα νοσοκομεία λειτουργούν σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης, αδυνατούν να προμηθευτούν υλικά και φάρμακα και οφείλουν στους προμηθευτές περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, στον προϋπολογισμό έχουν εγγραφεί 1,156 δισ. ευρώ ως επιχορήγηση για εφέτος σε φορείς παροχής υπηρεσιών υγείας για την εξόφληση υποχρεώσεων προς τρίτους.

Νέα επίθεση στοχευμένη αυτή τη φορά στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη, εξαπέλυσε χθες ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών που σε ανακοίνωσή του σημειώνει ότι «χάνονται ζωές εξαιτίας της πολιτικής Πολάκη στο υπουργείο Υγείας». Ο ΙΣΑ καλεί τον αναπληρωτή υπουργό να απαντήσει για το πότε θα στελεχωθούν οι Μονάδες Εντατικής Υπηρεσίας των δημόσιων νοσοκομείων με προσωπικό, (υπενθυμίζεται ότι η ηγεσία του υπουργείου είχε δεσμευθεί για προσλήψεις εντός του Μαρτίου), και για το πόσες ζωές θα είχαν σωθεί από τη γρίπη, εάν υπήρχε έγκαιρη ενημέρωση και προληπτικός εμβολιασμός του πληθυσμού. Σχολιάζει, δε, με ειρωνικό τρόπο και την πρόσφατη «γκάφα» του υπουργείου Υγείας, που ανακοίνωσε προσλήψεις ακτινοφυσικών και γιατρών ακτινοθεραπευτικής ογκολογίας, με το 50% αυτών σε νοσοκομεία της Αττικής που δεν διαθέτουν ακτινοθεραπευτικά τμήματα.