Την παραίτηση του κ. Αρ. Μπαλτά ζητούν καλλιτέχνες

Την παραίτηση του κ. Αρ. Μπαλτά ζητούν καλλιτέχνες

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κίνηση να ζητήσουν την παραίτηση του υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά συμφώνησαν χθες οι Ελληνες καλλιτέχνες που βρέθηκαν στην άτυπη γενική συνέλευση στο Θέατρο Σφενδόνη, ενώ παράλληλα υπερψήφισαν κείμενο με το οποίο ο Γιαν Φαμπρ θεωρείται «persona non grata». Αιτιολογώντας την απόφασή τους, έκαναν λόγο για τη διαμόρφωση ενός απαράδεκτου προγράμματος που καταδεικνύει την έλλειψη πολιτιστικής πολιτικής και στρέφεται εναντίον της τέχνης και των χειμαζόμενων δημιουργών.

Οι πολύ μεγάλες αντιδράσεις της συντριπτικής πλειονότητας των ανθρώπων της τέχνης ξεκίνησαν, επειδή στο πρόγραμμα του Ελληνικού Φεστιβάλ, που ανακοίνωσαν το μεσημέρι της προηγούμενης Τρίτης ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής, Βέλγος Γιαν Φαμπρ και ο κ. Αριστείδης Μπαλτάς, απουσιάζουν οι ελληνικές παραγωγές. Ταχύτατα, οργανώθηκε η χθεσινή συνάντηση στο Θέατρο Σφενδόνη.

Εκεί, βρέθηκαν δεκάδες ηθοποιοί, σκηνοθέτες, εικαστικοί καλλιτέχνες, χορευτές. Ολοι εξέφρασαν την έντονη δυσαρέσκειά τους για τον διαφαινόμενο αποκλεισμό των Ελλήνων.

Ακούστηκαν απόψεις για την απουσία πολιτιστικής πολιτικής και τις ευθύνες του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ υπήρξαν προτάσεις και για ακτιβιστικές δράσεις όπως το σαμποτάζ των ξένων παραστάσεων και η δημιουργία παράλληλου φεστιβάλ, κάτι όμως με το οποίο δεν συμφώνησαν αρκετοί από τους παρευρισκομένους. Παράλληλα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος Ακροάματος αποφάσισε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Πολιτισμού τη Δευτέρα 4/4, στις 12 το μεσημέρι. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Στάθης Λιβαθινός, διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου, το οποίο επισκέφθηκε προχθές ο Γιαν Φαμπρ. Σύμφωνα με όσα διηγήθηκε ο Στάθης Λιβαθινός, ο Βέλγος καλλιτέχνης τον ρώτησε «Are they angry with me? » (είναι θυμωμένοι μαζί μου;). Η απάντηση που πήρε από τον διευθυντή του Ε.Θ. ήταν «very much», συμπληρώνοντας ότι «τον κάναμε κοινωνό του προβλήματος. Του εξηγήσαμε ότι πολλοί άνθρωποι είναι χωρίς δουλειά χωρίς να τον κάνουμε να νιώσει αφιλόξενος». Σε ερώτηση πάντως για το αν το Εθνικό Θέατρο θα πραγματοποιήσει τις προγραμματισμένες παραστάσεις στην Επίδαυρο, ο Στάθης Λιβαθινός εξήγησε ότι «είναι χρέος μας να στηρίξουμε την ελληνική δημιουργία σε όλα τα πλαίσια. Το μεγαλύτερο λάθος είναι να σαμποτάρουμε την ελληνική δημιουργία».

Αντιδράσεις υπάρχουν και από τον πολιτικό κόσμο. O πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «ο κ. Τσίπρας αποδέχθηκε τον αφελληνισμό του Ελληνικού Φεστιβάλ», ζητώντας του να αναιρέσει την άστοχη και πρωτοφανή απόφαση.

Προσπαθώντας να μετριάσει τις αντιδράσεις, το Δ.Σ. του Ελληνικού Φεστιβάλ εξέδωσε χθες ανακοίνωση όπου μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για αναγνώριση της ανάγκης για διεύρυνση και εμπλουτισμό του τρέχοντος καλλιτεχνικού προγράμματος με επιπλέον ελληνικές εκδηλώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή