Μετ’ εμποδίων η τηλεματική στα ΜΜΜ

Μετ’ εμποδίων η τηλεματική στα ΜΜΜ

3' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χιλιόμετρα μακριά από την πλήρη λειτουργία της βρίσκεται ακόμα η τηλεματική, που αναμένεται να αποτελέσει τομή στον συγκοινωνιακό χάρτη της πρωτεύουσας όταν παραδοθεί για το κοινό στο σύνολό της. Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή της ξεκίνησε τυπικά στις 21 Μαρτίου, το επιβατικό κοινό δεν έχει την παραμικρή εικόνα σε ποιες στάσεις και ποιες λεωφορειακές γραμμές μπορεί να επωφεληθεί των πληροφοριών της τηλεματικής, ενώ στο σκοτάδι βρίσκεται ακόμα και η πλειονότητα των οδηγών.

Ενημέρωση για το πού μπορεί κανείς να συναντήσει έξυπνες στάσεις δεν υπάρχει, ενώ ακόμη και η εφαρμογή την οποία επεξεργάζεται ο ΟΑΣΑ και δεν έχει «ανεβάσει» ακόμη, είναι αρκετά περίπλοκη. Την ίδια στιγμή η αναζήτηση της σχετικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ δεν παρέχει απολύτως καμία πληροφορία για το ποιες περιοχές καλύπτονται από το καινοτόμο σύστημα.

Η εφαρμογή

Η «Κ» δοκίμασε την υπό κατασκευή εφαρμογή, πριν ακόμη «ανέβει» στην ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ, διαπιστώνοντας τα κενά της. Αδιευκρίνιστο παραμένει ακόμη το πότε θα είναι προσβάσιμη η εφαρμογή στο κοινό, ενώ θα διατίθεται άλλη εφαρμογή, η οποία θα ενημερώνει το επιβατικό κοινό μέσω έξυπνων συσκευών.

Η αναζήτηση γραμμών και στάσεων με βάση τον τελικό προορισμό δεν είναι πολύ σύνθετη, αλλά δεν παρέχεται απολύτως καμία δυνατότητα αναζήτησης στάσεων που διαθέτουν το σύστημα της τηλεματικής. Ετσι, κατά την κλασική αναζήτηση βέλτιστης διαδρομής –λειτουργία που παρέχεται ήδη από την ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ– μπορεί κανείς να εντοπίσει τις λεωφορειακές γραμμές, που εξυπηρετούν τον χρήστη και «μπαίνοντας» σε αυτές διαπιστώνει εάν διαθέτουν πληροφόρηση για τον ακριβή χρόνο διέλευσης από τις στάσεις.

Η περιήγηση στον ψηφιακό κόσμο της τηλεματικής ξεκινά από τη σελίδα «Πληροφόρηση κοινού σε πραγματικό χρόνο». Στην αριστερή πλευρά τής σελίδας εντοπίζει κανείς τη λειτουργία «Εργαλεία» κάτω από την οποία βρίσκεται ένας κατάλογος με επιλογές. Στις «Πληροφορίες Γραμμής» μπορεί κανείς να επιλέξει τη λεωφορειακή γραμμή που επιθυμεί και να μεταφερθεί σε έναν πίνακα, ο οποίος περιλαμβάνει το ωράριο λειτουργίας της, σύμφωνα με τον προγραμματισμό τις ΟΣΥ (Οδικές Συγκοινωνίες). Ακριβώς από κάτω βρίσκει κανείς τις «Πληροφορίες στάσης», αφού όμως επιλέξει εκ νέου τη γραμμή που τον ενδιαφέρει και την κατεύθυνσή της. Τότε, εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά της οθόνης ένας χάρτης, όπου περιγράφεται η θέση των οχημάτων κατά μήκος της διαδρομής, εάν αυτή διαθέτει τηλεματική. Κάτω από τον χάρτη υπάρχουν δύο λίστες. Η μία διαθέτει τις πληροφορίες για τις λεωφορειακές γραμμές, που διέρχονται από τη στάση που έχει επιλέξει ο χρήστης. Δίπλα σε αυτόν βρίσκεται άλλος κατάλογος, ο οποίος περιγράφει την ώρα άφιξης του επόμενου λεωφορείου από τη στάση. Αλλά ο δεύτερος κατάλογος περιλαμβάνει λιγότερες πληροφορίες, καθώς σε αυτόν αναγράφονται μόνο οι γραμμές που διαθέτουν τηλεματική. Αρα, κάποιος μπορεί να διαπιστώσει σε ποια οχήματα και σε ποια σημεία της πόλης μπορεί να απολαμβάνει άμεσης πληροφόρησης για τον ακριβή χρόνο διέλευσής τους μόνο κατά το τελευταίο βήμα της αναζήτησης.

Εξοπλισμός οχημάτων

Ο τηλεματικός εξοπλισμός στα οχήματα (υπολογιστής, κονσόλα οδηγού – μέσο επικοινωνίας με τα κέντρα διαχείρισης του ΟΑΣΑ και τις ΟΣΥ, οθόνη) έχει προγραμματιστεί να τοποθετηθεί σε 2.000 οχήματα εκ των οποίων τα 250 τρόλεϊ. Πληροφορίες όμως αναφέρουν ότι μέχρι στιγμής οι οδηγοί των λεωφορείων και τρόλεϊ, που θα κληθούν να χειριστούν την κονσόλα, η οποία επικοινωνεί με το κέντρο διαχείρισης του ΟΑΣΑ δεν έχουν εκπαιδευτεί, ενώ δεν υπάρχει, έως τώρα, κάποια σχετική πρόβλεψη. Μαρτυρίες οδηγών λένε ότι είναι αδύνατο να χειριστούν οι ίδιοι αυτά τα μηχανήματα υψηλής τεχνολογίας, χωρίς προηγουμένως να έχουν λάβει κάποια εκπαίδευση, διότι όπως υποστηρίζουν δεν διαθέτουν την απαιτούμενη κατάρτιση.

Τα κέντρα ελέγχου του ΟΑΣΑ είναι αυτά που θα επιβλέπουν τα δρομολόγια σε πραγματικό χρόνο, με αποτέλεσμα τον καλύτερο συντονισμό, διαχείριση και εποπτεία του συγκοινωνιακού έργου. Παράλληλα, περιλαμβάνεται καταμετρητής επιβατών μέσα στα οχήματα ώστε να παρέχεται στον ΟΑΣΑ η πραγματική εικόνα επιβατικής κίνησης των δρομολογίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή