Η «ταυτότητα» των προσφύγων

Η «ταυτότητα» των προσφύγων

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το προφίλ, τις αιτίες της μετανάστευσης και την οπτική για το μέλλον των μεταναστών που φιλοξενούνται στην Αττική και οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα κατ’ ελάχιστον έναν μήνα, κατέγραψε έρευνα που πραγματοποίησε η Κάπα Research για λογαριασμό της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), προκειμένου να συγκεντρωθούν συγκεκριμένες πληροφορίες, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Κώστας Αγοραστός. Πρόκειται στην πλειοψηφία τους, 74%, για άνδρες, Σύρους, έως 35 ετών. Το 83% είναι μουσουλμάνοι Σουνίτες, εκ των οποίων το 58,1% προσεύχεται καθημερινά, οι περισσότεροι είναι αραβόφωνοι και μόνο το 25% μιλάει αγγλικά.

Τον πόλεμο και τον κίνδυνο της ζωής των ίδιων και των οικογένειών τους αναφέρουν οι 7 στους 10 ως αιτία για να φύγουν από τη χώρα τους, ενώ 6 στους 10 αναφέρουν ότι έχουν χάσει κάποιον δικό τους στον πόλεμο. Το 65,4% αναφέρει συνεχείς βομβαρδισμούς, το 33,5% εμφύλιο πόλεμο και το 32,7 κλίμα τρομοκρατίας. Εννέα στους δέκα έχουν αφήσει πίσω τους συγγενικό πρόσωπο, γονείς (57,2%), αδέλφια 46,9%, ενώ το 53,1% διατηρεί ακόμα περιουσία στην περιοχή που άφησε πίσω. Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι θα ήθελαν κάποια στιγμή να γυρίσουν στην πατρίδα τους και, παρά τις δυσκολίες, δηλώνουν αισιόδοξοι (53,1%), αναφέροντας ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί. Οι απαισιόδοξοι (38,5%) πιστεύουν ότι τα πράγματα θα είναι «περίπου ίδια ή και χειρότερα».

Οι 7 στους 10 ταξιδεύουν μαζί με συγγενή ή οικείο πρόσωπο. Εντύπωση προκαλεί ότι οι περισσότεροι (62,8%) αναφέρουν πως το ταξίδι τους διήρκεσε λιγότερο από 30 ημέρες, ενώ 6 στους 10 ότι έχουν μείνει περισσότερες από 10 ημέρες σε κατάλυμα σε άλλη χώρα. Το 36,6% πριν ξεκινήσει το ταξίδι ζήτησε πληροφορίες από φίλους και συγγενείς που ήδη βρίσκονται σε χώρες της Ε.Ε., και το 20,2% χρησιμοποίησε το Διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Το 53,5% διαθέτει smartphone.

Το 53% πλήρωσε για να φθάσει στην Ελλάδα

Πάνω από τους μισούς (53%) δηλώνουν ότι πλήρωσαν για να φτάσουν στην Ελλάδα, ενώ το 20% αναφέρει ότι πλήρωσε και για να μετακινηθεί εντός της χώρας. Στις περισσότερες περιπτώσεις το άτομο που ανέλαβε το ταξίδι συμπεριφέρθηκε καλά, αλλά στο 36,1% των περιπτώσεων η συμπεριφορά ήταν κακή. Η επιλογή της χώρας προορισμού γίνεται με βάση την παρουσία άλλων συγγενών (ποσοστό 59,6%).

Η Ελλάδα (77,6%) και η Γερμανία (74%) συγκεντρώνουν τις περισσότερες θετικές γνώμες όσον αφορά την αντιμετώπιση του προσφυγικού, ενώ η Τουρκία αντιμετωπίζεται αρνητικά από το 50,8% των ερωτώμενων. Πάντως θετική είναι και η άποψη για την Ε.Ε. σε ποσοστό 57,8%.

Μόνο το 12,5% των ερωτώμενων θα επέλεγαν να μείνουν στην Ελλάδα μόνιμα, ενώ οι περισσότεροι ανέφεραν ότι μένουν προσωρινά έως ότου ανοίξουν τα σύνορα, αλλά οι 7 στους 10 αναφέρουν ότι είναι προβληματικός ο χώρος όπου μένουν (Πειραιάς, Ελληνικό, Σχιστό). Το 76,3% ανέφερε, πάντως, ότι ταξιδεύουν μέσω Ελλάδας, γιατί «είναι εύκολο να περάσεις τα σύνορα».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις 15-16 Μαρτίου 2016, σε δείγμα 637 ατόμων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή