Αντιδράσεων συνέχεια για διαγραφές ΕΣΗΕΑ

Αντιδράσεων συνέχεια για διαγραφές ΕΣΗΕΑ

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του πρωτοβάθμιου πειθαρχικού συμβουλίου της Ενωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ) να προχωρήσει σε προσωρινή διαγραφή δημοσιογράφων, εγκαλώντας τους για τη στάση που κράτησαν πριν από το δημοψήφισμα του περασμένου καλοκαιριού. Το θέμα μάλιστα φτάνει μέχρι και την Ε.Ε., καθώς ο ευρωβουλευτής του Ποταμιού Μίλτος Κύρκος κατέθεσε επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν και ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ προέβη σε διάβημα ενώπιον του Συμβουλίου της Ευρώπης μετά τις διαγραφές διευθυντικών στελεχών και δημοσιογράφων του.

Για μαύρη σελίδα στην ιστορία της ελευθερίας της έκφρασης στη χώρα μας κάνει λόγο ο ΣΚΑΪ, που σε ανακοίνωσή του τονίζει ότι «Η καταδίκη δημοσιογράφων από τον φορέα που έχει ως κατ’ εξοχήν αποστολή να περιφρουρεί το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας της δημοσίευσης και της έκφρασης οδηγεί στην ποινικοποίηση της διαφορετικής άποψης, κάθε διαφορετικής άποψης».

«Πριν από λίγο καιρό συζητούσαμε στην Ευρωβουλή για την ελευθερία του λόγου στην Τουρκία, στην Ουγγαρία και στην Πολωνία. Σήμερα φτάνουμε να μιλάμε για την Ελλάδα. Θλιβερές εξελίξεις καθημερινά σε κάθε επίπεδο», επισημαίνει ο κ. Κύρκος και ρωτάει την Επιτροπή τι μέτρα σκοπεύει να λάβει ώστε να διασφαλίσει την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

«Γελοία» χαρακτηρίζει ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης την απόφαση της ΕΣΗΕΑ για προσωρινή διαγραφή δημοσιογράφων. «Υπάρχουν κάποιοι δημοσιογράφοι –συνταξιούχοι κυρίως– που θεωρούν τους εαυτούς τους ιεροεξεταστές και κυνηγούν όσους δεν στρατεύονται μαζί τους ή όσους “παρεκκλίνουν”. Το πρόβλημα όμως δεν είναι αυτοί. Το πρόβλημα είναι όλοι οι άλλοι που ανέχονται στη δημοσιογραφία συμπεριφορές τύπου Κιμ Γιονγκ Ουν», σχολιάζει ο κ. Θεοδωράκης.

Να ανακαλέσει άμεσα ζητεί από την ΕΣΗΕΑ την απόφασή της να διαγράψει δημοσιογράφους-μέλη της η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη, κάνοντας λόγο για μαύρη σελίδα στην ιστορία της ΕΣΗΕΑ.

«Αποφάσεις όπως η συγκεκριμένη είναι αντιδημοκρατικές, επιδιώκουν να ελέγξουν τον Τύπο και είναι σε απόλυτη ταύτιση με την αντίστοιχη προσπάθεια της κυβέρνησης να πλήξει την πολυφωνία», επισημαίνει με ανακοίνωσή της η ΕΙΤΗΣΕΕ (Ενωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας). «Η ελευθερία του λόγου, της πολιτικής έκφρασης και του Τύπου έχουν κατοχυρωθεί από το Σύνταγμα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου», προσθέτει η ΕΙΤΗΣΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή