Επί ποδός οι δήμαρχοι του Κυπαρισσιακού Κόλπου

Επί ποδός οι δήμαρχοι του Κυπαρισσιακού Κόλπου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κατά παντός υπευθύνου απειλούν πλέον δήμαρχοι του Κυπαρισσιακού Κόλπου. Αιτία δεν είναι άλλη από το –υπό ολοκλήρωση– νέο πλαίσιο προστασίας της περιοχής, που επιχειρεί να «βάλει φρένο» στην αυθαιρεσία και στην υποβάθμιση του κόλπου και να γλιτώσει τη χώρα από ακόμα μια καταδίκη από το Ευρωδικαστήριο.

Οι δήμαρχοι της περιοχής του Κυπαρισσιακού Κόλπου (Πύργου, Αρχαίας Ολυμπίας, Ανδρίτσαινας – Κρεστένων, Τριφυλίας και Ζαχάρως) σύστησαν τον περασμένο Ιανουάριο ένα «δίκτυο», σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν τη θέσπιση ενός αυστηρότερου διατάγματος προστασίας της περιοχής. Τις τελευταίες ημέρες, οι τόνοι της αντιπαράθεσης με το υπουργείο Περιβάλλοντος έχουν ανέβει και ορισμένοι από τους δημάρχους του δικτύου προτείνουν να κατατεθεί μηνυτήρια αναφορά και αγωγές.

Οι δήμαρχοι αντιδρούν στην αυστηροποίηση των περιορισμών στην παράκτια περιοχή, έχοντας στο πλευρό τους τους κυνηγετικούς συλλόγους (λόγω των προτεινόμενων περιορισμών στο κυνήγι) και, εσχάτως, τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου, Πέτρο Τατούλη. Η αντίδραση των τοπικών αρχόντων και φορέων βέβαια δεν έχει ουσιαστικά νόημα (το πιθανότερο, εκδηλώνεται ανακλαστικά ή για μικροπολιτικούς λόγους), καθώς το νέο διάταγμα συμμορφώνεται υποχρεωτικά με τις υποδείξεις που πρόσφατα έκανε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Ενώ επιπρόσθετη πίεση δημιουργεί η παραπομπή της χώρας μας στο Ευρωδικαστήριο για την πλημμελή προστασία της περιοχής, με το ενδεχόμενο καταδίκης να είναι περισσότερο από ορατό.

Χαρακτηριστική του κλίματος είναι η αντίδραση του δημάρχου Τριφυλίας, Παν. Κατσίβελα. «Το σχέδιο προεδρικού διατάγματος ακυρώνει την παρουσία του ανθρώπου στην περιοχή», λέει στην «Κ». «Προτείνει μια μονοδιάστατη αγροτική ανάπτυξη, η οποία δοκιμάστηκε στην περιοχή και οδήγησε στη μείωση του πληθυσμού της και ακυρώνει κάθε προοπτική τουριστικής ανάπτυξης. Πριν από λίγο καιρό μάς επισκέφθηκε ένας Ισπανός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και μας συνέστησε να πάρουμε τον πληθυσμό από την παραλιακή περιοχή και να τον μεταφέρουμε στις πόλεις! Του είπα λοιπόν αν αυτό το μοντέλο προτείνει, να μας δώσει διαμερίσματα στη Μαδρίτη να μείνουμε εκεί».

Ερωτώμενος κατά πόσον θεωρεί ότι η πολιτεία έχει περιθώριο να πράξει κάτι διαφορετικό, ο κ. Κατσίβελας δίνει τη δική του εκτίμηση. «Αυτό που αποσιωπούν τα ΜΜΕ είναι ότι οι αμμοθίνες υπάρχουν εδώ και 200 χρόνια. Τις προστάτεψαν οι κάτοικοι της περιοχής, καμιά ομάδα οικολόγων και κανένα υπουργείο. Εμείς δεν θέλουμε να τσιμεντοποιήσουμε την περιοχή. Θέλουμε συναίνεση για ήπια ανάπτυξη, θέλουμε τα παιδιά μας να μπορούν να χτίσουν ένα σπιτάκι». Οσον αφορά στην πρόθεση κατάθεσης μηνύσεων και αγωγών εναντίον του υπουργείου, ο κ. Κατσίβελας αναφέρει ότι το τελικό κείμενο είναι υπό διαμόρφωση.

Το προεδρικό διάταγμα για την προστασία του Κυπαρισσιακού Κόλπου πάντως θα πρέπει να θεσπιστεί άμεσα, καθώς τον Απρίλιο λήγει η τελευταία αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών που μπορούσε να δοθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή