Νέες κατευθύνσεις για τις γεωργικές σπουδές

Νέες κατευθύνσεις για τις γεωργικές σπουδές

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξεκινάει η κατασκευή του εκπαιδευτικού κέντρου «Αλίκη Περρωτή» εντός των εγκαταστάσεων της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης. Η τελετή θεμελίωσης του νέου εκπαιδευτικού κέντρου σηματοδοτεί την επί της ουσίας επέκταση της δράσης της σχολής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. «Λειτουργούν τρία τμήματα πανεπιστημιακών σπουδών (Bachelor) από τη σχολή μας», εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής, δρ Πάνος Κανέλλης, «το ένα αφορά international business, το άλλο τη διαχείριση περιβαλλοντικών συστημάτων και το τρίτο την τεχνολογία τροφίμων».

Οι πρώτοι πτυχιούχοι βγήκαν στην αγορά εργασίας το 2010. Οι τρεις κατευθύνσεις έχουν τριπλασιάσει τους φοιτητές τους, που πλέον φθάνουν τους 1.200 σε όλο το Perrotis College, στο οποίο υπάγονται. Ως εκ τούτου, η μετεγκατάσταση των σχολών σε έναν πιο ευρύχωρο κτίριο αποτελεί συν τω χρόνω μια επιτακτική ανάγκη. Το νέο οικοδόμημα, συνολικού εμβαδού 3.500 τ.μ., πλήρως εναρμονισμένο με το φυσικό περιβάλλον της σχολής, θα περιλαμβάνει αίθουσες διδασκαλίας και μελέτης, εργαστήρια και αμφιθέατρα που θα καλύπτουν τις ανάγκες επτακοσίων και πλέον σπουδαστών και ερευνητών. Ταυτόχρονα, υπό ανακαίνιση βρίσκεται ένα παλαιότερο κτίσμα της σχολής, με την υποστήριξη έτερου δωρητή, του κ. Feth Frank. Στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου, που θα πραγματοποιηθεί στη σχολή την Κυριακή στις 11 π.μ., παρουσία πολλών επίσημων προσκεκλημένων, θα παρευρεθεί και η δωρήτρια κ. Αλίκη Περρωτή. Το έργο, που θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2017, στηρίζεται στις αρχές της αειφορίας και της μείωσης του ενεργειακού αποτυπώματος και υλοποιείται από την αρχιτεκτονική εταιρεία «Κουλουκούρης και Συνεργάτες».

«Από τον Σεπτέμβριο σχεδιάζουμε την έναρξη μιας τέταρτης κατεύθυνσης σπουδών Bachelor με αντικείμενο τον εναλλακτικό τουρισμό». Ηδη οι προεγγραφές για τις σπουδές, που γίνονται στα αγγλικά, είναι δυόμισι φορές περισσότερες απ’ ό,τι πέρυσι. «Οι καθηγητές μας είναι Ελληνες που έχουν σπουδάσει στο εξωτερικό», εξηγεί ο δρ Κανέλλης, ο οποίος αποκαλύπτει ότι σχεδιάζονται και μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών από το 2017. Οι φοιτητές είναι κυρίως απόφοιτοι Γενικών Λυκείων, «ευπρόσδεκτοι, όμως, είναι και εκείνοι από τα ΕΠΑΛ».

17 νέες επιχειρήσεις

Μεγάλο ενδιαφέρον εκδηλώνουν και μεγαλύτεροι, ήδη πτυχιούχοι, που θέλουν να εμβαθύνουν στον αγροδιατροφικό τομέα, παρακολουθώντας σεμινάρια στο Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας. Καρπός των προσπαθειών τους είναι 17 νέες επιχειρήσεις, «υγιέστατες», όπως υπογραμμίζει με καμάρι ο πρόεδρος της σχολής και του Perrotis College.

Αντίστοιχα, πόλος έλξης ενηλίκων αποτελούν τα σεμινάρια για γαλακτοκομία, αμπελουργία, μελισσοκομία, κηπουρική, καλλιέργεια μανιταριών κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή