Οι ημερήσιες αφίξεις στα νησιά ξεπερνούν τις 300

Οι ημερήσιες αφίξεις στα νησιά ξεπερνούν τις 300

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών στα ελληνικά νησιά παρά τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου μεταξύ Ε.Ε. – Τουρκίας. Το τελευταίο 24ωρο έφθασαν 225 άτομα από τους οποίους οι 187 στη Λέσβο, οι 20 στη Σάμο και οι 18 στη Μεγίστη. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ περισσότερα από 300 άτομα συνεχίζουν να έρχονται ημερησίως.

Μέσα στο 2016 έφθασαν 151.104 πρόσφυγες και μετανάστες μέσω θαλάσσης, 49% Σύροι, 26% Αφγανοί και 16% Ιρακινοί.

Στα νησιά χθες βρίσκονταν 5.984, στην Αττική συνολικά 14.506, στην Κεντρική Ελλάδα 2.542, στη νότια Ελλάδα 340 (στον Δήμο Ανδραβίδας) και στη Βόρεια Ελλάδα συνολικά 28.980 πρόσφυγες και μετανάστες. Στη Βόρεια Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες, προχωράει από τον στρατό η κατασκευή και νέου χώρου φιλοξενίας, όπου αναμένεται να μεταφερθούν όσοι παραμένουν στην Ειδομένη.

Eξαιρετικά δύσκολη συνεχίζεται η κατάσταση στα σύνορα με την ΠΓΔΜ, όπου 11.280 άτομα σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση παραμένουν στην Ειδομένη σε άθλιες συνθήκες. Η σιδηροδρομική γραμμή είναι κατειλημμένη εδώ και 17 ημέρες, ενώ χθες πρόσφυγες και μετανάστες και παιδιά με λουλούδια στα χέρια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας να ανοίξουν τα σύνορα.

Υπενθυμίζεται πως προχθές πρόσφυγες και μετανάστες είχαν αποκλείσει την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη ένταση με οδηγούς.

Στο μεταξύ, στη Χίο τουλάχιστον 150 πρόσφυγες και μετανάστες από εκείνους που την προηγούμενη Παρασκευή έφυγαν από το hotspot ρίχνοντας τον φράχτη, παραμένουν στο λιμάνι, οι περισσότεροι γυναίκες με παιδιά. Από την πλευρά της αστυνομίας, σύμφωνα με πληροφορίες, μελετάται σχέδιο μετακίνησης, το οποίο μάλιστα αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή σήμερα.

Στη Λέσβο υπάρχουν πληροφορίες ότι μετανάστες που φτάνουν στο νησί από την Τουρκία έχοντας πληροφορηθεί τη διαδικασία επιστροφών δεν πηγαίνουν στο οργανωμένο hotspot για να καταγραφούν, αλλά κρύβονται σε διάφορα σημεία στο νησί. Ρεπορτάζ της DW αναφέρει ότι παρά τη συμφωνία της 20ής Μαρτίου υπάρχουν ακόμη κάποιοι μετανάστες οι οποίοι περιφέρονται λίγο-πολύ ελεύθερα στο νησί. «Ενάμισι μόλις χιλιόμετρο από το λιμάνι της Μυτιλήνης, στα Τσαμάκια, έχει στηθεί ένας άτυπος καταυλισμός. Περίπου 250 άνθρωποι ζουν εδώ σε σκηνές, ιδίως νεαροί από το Πακιστάν. Διεθνείς ΜΚΟ φροντίζουν κυρίως για τη σίτισή τους». Ωστόσο, ο δήμαρχος του νησιού έχει δηλώσει την πρόθεσή του να εκκενώσει τον καταυλισμό, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής αντιδρούν έντονα ειδικά τώρα στην αρχή της τουριστικής περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ

/

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή