Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στον Πειραιά

Κλιμακώνεται επικίνδυνα η ένταση στον Πειραιά

2' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σοκαριστική εικόνα του μετανάστη στον Πειραιά που κραδαίνει ένα μωρό στον αέρα, απειλώντας να το πετάξει στους λιμενικούς προκειμένου να μην παρέμβουν στη διαμαρτυρία που είχε διοργανωθεί, χθες, αναδεικνύει το παράλογο όσο και επικίνδυνο της κατάστασης στο λιμάνι, όπου εδώ και περίπου 40 ημέρες επικρατεί χάος. Περίπου 5.000 (4.720 σύμφωνα με την επίσημη καταμέτρηση) πρόσφυγες και μετανάστες, οι περισσότεροι οικογένειες με παιδιά, παραμένουν από το τέλος Φεβρουαρίου σε άθλιες συνθήκες στους επιβατικούς σταθμούς στον Πειραιά, θύματα της παραπληροφόρησης «αλληλέγγυων» που τους συμβουλεύουν να συνεχίσουν να διεκδικούν το άνοιγμα των συνόρων παρά τη Συμφωνία της 20ής Μαρτίου Ε.Ε. και Τουρκίας.

Το λιμενικό με χθεσινή ανακοίνωσή του καταγγέλλει τη δραστηριότητα ατόμων που περιφέρονται στο λιμάνι του Πειραιά, «παρεμποδίζοντας την ολοκλήρωση του σχεδίου ομαλής μεταφοράς των προσφύγων και των μεταναστών σε οργανωμένες δομές φιλοξενίας» και ζητεί την παρέμβαση των εισαγγελικών αρχών. Τονίζουν, μάλιστα, ότι «έφτασε η στιγμή για την αυστηρή επιβολή του νόμου σε αυτούς που εκμεταλλεύονται, χωρίς κανείς να ξέρει τι επιδιώκουν, την αδυναμία και την απελπισία των προσφύγων και των μεταναστών». Η συγκεκριμένη ανακοίνωση προκάλεσε τη δυσφορία της κυβέρνησης που φαίνεται να αναμένει ότι το πρόβλημα στον Πειραιά θα λυθεί ως διά μαγείας.

«Εσωτερική διευθέτηση»

Ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού Οργάνου για τη Διαχείριση της Προσφυγικής Κρίσης, Γιώργος Κυρίτσης, δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «δεν είναι πολύ σοβαρά πράγματα αυτά. Είναι ένστολο Σώμα με συγκεκριμένες διαδικασίες και πρέπει να απευθύνονται στην ηγεσία τους. Υπάρχει ιεραρχία, υπάρχει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας». Ο κ. Κυρίτσης μιλώντας στην «Κ», χθες, ανέφερε πάντως ότι θα πραγματοποιηθεί προσπάθεια «εσωτερικής διευθέτησης» όσων παραμένουν στον Πειραιά έτσι ώστε να μη συμβούν ατυχήματα και διευκρίνισε ότι θα ξεκινήσει οργανωμένα η μεταφορά μόλις ετοιμαστεί έστω και μερικώς η δομή στον Σκαραμαγκά. Επανέλαβε, πάντως, τον στόχο το λιμάνι να έχει αδειάσει εντελώς έως το Πάσχα.

Από την πλευρά του κράτους, ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ουσιαστική ενημέρωση ή παρέμβαση στο λιμάνι, με αποτέλεσμα κάθε προσπάθεια να μεταφερθούν όσοι βρίσκονται εκεί σε οργανωμένους χώρους φιλοξενίας να πέφτει στο κενό. Χαρακτηριστική είναι η απάντηση εθελόντριας από την Ισπανία στο πώς βρέθηκε στον Πειραιά, φορώντας ένα φωσφοριζέ γιλέκο χωρίς κάποιο άλλο διακριτικό. «Εμαθα ότι συμβαίνει αυτό και ήρθα να βοηθήσω. Αν κάποιος με κατευθύνει στο τι να κάνω; Οχι, απλώς ρωτάω τους πρόσφυγες τι χρειάζονται». Καθημερινά, πούλμαν φτάνουν στα σημεία που είναι συγκεντρωμένοι οι πρόσφυγες αλλά γυρίζουν πίσω άδεια, αφού κανένας από όσους βρίσκονται εκεί δεν δέχεται να επιβιβαστεί. «Θέλουμε να πάμε στη Γερμανία, έχουμε συγγενείς εκεί» λέει ο Αχμέτ. Ωστόσο, δηλώνει άγνοια για τη διαδικασία της επανένωσης που μπορεί να τον οδηγήσει νόμιμα στους δικούς του. «Αν ανοίξουν τα σύνορα θα πάμε μόνοι μας» επιμένει.

Λίγο πριν ξεσπάσουν τα χθεσινά επεισόδια, τα οποία η κυβέρνηση τα χαρακτηρίζει «μικρής έντασης», στο λιμάνι βρέθηκαν τρεις Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Αμυνας, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη για να ενημερώσουν τους μετανάστες. Στην πραγματικότητα συνομίλησαν με τους εκπροσώπους των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και των Εθελοντών που βρίσκονται στο λιμάνι ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες «πρέπει να μετακινηθούν στα οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας από την Πέμπτη το πρωί». Λεπτά αργότερα ξέσπασαν επεισόδια, ενώ κάποιοι από τους συγκεντρωμένους πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία στον προβλήτα, εμποδίζοντας τη διέλευση λεωφορείου. «Δεν θέλουμε φαγητό, ούτε κρεβάτι, θέλουμε να ανοίξουν τα σύνορα» επέμεναν.

Το μεσημέρι, χθες, νέα ένταση σημειώθηκε μεταξύ μεταναστών και προσφύγων για τη σειρά προτεραιότητας στο συσσίτιο, στην Πέτρινη Αποθήκη στο λιμάνι του Πειραιά, με αποτέλεσμα να υπάρξει άμεση επέμβαση του Λιμενικού. Πάντως, σχετικά με το επεισόδιο με το μωρό, το Λιμενικό προτίθεται να διατάξει έρευνα. Σε ανακοίνωσή του κάνει λόγο για απαράδεκτη, απερίσκεπτη, ανάλγητη και βίαιη συμπεριφορά. Σημειώνει επίσης ότι στελέχη του παραμένουν στο λιμάνι προκειμένου να διασφαλίσουν την εύρυθμη λειτουργία του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή