Μηδενικές χθες οι ροές στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

Μηδενικές χθες οι ροές στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για πρώτη φορά, ύστερα από πολλούς μήνες, μηδενικές ήταν χθες οι μεταναστευτικές ροές στα νησιά του βόρειου Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο, παρά το γεγονός ότι οι καιρικές συνθήκες ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκές. Το προηγούμενο 24ωρο, επίσης, μόλις 68 άτομα έφθασαν διά θαλάσσης στα ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, αύριο σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί μία ακόμη επιχείρηση επανεισδοχής στην Τουρκία με μετανάστες από Σάμο και Κω που θα μεταφερθούν στη Λέσβο, από όπου θα γίνει και το δρομολόγιο προς την Τουρκία.

Περίπου 100 μετανάστες χθες στο hotspot της Χίου αποφάσισαν να ανακαλέσουν το αίτημα για άσυλο που είχαν καταθέσει πριν από λίγες ημέρες, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η διαδικασία για την επανεισδοχή τους. Κατά εκτίμηση των αρμοδίων, δεν ήθελαν να παρατείνουν τη διαμονή τους στο hotspot, όπου οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί με την παρουσία διαφόρων εθνικοτήτων δεν κρίνονται ιδιαίτερα ασφαλείς.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες ότι πραγματοποιήθηκε επανέλεγχος όσον αφορά τις καταγγελίες της Υπατης Αρμοστείας ότι επεστράφησαν στην Τουρκία άτομα που είχαν εκφράσει την πρόθεσή τους να καταθέσουν αίτημα ασύλου, αλλά δεν πρόλαβαν λόγω διοικητικών προβλημάτων. «Δεν προέκυψε ότι έγινε κάποιο λάθος από την ελληνική πλευρά», τόνιζαν. Μάλιστα, σημείωναν χαρακτηριστικά, 16 άτομα κατά τη διαδικασία μεταφοράς την προηγούμενη Δευτέρα εκδήλωσαν την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτημα ασύλου, οπότε και δεν επιστράφηκαν στην Τουρκία. Οπως ανακοινώθηκε χθες, περίπου 300 άτομα που βρίσκονται στο hotspot στη Χίο, κυρίως οικογένειες, σχεδιάζεται να μεταφερθούν στη Λέρο, όπου στην αντίστοιχη εγκατάσταση φιλοξενούνται μόνο 90 άτομα, προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση και να μειωθεί η ένταση.

Επεισοδιακό Δ.Σ.

Χθες στη Χίο πραγματοποιήθηκε επεισοδιακό δημοτικό συμβούλιο, το οποίο πολλές φορές κινδύνεψε να διακοπεί λόγω έντασης. Στο συμβούλιο συζητούνταν το αίτημα του δημάρχου Μανώλη Βουρνούς να επιστραφεί στον δήμο η παραχωρηθείσα έκταση για τη δημιουργία του hotspot στη ΒΙΑΛ, εφόσον δεν τηρήθηκαν οι όροι της σύμβασης από την κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, εκτός του κτιρίου είχαν συγκεντρωθεί ομάδες αλληλέγγυων που ζητούσαν να σταματήσουν οι επιστροφές στην Τουρκία, αλλά και ομάδα κατοίκων που ζητούσε την απομάκρυνση των προσφύγων, με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη ένταση.

Υπενθυμίζεται ότι στο λιμάνι του νησιού παραμένουν περίπου 150 άτομα, κυρίως οικογένειες με παιδιά, τα οποία την προηγούμενη Παρασκευή έφυγαν από το hotspot ανοίγοντας τρύπα στο συρματόπλεγμα, χωρίς να παρέμβει η αστυνομία. Τα πλοία που φθάνουν στο λιμάνι δένουν στη βοηθητική προβλήτα τις τελευταίες ημέρες, ενώ χθες τοποθετήθηκε συρματόπλεγμα προκειμένου να περιοριστεί ο χώρος όπου βρίσκονται οι μετανάστες και να μη σημειωθεί κάποιο ατύχημα.

Πάντως, η κατάσταση και στα άλλα hotspots είναι τεταμένη, με τους μετανάστες να διαμαρτύρονται για το ότι δεν τους επιτρέπεται να βγουν από τις εγκαταστάσεις.

Σήμερα στη Λέσβο περίπου 50 άτομα που βρίσκονται εντός του hotspot απέκλεισαν την είσοδο πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία, ενώ αρνήθηκαν και τη λήψη τροφής. Και στη Σάμο ομάδα μεταναστών εντός του hotspot αρνήθηκε χθες το βραδινό συσσίτιο.

«Οι ασάφειες στη διαδικασία, σε συνδυασμό με την κούραση όλων, προκαλούν μεγαλύτερη ένταση στο προσφυγικό», τονίζει στην «Κ» η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστίνα Καλογήρου, προσθέτοντας ότι «χρειάζεται σύνεση, ψυχραιμία και κυρίως αποφασιστικότητα για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή