Το Αρεταίειο απέκτησε Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας

Το Αρεταίειο απέκτησε Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι θόρυβοι και η ένταση της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και της Μιχαλακοπούλου, στις οποίες «ακουμπά» το Αρεταίειο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, δεν έφθαναν στα φρέσκα δωμάτια του νέου Τμήματος Βραχείας Νοσηλείας της Β΄ Χειρουργικής Κλινικής, που βλέπουν την εσωτερική αυλή και σκιάζονται από νεραντζιές και ελιές. Δεν υπήρχαν χθες ασθενείς, καθώς τα εγκαίνια του τμήματος έγιναν την Πέμπτη (παρουσία της αναπλ. υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου και του πρύτανη του Παν. Αθηνών Θάνου Δημόπουλου), ωστόσο το προσωπικό του νοσοκομείου έκανε λόγο για ένα έργο που θα αποσυμφορήσει τη μακρά λίστα αναμονής για εισαγωγή στο νοσοκομείο. Μάλιστα, με πολύ λίγη βοήθεια από το κράτος –πρόσληψη περίπου 20 νοσηλευτών– θεωρείται ότι θα μπορούσε να παραχθεί διπλάσιο έργο.

Ειδικότερα, η Β΄ Χειρουργική Κλινική, στην προσπάθεια μείωσης του χρόνου αναμονής των ασθενών για θεραπείες που απαιτούν βραχύ χρόνο μετεγχειρητικής νοσηλείας, δημιούργησε εξειδικευμένο Τμήμα Βραχείας Νοσηλείας. Οπως είπε ο Γεώργιος Πολυμενέας –αναπληρωτής πρύτανης στο ΕΚΠΑ και πρόεδρος της Εφορείας του Αρεταιείου–, «ο στόχος του τμήματος είναι να εξυπηρετεί 600-800 ασθενείς ετησίως. Αυτό θα βοηθήσει στην αποσυμφόρηση της λίστας αναμονής για εισαγωγή στη Β΄ Χειρουργική Κλινική, στην οποία περιλαμβάνονται και ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας, στους οποίους ο χρόνος νοσηλείας είναι μακρύς».

Με τη συνδρομή χορηγών (Σπυρίδωνας Μεταξάς, Κωνσταντίνος Περατικός, Ιδρυμα Μποδοσάκη, εταιρεία Johnson & Johnson, εταιρεία Εμβατης A.E.) έγινε από 4ετίας πλήρης ανακαίνιση και εξοπλισμός σύγχρονου και ειδικά διαμορφωμένου χώρου με αίθουσα χειρουργείου για λαπαροσκοπικές επεμβάσεις. Το Αρεταίειο Νοσοκομείο θεμελιώθηκε, με δωρεά του Θ. Αρεταίου, το 1894 και το 1898 άνοιξε τις πύλες του, ενώ η Β΄ Χειρουργική Κλινική συμπλήρωσε 116 χρόνια λειτουργίας. «Σήμερα η κλινική διαθέτει 55 κλίνες και λειτουργεί με 12 πανεπιστημιακούς. Το ερευνητικό της έργο αποτυπώνεται στις ξένες δημοσιεύσεις (περίπου 50 ετησίως), συμμετοχές σε διεθνή συνέδρια και διδακτορικές διατριβές ενώ το κλινικό έργο τεκμηριώνεται στις 1.500 εγχειρήσεις τον χρόνο – στη πλειονότητα βαριές επεμβάσεις. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν 700 επεμβάσεις που εκτελούνται από το Τμήμα Επεμβατικής Ενδοσκόπησης, το οποίο είναι το πλέον οργανωμένο τμήμα στη χώρα μας. Η συμβολή του τμήματος μαζί με το τμήμα προηγμένης λαπαροσκοπικής χειρουργικής έχει ως αποτέλεσμα τη θεραπεία ασθενών με ελάχιστη επιβάρυνση του οργανισμού, μικρότερο κόστος, λιγότερες ημέρες νοσηλείας και λιγότερες επιπλοκές», αναφέρει στην «Κ» ο Ανδρέας Πολυδώρου, αναπλ. καθηγητής Χειρουργικής στο Αρεταίειο, επισημαίνοντας τις μεγάλες δυνατότητες του νοσοκομείου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή