Εκρηκτική κατάσταση και αβεβαιότητα για την εφαρμογή της συμφωνίας

Εκρηκτική κατάσταση και αβεβαιότητα για την εφαρμογή της συμφωνίας

4' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε λίγες ώρες τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ενωσης  και της Τουρκίας για επαναπροώθηση προσφύγων και μεταναστών και η αβεβαιότητα παραμένει. 

Νέα επεισόδια στην Χίο

Άγριες συμπλοκές, σημειώθηκαν το βράδυ της Κυριακής σύμφωνα με το σάιτ politicschios.gr  μεταξύ κατοίκων των Ταμπάκικων και διμοιρίας των ΜΑΤ.

Όλα ξεκίνησαν όταν οι κάτοικοι αρνήθηκαν τη μεταφορά των προς απέλαση μεταναστών στην περιοχή τους. 50 μετανάστες παραμένουν φρουρούμενοι στο κτίριο των Ταμπάκικων, ενώ παραμένει άγνωστο το πώς τελικά θα επιτευχθεί η μεταφορά τους στο λιμάνι της Χίου και από κει στο Nτικιλί της Τουρκίας.

Επίσης ο κεντρικός λιμένας της Χίου παραμένει κλειστός, αφού εκατοντάδες πρόσφυγες και μετανάστες, που έφυγαν το μεσημέρι της Παρασκευής μαζικά από το hot spot της ΒΙΑΛ, έχουν εγκατασταθεί στην περιφραγμένη ζώνη του λιμανιού, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο επαναπροώθησής τους στην Τουρκία.

Το σχέδιο επαναπροώθησης

Περίπου 350 αστυνομικοί της Frontex, από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, έχουν καταφθάσει τις τελευταίες ημέρες στη Μυτιλήνη, προκειμένου να συνδράμουν το έργο επαναπροώθησης προσφύγων και παράτυπων μεταναστών στο Ντικιλί της Τουρκίας.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, για τη μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών στα τουρκικά παράλια έχουν ναυλωθεί δύο πλοία, τουρκικών συμφερόντων, χωρητικότητας 250 ατόμων.

Σε καθημερινή βάση θα πραγματοποιούνται τρία δρομολόγια και σε κάθε δρομολόγιο θα επιβαίνουν ισάριθμοι μετανάστες και αστυνομικοί της Frontex. Για τη Δευτέρα φέρεται να έχει προγραμματισθεί η μετακίνηση 250 μεταναστών.

Στο μεταξύ, στο Hotspot της Μόριας, μετά από υπόδειξη δικηγόρων, δηλώνονται σωρηδόν προθέσεις αιτήσεων ασύλου. Σύμφωνα πάλι με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, περίπου 2.000 από τους ευρισκομένους μέσα στο Hotspot έχουν δηλώσει σχετική πρόθεση.

Κενά φαίνεται ότι υπάρχουν και στο Ντικιλί, όπου οι υποδομές φιλοξενίας δεν είναι έτοιμες και υπάρχουν σχέδια για προσωρινή στέγαση των προσφύγων και μεταναστών σε τοπικές αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αύξηση των ροών

Την ίδια ώρα, παρατηρείται αύξηση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, καθώς από το πρωί της Παρασκευής έχουν αποβιβαστεί 888 άτομα στη Λέσβο, 462 στη Χίο και 31 στη Σάμο.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στον βρετανικό Observer, ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί δεδομένο ότι θα υπάρξουν κρούσματα βίας από τους μετανάστες και πρόσφυγες: «Περιμένουμε βία. Οι απελπισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι βίαιοι. Η όλη φιλοσοφία της συμφωνίας είναι να αποτρέψει τη διακίνηση ανθρώπων στην Ευρώπη από τις τουρκικές ακτές, αλλά θα είναι δύσκολο και προσπαθούμε να χρησιμοποιήσουμε μία ήπια προσέγγιση. Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον πόλεμο. Δεν είναι εγκληματίες».

Αρνούνται να φύγουν από τον Πειραιά

Αρνούνται να μετακινηθούν εκ νέου από το λιμάνι του Πειραιά οι μετανάστες και οι πρόσφυγες. Παρά το γεγονός ότι την Κυριακή έφθασαν τρία πούλμαν προκειμένου να μεταφέρουν κάποια άτομα στο κέντρο φιλοξενίας στον Ελαιώνα, δεν επιβιβάσθηκε κανένας σε αυτά.

Πολλοί από τους μετανάστες και πρόσφυγες φοβούνται ότι τα κέντρα φιλοξενίας είναι μακριά από την πόλη και εκφράζουν ανησυχία ότι θα εγκλωβιστούν σε αυτά.

Επίσης πολλοί που μεταφέρονται στα κέντρα φιλοξενίας λίγες ημέρες αργότερα επιστρέφουν καθώς φοβούνται ότι θα τους στείλουν στην Τουρκία.

Ήδη στους περισσότερους καταυλισμούς προσφύγων, η σχεδιαζόμενη για αύριο έναρξη της διαδικασίας των επιστροφών έχει διαδοθεί μέσω διαδικτύου προκαλώντας ανησυχία.

Συνολικά στο λιμάνι του Πειραιά βρίσκονται αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση του λιμενικού 4.629 άτομα.

Οριακές καταστάσεις στην Ειδομένη

Στην Ειδομένη η κατάσταση παραμένει εκρηκτική. Ενας 17χρονος πρόσφυγας αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί το απόγευμα της Κυριακής στην Εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ευζώνων. Περιλούστηκε με εύφλεκτο υλικό και απείλησε να βάλει φωτιά αλλά οι ψυχραιμότεροι τον πρόλαβαν και τον σταμάτησαν.

Ο διήμερος αποκλεισμός της ΠΑΘΕ σε δύο σημεία και μόνο για τα οχήματα διεθνών μεταφορών –στα ΙΧ επιτρέπεται η διέλευση- έχει προκαλέσει εκνευρισμό στους οδηγούς, με αποτέλεσμα επεισόδιο με Έλληνα οδηγό νταλίκας, που απείλησε να περάσει με το όχημά του μέσα από το μπλόκο.

Επενέβησαν αστυνομικοί που τον μετέπεισαν να αλλάξει δρομολόγιο και να συνεχίσει από μικρότερους δρόμους.

Στο μεταξύ, η σιδηροδρομική γραμμή στον καταυλισμό της Ειδομένης, μπροστά στην ουδέτερη ζώνη Ελλάδα – ΠΓΔΜ, παραμένει για 16η μέρα υπό κατάληψη, από πρόσφυγες και μετανάστες, που αντιδρούν στο κλείσιμο των συνόρων.

Τον προσφυγικό κατακλυσμό της Ειδομένης επισκέφθηκε σήμερα, Κυριακή, η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.

Η υπουργός είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων και μεταναστών, ενώ κατά την περιήγησή της στον καταυλισμό εξέφρασε την οργή της για τις ανυπόστατες φήμες που κυκλοφορούν τον τελευταίο καιρό άγνωστοι -και διακινούνται μέσα στον καταυλισμό- για δήθεν άνοιγμα των συνόρων, δημιουργώντας σύγχυση στους πρόσφυγες και μετανάστες.

«Το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μία φοβερή παραπληροφόρηση στους ανθρώπους είναι η πηγή του κακού. Το ότι τους δίνουν συνεχώς ελπίδες, ότι μπαίνουν μέσα άνθρωποι, οι οποίοι δεν φοράνε γιλέκο δεν ξέρουμε ποιοι είναι. Υπάρχει πρόβλημα» είπε η κα. Φωτίου.

Στην Ειδομένη η γυναίκα σύμβολο στον αγώνα εναντίον του ISIS

Την Ειδομένη επισκέφθηκε σήμερα Κυριακή, η γυναίκα – σύμβολο στον αγώνα εναντίον του ISIS, Νάντια Μουράντ Μπασέ Τάχα, η οποία πριν από μερικές ημέρες είχε συναντηθεί στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Η μόλις 21 ετών Νάντια, μέλος της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι, είχε πέσει τον Αύγουστο του 2014 θύμα απαγωγής από τον ISIS και κατά τη διάρκεια της τρίμηνης αιχμαλωσίας της υπέστη επανειλημμένα σεξουαλική και σωματική κακοποίηση από τους τζιχαντιστές, έως ότου κατάφερε να δραπετεύσει και να φτάσει στη Γερμανία.

Σε δηλώσεις της στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, η νεαρή Γεζίντι χαρακτήρισε «απαράδεκτη» την κατάσταση στην Ειδομένη και τον Πειραιά και είπε πως αυτό που συμβαίνει αποτελεί «ανθρωπιστική κρίση».

Ανέφερε πως στις επαφές που είχε με τους πρόσφυγες στην Ειδομένη εισέπραξε απογοήτευση και σχεδόν όλοι της έλεγαν πως περιμένουν να ανοίξουν τα σύνορα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή