Πιστοποιητικά στο εξωτερικό, μέσω του «Πρόξ-e-νος»

Πιστοποιητικά στο εξωτερικό, μέσω του «Πρόξ-e-νος»

1' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κοινή πρωτοβουλία των υπουργείων Εσωτερικών και Εξωτερικών, με την οποία θα δίδεται η δυνατότητα στους απόδημους Ελληνες να λαμβάνουν διαφόρων ειδών πιστοποιητικά στα ανά τον κόσμο προξενεία, ανακοίνωσαν χθες οι κ. Π. Κουρουμπλής και Ν. Κοτζιάς. Η ψηφιακή πρωτοβουλία «Πρόξ-e-νος» θα εφαρμοστεί πιλοτικά για μία εβδομάδα στο Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας, όπου υπάρχουν αρκετές δεκάδες χιλιάδες Eλληνες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις νέες υπηρεσίες. Με τη νέα αυτή ψηφιακή δυνατότητα, οι απόδημοι θα μπορούν να λαμβάνουν πιστοποιητικά γέννησης, βεβαιώσεις οικογενειακής κατάστασης και άλλα σχετικά έγγραφα σε λίγα λεπτά. Η δυνατότητα αυτή δίνεται στα προξενεία έπειτα από την κοινή απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών για πρόσβαση των διπλωματικών υπηρεσιών στο Εθνικό Δημοτολόγιο.

Ο κ. Κοτζιάς προανήγγειλε, επίσης, παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού σε δύο ακόμη προβληματικές υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών: το Ιστορικό Αρχείο και τη Μεταφραστική Υπηρεσία. Στην πρώτη περίπτωση θα προχωρήσει η ψηφιοποίηση του Ιστορικού Αρχείου, μια διαδικασία η οποία βρίσκεται εδώ και καιρό σε εξέλιξη, προκειμένου να διευκολύνεται η πρόσβαση στους νέους ερευνητές. Στη δεύτερη περίπτωση προετοιμάζονται παρεμβάσεις για την επιτάχυνση του έργου της Μεταφραστικής Υπηρεσίας, η οποία υπολειτουργεί. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι το πρόγραμμα «Πρόξ-e-νος» έγινε χωρίς κόστος για το Δημόσιο, καθώς αξιοποιήθηκαν οι υπάρχουσες δομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης. Β.Ν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή