700 νέες θέσεις προσωρινής στέγασης

700 νέες θέσεις προσωρινής στέγασης

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη δημιουργία 700 θέσεων προσωρινής στέγασης προσφύγων σε σπίτια και νοικοκυριά Αθήνας και Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε χθες το «Αλληλεγγύη- Solidarity Now». Το πρόγραμμα υλοποιείται με υποστήριξη από την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που στόχο έχουν τη δημιουργία 20.000 θέσεων υποδοχής στην Ελλάδα. Η Υπατη Αρμοστεία έχει υπογράψει συμβάσεις με 5 ΜΚΟ (Praksis, «Solidarity Now», Ηλιαχτίδα, Νόστος και Αρσις). Το πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο για πρόσφυγες που προορίζονται για μετεγκατάσταση ή αιτούντες άσυλο. Ηδη, φιλοξενούνται 3.600 άτομα σε όλη τη χώρα, κυρίως στην ηπειρωτική Ελλάδα.

Εν προκειμένω, το Solidarity Now θα διαχειριστεί 600 θέσεις στην Αθήνα και 100 στη Θεσσαλονίκη. Οι οικογένειες που προτίθενται να προσφέρουν στέγη σε πρόσφυγες θα λαμβάνουν οικονομική ενίσχυση για τα έξοδα που προκύπτουν από τη συγκατοίκηση. Το ύψος της οικονομικής βοήθειας είναι 300 ευρώ για τη φιλοξενία μιας τετραμελούς οικογένειας για έναν μήνα. Ενίσχυση προβλέπεται και για τις επισιτιστικές ανάγκες τους.

Παράλληλα, βρίσκεται εν εξελίξει και το αντίστοιχο πρόγραμμα της Praksis, που μεσολαβεί για τη στέγαση προσφύγων σε ξενοδοχεία και άδεια διαμερίσματα. Από το καλοκαίρι παρέχεται η δυνατότητα φιλοξενίας έως και 1.000 ατόμων σε ξενοδοχεία της Αθήνας, της Σάμου και της Μυτιλήνης. Προ μηνός, η Praksis απηύθυνε ανοικτή πρόσκληση σε ιδιοκτήτες αδιάθετων διαμερισμάτων άνω των 60 τ.μ., χωρίς εκκρεμότητες σε ΔΕΚΟ, για να στεγαστούν οι πρόσφυγες. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να επικοινωνούν για λεπτομέρειες κατευθείαν με την οργάνωση, με την οποία άλλωστε θα υπογράφουν και το σχετικό συμβόλαιο. Σημειώνεται ότι το μίσθωμα δεν θα ξεπερνά τα 400 ευρώ.

Την ενοικίαση 200 διαμερισμάτων για περίπου 3.000 ωφελούμενους μέχρι το τέλος του 2016 ανακοίνωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο Δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία. Το πρόγραμμα, που υλοποιείται μέσω της Εταιρείας Ανάπτυξης και Τουριστικής Προβολής του Δήμου Αθηναίων, προβλέπει την εγκατάσταση έως έξι ανθρώπων ανά διαμέρισμα και την εναλλαγή των ωφελούμενων ανά τρίμηνο. Τα πρώτα 50 διαμερίσματα υπολογίζεται να νοικιαστούν και να εξοπλιστούν ώς το τέλος Απριλίου. Αντίστοιχη πρωτοβουλία θα αναλάβει και ο δήμος Θεσσαλονίκης, με 1.500 θέσεις σε διαμερίσματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή