ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος: H Πολιτεία να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Ενωση Εισαγγελέων Ελλάδος: H Πολιτεία να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης

Ανακοίνωση εξέδωσε η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος με αφορμή την πολιτική αντιπαράθεση που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα για τα τεκταινόμενα στον χώρο της Δικαιοσύνης.

Ειδικότερα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στην ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι «η σφαίρα της αρμοδιότητας των οργάνων των τριών εξουσιών είναι σαφώς προσδιορισμένη και εξειδικευμένη, ώστε κάθε όργανο να μη δύναται να έχει άλλες αρμοδιότητες παρά μόνο όσες αυστηρά του απονέμουν το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «η συνταγματική κατοχύρωση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και οι εγγυήσεις της προσωπικής και λειτουργικής ανεξαρτησίας των εισαγγελικών λειτουργών αποκλείουν κάθε είδους εξάρτηση ή δέσμευση του Εισαγγελέως, πολλώ δε μάλλον, κάθε παρέμβαση στα εισαγγελικά καθήκοντα από την πολιτική εξουσία (κυβέρνηση-κοινοβούλιο-κόμματα)».

Ωστόσο, θεωρεί «αναγκαία προτεραιότητα της Πολιτείας να αναγνωρίσει και να σεβαστεί την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για την αυτοτέλεια και τη θωράκιση της».

Ακόμη, η Ένωση διαβεβαιώνει ότι οι Έλληνες εισαγγελείς, «υπό αντίξοες συνθήκες, επιτελούν απερίσπαστοι και ανεξάρτητοι το έργο τους με υψηλό αίσθημα καθήκοντος και ευθύνης, σύμφωνα με τον νόμο και τη συνείδηση τους, έχοντας ως μέλημα την εξιχνίαση και πάταξη φαινομένων διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος, βασικούς παράγοντες που οδήγησαν τη χώρα σε οικονομική κρίση».

Σε άλλο σημείο της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι «η έκφραση δημόσιας κριτικής για τον τρόπο άσκησης των εισαγγελικών καθηκόντων είναι θεμιτή και ευπρόσδεκτη, εφόσον, βέβαια, τηρούνται οι κανόνες δεοντολογίας χωρίς υπερβάσεις του προσήκοντος μέτρου ευπρέπειας».

Τέλος, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος καλεί την Πολιτεία «και έμπρακτα να επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον της για την ποιοτική αναβάθμιση της Δικαιοσύνης, λαμβάνοντας άμεσα τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση των συνθηκών απονομής της, προκειμένου οι λειτουργοί της να υπηρετούν και οι πολίτες να απολαμβάνουν μία δικαιοσύνη ως ύψιστο κοινωνικό αγαθό που να συμβαδίζει με τα διεθνή πρότυπα, να σέβεται και να εγγυάται την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, να διασφαλίζει την κοινωνική ειρήνη και να αποτελεί μοχλό οικονομικής ανάπτυξης».