Υπερπτήσεις πάνω από τη Λέσβο και τις Οινούσσες

Υπερπτήσεις πάνω από τη Λέσβο και τις Οινούσσες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε πρωτοφανούς προκλητικότητας υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος, συγκεκριμένα ακόμη και πάνω από τη Λέσβο, προχώρησαν χθες το μεσημέρι τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, προκαλώντας συναγερμό στο ΓΕΕΘΑ. Νωρίτερα, τουρκικά αεροσκάφη είχαν πετάξει και πάνω από το νησιωτικό σύμπλεγμα των Οινουσσών. Από το υπουργείο Εξωτερικών δόθηκαν οδηγίες για έκτακτα διαβήματα της ελληνικής πρεσβείας στην Αγκυρα, προς τις αρμόδιες τουρκικές αρχές. Διπλωματικές πηγές μιλούν για «απαράδεκτα φαινόμενα», τα οποία αναδεικνύουν, μεταξύ άλλων, την απροθυμία της Τουρκίας να έχει θετική στάση έναντι και αυτών των συμφωνιών που έχουν συνομολογηθεί για τον έλεγχο των ροών στο Αιγαίο, τόσο σε επίπεδο Ε.Ε. όσο και σε εκείνο του ΝΑΤΟ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «τέτοιου είδους συμπεριφορές υπονομεύουν το κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης, δείχνουν έλλειψη διάθεσης συνεργασίας και δημιουργούν εκ των πραγμάτων επικίνδυνες καταστάσεις».

Συγκεκριμένα, χθες στις 13.26 το μεσημέρι, ζεύγος τουρκικών F-16 εισήλθε στον FIR Αθηνών, στην περιοχή μεταξύ Λέσβου και Χίου, και πραγματοποίησε υπερπτήση μόλις 9.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες. Εν συνεχεία ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-4 και ένα αεροσκάφος εναέριου ανεφοδιασμού KC-135 εισήλθαν στις 14.59 στο FIR Αθηνών μεταξύ Λήμνου και Λέσβου και πέταξαν πάνω από το βορειοανατολικό άκρο της Λέσβου σε ύψος 22.000 ποδών. Και στις δύο περιπτώσεις, κατά πάγια πρακτική, τα αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.

Στην Αθήνα παρακολουθούν με ανησυχία την κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας στο Αιγαίο. Την ίδια στιγμή, στο εσωτερικό της Τουρκίας δεν λείπουν τα προπαγανδιστικά δημοσιεύματα που μετονομάζουν ελληνικά νησιά σε τουρκικά. Μάλιστα, στην ηλεκτρονική έκδοση της Sozcu δημοσιεύθηκε είδηση με τίτλο: «Ξανακοιμήθηκε η Αγκυρα, καταλήφθηκε και 17ο νησί μας στο Αιγαίο», περιγράφοντας την τελετή που έγινε στην Κίναρο (αναφέρεται ως Ardiccik Μούγλων) προς τιμήν των τριών αξιωματικών του ελικοπτέρου «Αγκούστα Μπελ», που σκοτώθηκαν εν ώρα καθήκοντος. Και στηλιτεύει το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα AKP επέτρεψε στον Ελληνα υπουργό, τους επιτελείς και τον ιερέα να μεταβούν σε… «τουρκικό» νησί, παραβιάζοντας τον τουρκικό εναέριο χώρο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή