Μήνυση για παρακώλυση συγκοινωνιών στην Ειδομένη

Μήνυση για παρακώλυση συγκοινωνιών στην Ειδομένη

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εικοστή ημέρα κατάληψης και αποκλεισμού της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη συμπληρώνεται σήμερα και τίποτα δεν δείχνει πως βαδίζουμε προς εκτόνωση της έντασης και εκκένωση του καταυλισμού. Μάλιστα, εδώ και έξι ημέρες πρόσφυγες και μετανάστες έχουν καταλάβει με σκηνές και την εθνική οδό Θεσσαλονίκης – Ευζώνων, στο ύψος του κόμβου Πολυκάστρου. Οι διαμαρτυρόμενοι εμποδίζουν τη διέλευση των φορτηγών, τα οποία υποχρεώνονται να κινούνται από παρακαμπτήριους δρόμους. Αντίθετα, τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και λεωφορεία διέρχονταν κανονικά από το σημείο.

Χθες πραγματοποίησαν επίσκεψη στον καταυλισμό της Ειδομένης οι πρόξενοι Σουηδίας, Δανίας και Νορβηγίας. Αξιοποιώντας την παρουσία των τριών Σκανδιναβών προξένων, πρόσφυγες και μετανάστες πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας διεκδικώντας άνοιγμα των συνόρων και καλύτερες συνθήκες διαβίωσης.

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για παρακώλυση συγκοινωνιών, διατάραξη κοινής ειρήνης και σωρεία άλλων αδικημάτων κατέθεσε στην Εισαγγελία Κιλκίς ο δήμαρχος Παιονίας (στην οποία ανήκει η Ειδομένη) Χρήστος Γκουντενούδης. Ο δήμαρχος υπογραμμίζει πως αν και ο δήμος δέχεται εδώ και 20 μήνες μεγάλο βάρος από το προσφυγικό ζήτημα, είναι εδώ και τρεις μήνες που σημειώνονται «αυξανόμενα και άκρως ανησυχητικά γεγονότα που οδηγούν στην εκτράχυνση της προσφυγικής κρίσης».

Ο δήμος απευθύνθηκε και εγγράφως τόσο στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα όσο και στην Αστυνομική Διεύθυνση Κιλκίς, επισημαίνοντας την «αδιανόητη και πρωτοφανή αδράνεια των αστυνομικών οργάνων αναφορικά με την αδιαμφισβήτητη παρακώλυση συγκοινωνιών». Oπως τονίζεται στην αναφορά, «η παρεμπόδιση αυτή ως επί το πλείστον υποκινείται και είναι καθοδηγούμενη είτε από αλληλέγγυους ακτιβιστές, άγνωστης προελεύσεως, είτε από άτομα που δηλώνονται ως μέλη ΜΚΟ».

Ο κ. Γκουντενούδης υπογραμμίζει τις επιπτώσεις στους αγρότες, που πλήττονται βάναυσα από την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, καθώς έχουν υποστεί ζημιές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Ως παράδειγμα παρατίθεται ο αγροτικός πληθυσμός των συνολικά 70 κατοίκων του οικισμού της Νέας Καβάλας στον οποίο «δημιουργήθηκε αυθαίρετα, μυστικοπαθώς και δίχως την οποιαδήποτε σχετική κοινοποίηση στον Δήμο Παιονίας, από την ελληνική κυβέρνηση, κέντρο φιλοξενίας προσφύγων».

Eξαρση παρουσιάζουν το τελευταίο δίμηνο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, και οι εγκληματικές συμπεριφορές, με πρόσφατο περιστατικό την εισβολή σε χώρο στην Ειδομένη, όπου φυλάσσονταν τρόφιμα και ρούχα από την Yπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, και τις κλοπές κυρίως οικόσιτων ζώων. Τέλος, ο δήμαρχος Παιονίας εγείρει ζήτημα για την υγεία όλων όσοι βρίσκονται στην περιοχή, αφού καταγγέλλει ότι «οι συνθήκες υγιεινής, καθαριότητας και διαβίωσης των προσφύγων είναι τραγικές και απαράδεκτες και η απουσία οργάνωσης και υγειονομικής επιτήρησης είναι εμφανέστατη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή