Αύξηση ροών από Λιβύη προς Ιταλία

Αύξηση ροών από Λιβύη προς Ιταλία

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενδείξεις για σταδιακή μετατόπιση των μεταναστευτικών ροών από το Ανατολικό Αιγαίο προς τον επονομαζόμενο κεντρικό μεσογειακό «δρόμο» που «συνδέει» Λιβύη και Ιταλία παρατηρούνται τα τελευταία εικοσιτετράωρα. Συγκεκριμένα, διαπιστώνεται αύξηση του αριθμού των διασώσεων – συλλήψεων παράνομων μεταναστών που ταξιδεύουν από τις ακτές της Λιβύης προς αυτές της Ιταλίας. Στις αρμόδιες ευρωπαϊκές υπηρεσίες μάλιστα φτάνουν πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες στις λιβυκές ακτές βρίσκονται ήδη 300.000 μετανάστες και πρόσφυγες, που το επόμενο διάστημα θα επιχειρήσουν να διασχίσουν τη Μεσόγειο με προορισμό την Ιταλία. Τα παραπάνω αποκάλυψε ο Ελληνας επίτροπος αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας χθες σε Ελληνες δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Αβραμόπουλος εξέφρασε ικανοποίηση για την έναρξη της διαδικασίας «επιστροφής» παράνομων μεταναστών από τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου στην Τουρκία. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η ανταπόκριση των κρατών-μελών στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης είναι κατώτερη της αναμενόμενης, καθώς μόλις 1.060 Σύροι πρόσφυγες (από το σύνολο των 160.000 που έχει καθοριστεί ως στόχος) έχουν μετεγκατασταθεί εντός της Ε.Ε. Προέβλεψε μάλιστα ότι εάν η κατάσταση δεν διαφοροποιηθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, η Ελλάδα απειλείται με «ανθρωπιστική καταστροφή».

Νέα αξιολόγηση

Ο Ελληνας επίτροπος τόνισε ότι οι προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη δημιουργία ευρωπαϊκής ακτοφυλακής θα έχουν ολοκληρωθεί τον Ιούνιο και αποκάλυψε ότι επίκειται νέα αξιολόγηση της Ελλάδας από την Επιτροπή Σένγκεν τον επόμενο μήνα. Τέλος, ο κ. Αβραμόπουλος ερωτηθείς σχετικά τόνισε ότι η Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις σε τρίτες χώρες, όπως το Πακιστάν και το Μαρόκο, που αρνούνται στην πράξη να εφαρμόσουν διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής υπηκόων τους, τις οποίες έχουν υπογράψει με την Ε.Ε.

Από την πλευρά του, ο Κύπριος επίτροπος αρμόδιος για θέματα Διαχείρισης Κρίσεων και Ανθρωπιστικής Βοήθειας διευκρίνισε ότι στις 16 Απριλίου θα επικυρωθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος μηχανισμός ανθρωπιστικής βοήθειας προς κράτη-μέλη της Ε.Ε. Οπως είπε, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που πληροί τις προϋποθέσεις για τη χρήση του μηχανισμού, ο οποίος το 2016 θα διαχειριστεί πιστώσεις ύψους 300 εκατ. ευρώ. Διευκρίνισε πάντως ότι τα χρήματα θα διατεθούν προς τον ΟΗΕ και μεγάλες ΜΚΟ, κατόπιν υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή