Σε εγρήγορση για τις απειλές υγείας

Σε εγρήγορση για τις απειλές υγείας

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε συναγερμό για τα μεταδιδόμενα από κουνούπια νοσήματα και τις αλλοιώσεις τροφίμων λόγω των υψηλών θερμοκρασιών θέτει τους φορείς που έχουν αναλάβει την υγειονομική διαχείριση των προσφύγων και των μεταναστών το υπουργείο Υγείας. Σε αυτές τις νέες «καλοκαιρινές» απειλές για τον πληθυσμό των προσφύγων – μεταναστών που διαβιούν σε καταυλισμούς, αναφέρθηκαν χθες ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, τονίζοντας ότι, τουλάχιστον προς το παρόν, το υγειονομικό κομμάτι σε σχέση με αυτόν τον πληθυσμό είναι διαχειρίσιμο. Οπως είπε ο κ. Ξανθός, έως τώρα δεν έχει σημειωθεί κάποια «επιδημία», παρά μόνο μεμονωμένα κρούσματα φυματίωσης, ηπατίτιδας Α και ανεμοβλογιάς, τα οποία αντιμετωπίστηκαν. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «πάντα χρειάζεται εγρήγορση», με δεδομένο ότι μέρος του πληθυσμού αυτού ζει σε συνθήκες συγχρωτισμού.

Για την καλύτερη παρακολούθηση των προβλημάτων υγείας, το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε ένα μηχανισμό σταθερής επιδημιολογικής επιτήρησης, με τη συμπλήρωση σε 24ωρη βάση από τους φορείς που παρέχουν υγειονομική φροντίδα στους καταυλισμούς ενός «επιδημιολογικού δελτίου», το οποίο με τη βοήθεια του ECDC – Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων θα γίνει τις επόμενες ημέρες πιο λειτουργικό. Στο δελτίο αυτό καταγράφονται τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων και στη συνέχεια ενημερώνεται και το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων – ΚΕΕΛΠΝΟ και το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας, ώστε να γίνουν οι παρεμβάσεις που είναι απαραίτητες. Το υπουργείο Υγείας έχει ανοίξει διαύλους επικοινωνίας με το ECDC για το θέμα της διαχείρισης του προσφυγικού, και στο πλαίσιο αυτό τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έρθουν στη χώρα μας τρεις ειδικοί «επιδημιολόγοι πεδίου» από το Ευρωπαϊκό Κέντρο.

Εν τω μεταξύ, αποφασισμένο να προχωρήσει στην καθολική εμβολιαστική κάλυψη του παιδικού πληθυσμού των προσφύγων σε δύο βασικές κατηγορίες εμβολίων –το τριπλό εμβόλιο ερυθράς-ιλαράς-παρωτίτιδας και το τετραπλό διφθερίτιδας-τετάνου-κοκίτη-πολιομυελίτιδας– εμφανίζεται το υπουργείο Υγείας. Ηδη οι οδηγίες από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών έχουν δοθεί, ενώ συμφωνεί με αυτή την παρέμβαση και το ΕCDC. Στο πλαίσιο αυτό το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ώστε να διευκολυνθεί η γρήγορη εισαγωγή αυτών των εμβολίων και να διασφαλιστεί η κάλυψη του παιδικού πληθυσμού σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, έχει συγκροτηθεί ειδική ομάδα που παρακολουθεί το θέμα των εμβολίων, ενώ το κόστος θα καλυφθεί από ευρωπαϊκούς πόρους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή