Σε κίνδυνο δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς το ΕΣΥ

Σε κίνδυνο δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» προς το ΕΣΥ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εν κινδύνω είναι η δωρεά του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την αγορά επτά γραμμικών επιταχυντών ύψους 16 εκατ. ευρώ σε ισάριθμα νοσοκομεία του ΕΣΥ, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού. Το Ιδρυμα έχει θέσει ως προϋπόθεση για την αγορά των συγκεκριμένων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται στην ακτινοθεραπεία ογκολογικών ασθενών, να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα και κυρίως να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις προσωπικού (42 τον αριθμό) προκειμένου να λειτουργήσουν πλήρως, με καταληκτική προθεσμία το τέλος Ιουνίου. Η δωρεά είναι ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ και αφορά στην αγορά γραμμικών επιταχυντών που θα τοποθετηθούν στα νοσοκομεία Αλεξάνδρα, Αττικόν, Θεαγένειο, Πανεπιστημιακά νοσοκομεία Αλεξανδρούπολης, Λάρισας, Πάτρας και Κρήτης.

Tο σοβαρό ενδεχόμενο να χαθεί μία δωρεά – «ένεση» στο ΕΣΥ για την θεραπεία των ογκολογικών ασθενών, αναφέρει ο βουλευτής και Τομεάρχης Υγείας του Ποταμιού Κώστας Μπαργιώτας σε επίκαιρη ερώτησή του, κάνοντας λόγο για ολιγωρία του υπουργείου Υγείας. Ο κ. Μπαργιώτας κατέθεσε την Παρασκευή επίκαιρη ερώτηση προς τον ίδιο Πρωθυπουργό για τις πολύμηνες αναμονές για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία, μετά την «άρνηση» του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη να απαντήσει στην ίδια ερώτηση. Η σχετική συζήτηση είχε προγραμματιστεί για την Πέμπτη και όπως καταγγέλει ο βουλευτής του Ποταμιού ο κ. Πολάκης «για πολλοστή φορά, δήλωσε κώλυμα». Οπως αναφερέται στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησης, ο χρόνος αναμονής για ακτινοθεραπεία στα δημόσια νοσοκομεία κυμαίνεται από δύο έως πέντε μήνες, ενώ από τα 24 ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα που διαθέτει ο δημόσιος τομέας υγείας (συνολικά στην Ελλάδα λειτουργούν 37 μηχανήματα όταν θα έπρεπε να λειτουργούν 60 με βάση τα διεθνή δεδομένα), τα 14 είναι πεπαλαιωμένα, παρουσιάζουν συνεχείς βλάβες ή δεν υποστηρίζονται πλέον από τις εταιρείες.

Εν τω μεταξύ, σοβαρές καθυστερήσεις στις χημειοθεραπείες καρκινοπαθών που παρακολουθούνται στο αιματολογικό τμήμα του Λαϊκού νοσοκομείου, λόγω έλλειψης χημειοθεραπευτικών φαρμάκων κατήγγειλε το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού. Οπως αναφέρει, για δεύτερη Πέμπτη, δεν έγιναν οι χημειοθεραπείες στο αιματολογικό, γεγονός που εγκυμονεί κινδύνους όχι μόνο για την επιδείνωση της κατάστασής τους αλλά και για την ίδια τους τη ζωή. Μετά την καταγγελία του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το Λαϊκό νοσοκομείο παρέλαβε το μεσημέρι της Παρασκευής την απαραίτητη ποσόστητα ογκολογικών φαρμάκων «ώστε οι χημειοθεραπείες των ασθενών να πραγματοποιούνται πλέον κανονικά και χωρίς προβλήματα και καθυστερήσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή