Το τουρκικό «Τσεσμέ» ξανά στο Αιγαίο για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Το τουρκικό «Τσεσμέ» ξανά στο Αιγαίο για έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο κεντρικό Αιγαίο επέστρεψε το απόγευμα της Δευτέρας το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Τσεσμέ», το οποίο συνεχίζει και αυτή την εβδομάδα τις έρευνες σε διεθνή ύδατα, πάνω από την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Η τουρκική NOTAM (η οποία έχει απορριφθεί από την Ελλάδα) προβλέπει παρουσία του «Τσεσμέ» έως και τις 8 Απριλίου. Ως αυτή τη στιγμή, η Ελλάδα παρακολουθεί τις κινήσεις του «Τσεσμέ», δίχως να παρεμβαίνει. Ωστόσο, οι Τούρκοι εξακολουθούν την τακτική προώθησης των πάγιων θέσεών τους στο Αιγαίο και με άλλους τρόπους. Εν προκειμένω, με δύο διαδοχικές NOTAM την 1η και την 4η Απριλίου (Α1496/16 και Α1537/16 αντίστοιχα), αμφισβητούν το δικαίωμα της Ελλάδας στα 10 ναυτικά μίλια εναέριου χώρου στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου.

Οι δύο διαδοχικές τουρκικές NOTAM αποτελούσαν απάντηση στην ελληνική NOTAM της 1ης Απριλίου, η οποία αναφερόταν σε άσκηση μεταξύ αεροναυτικών τουρκικών μονάδων και αμερικανικών αεροπορικών μονάδων στην περιοχή νοτιοανατολικά της Ρόδου, εκτός των χωρικών υδάτων. Από την Αθήνα γίνεται λόγος για πάγια τουρκική τακτική, η οποία εκδηλώνεται κατά καιρούς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή