Αναταράξεων συνέχεια στη Δικαιοσύνη

Αναταράξεων συνέχεια στη Δικαιοσύνη

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O χώρος της Δικαιοσύνης συνεχίζει να ταλανίζεται, στον απόηχο των πολιτικών αναταράξεων που προκλήθηκαν με αφορμή τις καταγγελίες της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, για παρεμβάσεις στο έργο της από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Με τους υπουργούς Δικαιοσύνης, Νίκο Παρασκευόπουλο και Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, να παρέχουν και την εβδομάδα που μας πέρασε εξηγήσεις στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για τα καταγγελλόμενα από την εισαγγελέα, αλλά και για την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, η Δικαιοσύνη συνεχίζει να βρίσκεται στο επίκεντρο πολιτικών γεγονότων, συντηρώντας το κλίμα ανησυχίας και προβληματισμού που επικρατεί στο δικαστικό Σώμα. Οι δύο υπουργοί υπεραμύνθηκαν των κυβερνητικών επιλογών και των ενεργειών του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος για πολλοστή φορά επανέλαβε, ότι δεν παρενέβη στο έργο της καταγγέλλουσας εισαγγελέως, ούτε παραβίασε το ανεξάρτητο της κρίσης στην υπόθεση Βγενόπουλου. Βεβαίως, η αντιπολίτευση, με προεξάρχοντα τον Ευάγγελο Βενιζέλο, εξαπέλυσε πυρά κατά της κυβέρνησης για την πολιτική της, στρέφοντας την κριτική της και στα πεπραγμένα της προέδρου του Αρείου Πάγου, Βασιλικής Θάνου.

Και ενώ η κοινοβουλευτική διαδικασία ελέγχου για την υπόθεση των καταγγελιών Τσατάνη βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται να κρατήσει επί μακρόν, καθώς ο κ. Παπαγγελόπουλος ζήτησε την εξέταση πλειάδας δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, μέσα στο ανώτατο δικαστήριο το κλίμα παραμένει τεταμένο από τις συνεχιζόμενες πειθαρχικές έρευνες που διενεργούνται κατά διαφόρων εισαγγελικών και δικαστικών λειτουργών. Η κατάσταση πυροδοτήθηκε έτι περαιτέρω με την κίνηση της κ. Τσατάνη να ζητήσει με πολυσέλιδο υπόμνημά της από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου να απέχει από την έρευνα σε βάρος της ή άλλως να εξαιρεθεί.

Η κίνησή της κλιμάκωσε την ένταση που έχει προκληθεί από τις καταγγελίες της κατά του αναπληρωτή υπουργού, μεταφέροντας το βάρος των όποιων αποφάσεων σε αντιπροέδρους του ανωτάτου δικαστηρίου και τους αρεοπαγίτες, οι οποίοι ενδεχομένως, θα κληθούν να αποφανθούν για την πρόεδρο του Aρείου Πάγου. Στο πολυσέλιδο υπόμνημά της η εισαγγελέας Τσατάνη επαναλαμβάνει όσα κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης κατήγγειλε, χρησιμοποιώντας ιδιαιτέρως αιχμηρές εκφράσεις, παραθέτοντας στοιχεία για να στηρίξει τη θέση της ότι υπήρξε αποδέκτης παρεμβάσεων από τον υπουργό, ενώ παράλληλα υπεραμύνεται της νομιμότητας των ενεργειών της στην έρευνα που διενήργησε για την υπόθεση Βγενόπουλου.

Κυπριακές αιτιάσεις

Οσο για τις έντονες αιτιάσεις θεσμικών παραγόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας που την ψέγουν για τους χειρισμούς στην ίδια υπόθεση, η εισαγγελέας εκτιμά πως είναι «παραπλανηθέντες», αλλιώς τους αποδίδει μομφή παρεμβάσεως στο έργο των ελληνικών δικαστικών αρχών. Το αίτημα Τσατάνη για εξαίρεση της προέδρου του Αρείου Πάγου που υποβλήθηκε την Πέμπτη δεν έχει γίνει γνωστό πώς και πότε θα κριθεί αρμοδίως στον Αρειο Πάγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή