Το θαύμα της αρκαδικής καστανιάς

Το θαύμα της αρκαδικής καστανιάς

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερα χρόνια έρευνας, 1.800 φυτά από όλο τον κόσμο, 3.600 εκχυλίσματα, 70 ερευνητές και 115.000 ώρες στο εργαστήριο: αυτή είναι η εντυπωσιακή «ταυτότητα» του πρότζεκτ AGROCOS (ακρωνύμιο προερχόμενο από τις λέξεις Agrochemical και Cosmetic), της μεγαλύτερης κλίμακας ευρωπαϊκής πρωτογενούς έρευνας στα φυσικά συστατικά – πρωτοβουλία Ελλήνων ερευνητών με επικεφαλής την ΚΟΡΡΕΣ και τη Φαρμακευτική Σχολή / Τομέας Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Hταν η πρώτη φορά που Ελληνες επιστήμονες ανέλαβαν το ρόλο κεντρικού συντονιστή ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού ερευνητικού εγχειρήματος, σε συνεργασία με επτά διεθνή, καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα και ηγετικές βιομηχανίες. Kαι από την πλευρά της, η ΚΟΡΡΕΣ είναι η πρώτη εταιρεία που αξιοποιεί τα ευρήματα μιας τόσο σημαντικής έρευνας σε ένα νέο προϊόν-παγκόσμια καινοτομία στην αντιρυτιδική φροντίδα.

Θησαυρός νέων δεδομένων

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στόχος της έρευνας ήταν να ανακαλυφθούν και να μελετηθούν -όσον αφορά την καλλυντική και αγροχημική δράση τους- κάποια «ανεξερεύνητα» έως τώρα φυσικά συστατικά. Ετσι, 1.800 φυτά από έξι παγκόσμιους παραδείσους φυτικής ποικιλίας (Ελλάδα, Παναμάς, Νέα Καληδονία, Γαλλική Γουιάνα, Μαδαγασκάρη, Νότια Αφρική) και 3.600 εκχυλίσματα μπήκαν στο μικροσκόπιο των ερευνητών. Και όσον αφορά ειδικά το σκέλος της καλλυντικής εφαρμογής, για πρώτη φορά στο πλαίσιο έρευνας ανάλογης κλίμακας, το ζητούμενο ήταν να μελετηθούν ως προς την αντιοξειδωτική, αντηλιακή και λευκαντική δράση τους.

Το αποτέλεσμα; Σωστός θησαυρός! Καινούργια δεδομένα που διευρύνουν τους γνωστικούς μας ορίζοντες προέκυψαν, για πρωτοεμφανιζόμενα βότανα και εκχυλίσματα, αλλά και για φυτά που γνωρίζαμε ή, μάλλον, νομίζαμε ότι γνωρίζουμε, αφού αποκάλυψαν ένα διαφορετικό προφίλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Αρκαδική Καστανιά, που αναδείχθηκε σε κορυφαίο ελληνικό φυσικό αντιοξειδωτικό συστατικό. Σημειωτέον ότι από τα 960 εκχυλίσματα από όλο τον κόσμο, που εξετάστηκαν επιτυχώς ως προς την αντιοξειδωτική τους απόδοση, 100 είναι ελληνικά.

Με τη δύναμη της λουπεόλης

Αρκαδία, ευλογημένος τόπος. Καστανιά, Castanea sativa επί το… επισημότερον, το αιωνόβιο αγέρωχο δέντρο της οικογένειας των Φηγοειδών. Στο πλαίσιο της έρευνας διαπιστώθηκε ότι ιδιαίτερα τα φύλλα του φυτού είναι πλούσια πηγή ουσιών με ισχυρές αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, αλλά και εξαιρετική αντηλιακή και λευκαντική δράση. Το Εργαστήριο ΚΟΡΡΕΣ αξιοποίησε το εκχύλισμα Αρκαδικής Καστανιάς και εστίασε επιπλέον στη λουπεόλη, η οποία εντοπίστηκε και στα φύλλα της. Πρόκειται για μια ουσία με τεκμηριωμένο αντιφλεγμονώδες προφίλ, που ως συστατικό έχει μελετηθεί εκτενώς στον ιατρικό και τον φαρμακευτικό τομέα. Θεωρείται θαυματουργή ενάντια στις ρυτίδες αλλά δύσκολη στο χειρισμό της, μια και δεν διαλύεται ούτε σε νερό, ούτε σε έλαιο, ούτε σε αλκοόλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην κοσμετολογία.

Για τους επιστήμονες του ερευνητικού τμήματος της εταιρείας ΚΟΡΡΕΣ η πρόκληση ήταν μεγάλη. Πώς θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τη λουπεόλη στα προϊόντα τους; Τη λύση έδωσε ένας δραστικός φορέας της βιοτεχνολογίας, το ενεργό πλέγμα υαλουρονικού οξέος – φανταστείτε το σαν μια θήκη από υαλουρονικό οξύ, η οποία κρατάει μέσα της μια δραστική ουσία και την απελευθερώνει όταν εισχωρήσει στο δέρμα. Ετσι, επετεύχθη μια παγκόσμια καινοτομία: δημιουργήθηκε ένα εντελώς νέο ισχυρό αντιρυτιδικό μόριο, το Active HALupeol, το οποίο περικλείει καθαρή λουπεόλη μαζί με βιταμίνη Ε.

Ελιξίριο νεότητας

Ακολούθησαν εκτενείς μελέτες και περαιτέρω in vitro πειράματα, σε συνεργασία με ερευνητές από το Ινστιτούτο Βιολογίας του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» και το Τμήμα Βιολογίας του ΕΚΠΑ. Οι επιδόσεις του Active HALupeol ήταν θεαματικές. Και κάπως έτσι γεννήθηκε η Καστανιά Αρκαδική της ΚΟΡΡΕΣ, η πρωτοποριακή αντιρυτιδική και συσφιγκτική σειρά που ενσωματώνει αυτή την ουσιαστική ανακάλυψη και αναμφίβολα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα εξέλιξης της διεθνούς βιομηχανίας καλλυντικών.

Τι κάνει, όμως, η καθαρή λουπεόλη όταν βρεθεί στα βαθύτερα στρώματα της επιδερμίδας μας; Εχει αποδεδειγμένα προληπτική και επανορθωτική, εις βάθος, δράση κατά των ρυτίδων, ενώ επαναφέρει την τρισδιάστατη δομή του δέρματος. Και μάλιστα, καταπολεμά τις ρυτίδες σε όλες τις διαστάσεις (βάθος, πλάτος, επιφάνεια), εξασφαλίζοντας λείο, λαμπερό και σφριγηλό, νεανικό δέρμα. Η δύναμη της ελληνικής φύσης στο δέρμα μας, δηλαδή, σε ένα προϊόν-παγκόσμια καινοτομία, του οποίου η κυκλοφορία συμπίπτει με τα εικοστά γενέθλια της εταιρείας ΚΟΡΡΕΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή