Να εκδοθεί στην Κύπρο και ο Μάρκος Φόρου πρότεινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Να εκδοθεί στην Κύπρο και ο Μάρκος Φόρου πρότεινε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου Αθανάσιος Ακριτίδης, εισηγήθηκε να εκδοθεί στην Κύπρο ο Μάρκος Φόρου, στενός συνεργάτης του Ανδρέα Βγενόπουλου, για ένα από τα τέσσερα αδικήματα που τον εκζητούν οι δικαστικές Κυπριακές αρχές προκειμένου να δικαστεί στην Λευκωσία, σχετικά με την πρώην Λαϊκή Τράπεζα.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, στην ίδια κατεύθυνση, κινήθηκε και η εισαγγελική πρόταση για τον Ευθύμιο Μπουλούτα, επίσης συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Ειδικότερα, στον Άρειο Πάγο συζητήθηκε σήμερα η έφεση του Μάρκου Φόρου κατά της απόφασης του Συμβούλιο Εφετών, με την οποία αποφασίστηκε η έκδοση του στην Κύπρο.

Όπως είναι γνωστό, το Συμβούλιο Εφετών έχει ταχθεί υπέρ της έκδοσης στην Κύπρο, τόσο του Ευθυμίου Μπουλούτα όσο και του Μάρκου Φόρου.

Σε βάρος και των δύο έχουν εκδοθεί από τις κυπριακές δικαστικές αρχές εντάλματα σύλληψης επειδή είναι κατηγορούμενοι για την υπόθεση της πρώην Λαϊκής Τράπεζας.

Υπενθυμίζεται ότι ο Μαρ. Φόρος έχει διατελέσει μη εκτελεστικό μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Επιτροπής Διαχείρισης Κινδύνων και μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Λαϊκής Τράπεζας.

Αναλυτικότερα, στον εν λόγω κατηγορούμενο οι κυπριακές Αρχές αποδίδουν τις κατηγορίες:

1) της χειραγώγησης της αγοράς,

2) της συνωμοσίας προς καταδολίευση,

3) της παρουσίαση ψευδών ή παραπλανητικών στοιχείων και απόκρυψης της απομείωσης της υπεραξίας της Τράπεζας και

4) της τήρηση ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών.

Και για τις τέσσερεις αυτές κατηγορίες το Εφετείο είχε κάνει δεκτή την αίτηση των Κυπριακών αρχών για να εκδοθούν τα δύο στελέχη της Λαϊκής Τράπεζας.

Σύμφωνα με τις κατηγορίες, οι Ευθύμιος Μπουλούτας και Μάρκος Φόρος κατά την παρουσίαση των οικονομικών δεδομένων της Λαϊκής Τράπεζας για το εννιάμηνο του 2011, δεν ενημέρωσαν το κοινό ως όφειλαν, για την απομείωση της υπεραξίας της Τράπεζας. Δηλαδή, ενώ γνώριζαν λόγω των θέσεων που κατείχαν στην Λαϊκή Τράπεζα, ότι υπήρχε απομείωση σημαντικού μέρους των εργασιών της Τράπεζας, παρέλειψαν να το ανακοινώσουν στο κοινό όπως όφειλαν.

Στο Ποινικό Τμήμα, στο οποίο προήδρευσε η αντιπρόεδρος Δήμητρα Μπουρνάκα, ο εισαγγελέας της έδρας Αθανάσιος Ακριτίδης, επισήμανε ότι πρέπει να εκδοθεί ο Ευθύμιος Μπουλούτας μόνο για την κατηγορία της τήρησης ψευδών λογαριασμών από διευθυντές εταιρειών, καθώς μόνο για αυτήν την κατηγορία από τις τέσσερεις που κατηγορείται, προκύπτει διπλό αξιόποινο. Δηλαδή, μόνο αυτή η κατηγορία είναι αξιόποινη κατά το Ελληνικό Ποινικό Δίκαιο και για αυτή μόνο μπορεί να εκδοθεί. Η κατηγορία αυτή προβλέπεται στο άρθρο 56 του νόμου 2190/1920, ενώ οι υπόλοιπες τρεις προβλέπονται μόνο στο Κυπριακό Δίκαιο.

Κατά την ακροαματική διαδικασία οι συνήγοροι του Μάρκου Φόρου ακολούθησαν την ίδια υπερασπιστική γραμμή με αυτή που τήρησαν χθες για τον Ευθύμιο Μπουλούτα.

Συγκεκριμένα, μεταξύ των άλλων, επισημάνθηκε από τους δικηγόρους του κ. Φόρου, ότι η δίκη του (αν κριθεί τελικά ότι πρέπει να δικαστεί για την μια από τις τέσσερεις κατηγορίες), πρέπει να γίνει στην Ελλάδα, καθώς στην Κύπρο δεν θα έχει δίκαιη δίκη, αφού το κλίμα είναι αρνητικό και τους έχουν ήδη καταδικάσει, τα ΜΜΕ.

Επίσης, ανέφεραν οι συνήγοροι ότι ούτε και για τη μία αυτή κατηγορία μπορεί να εκδοθεί ο Μάρκος Φόρου στην Κύπρο, καθώς πρέπει η έκδοσή του να υπαχθεί σε άλλη διάταξη του νόμου 2190/1920.

Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή