Ανενόχλητοι συνεχίζουν οι «αλληλέγγυοι»

Ανενόχλητοι συνεχίζουν οι «αλληλέγγυοι»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Αλληλέγγυους» Ελληνες και ξένους και κάποιες ΜΚΟ δείχνουν τώρα η κυβέρνηση αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ως υπαιτίους για τα επεισόδια σε Πειραιά και Ειδομένη και για την υποκίνηση προσφύγων και μεταναστών σε ακραίες πράξεις. Ωστόσο, δεν φαίνονται διατεθειμένοι –προς το παρόν τουλάχιστον– να λάβουν μέτρα απέναντι στους υποκινητές, διακινδυνεύοντας ακόμα μεγαλύτερης έκτασης γεγονότα.

Ο εκπρόσωπος του συντονιστικού για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης τόνισε χθες στην «Κ» «ότι υπάρχουν “αλληλέγγυοι” που βοηθούν πραγματικά. Ομως υπάρχουν και ορισμένοι που έχουν ατζέντα που αντιστρατεύεται τον κυβερνητικό σχεδιασμό, που είναι η μεταφορά των προσφύγων και μεταναστών σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας. Υπάρχουν άνθρωποι που θεωρούν ότι η παραμονή των προσφύγων σε Πειραιά και Ειδομένη πιέζει ηθικά τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να ανοίξουν τα σύνορα. Πρόκειται για πολιτικό βολονταρισμό και πολιτική αγαθότητα έξω από το κλίμα της εποχής». Οσον αφορά τη δράση σε αυτή την κατεύθυνση και ξένων ακτιβιστών που έχουν έρθει στην Ελλάδα, ο κ. Κυρίτσης τονίζει ότι πρόκειται για εφηβική συμπεριφορά. «Θεωρούν ότι θα πιέσουν τις κυβερνήσεις τους να ανοίξουν τα σύνορα, ότι οι ελίτ θα συγκινηθούν επειδή βλέπουν τα παιδάκια, όπως συγκινούνται οι ίδιοι».

Ωστόσο, μετά και τα επεισόδια του Σαββατοκύριακου στην Ειδομένη απαιτείται ανάληψη δράσης από την κυβέρνηση, πέρα από τις καταγγελίες. «Οι “αλληλέγγυοι” μπορούσαν να βοηθήσουν στην προηγούμενη κατάσταση, όταν η Ελλάδα ήταν χώρα transit. Τώρα όμως έχουμε περάσει σε άλλη φάση και οι ανάγκες είναι διαφορετικές. Τον Σεπτέμβριο αυτά τα παιδιά θα πρέπει να πάνε στο σχολείο, και αυτό δεν είναι δουλειά των “αλληλέγγυων” αλλά του κράτους. Αυτοί οι άνθρωποι θα μείνουν εδώ και απαιτείται θεσμική ολοκληρωμένη παρέμβαση. Εστω και αν οι “αλληλέγγυοι” διαφωνούν, πρέπει να σκεφτούμε το καλό των ανθρώπων», λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων Λευτέρης Παπαγιαννάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, άτομα και άτυπες ομάδες που συμβουλεύουν τους πρόσφυγες να παραμείνουν στον Πειραιά και στην Ειδομένη ανήκαν στον ΣΥΡΙΖΑ και διατείνονται ότι είναι αυτοί που διατηρούν την ιδεολογική καθαρότητα του κόμματος όσον αφορά το προσφυγικό, υπερασπιζόμενοι την πολιτική των ανοιχτών συνόρων. «Μέχρι λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή της συμφωνίας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έλεγε ότι το κλείσιμο των συνόρων είναι παράνομη πράξη», επιμένει εθελοντής που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του. Αστυνομικές πηγές τονίζουν ότι άτομα που είχαν σχέση με την κατάληψη της Υπατίας και τα γεγονότα που ακολούθησαν με την απεργία πείνας των μεταναστών, όταν το κυβερνών κόμμα βρισκόταν στην αντιπολίτευση και υποστήριζε τέτοιου είδους κινήσεις, φαίνεται να παίζουν ενεργό ρόλο και τώρα στο να παραμείνουν πρόσφυγες και μετανάστες σε Πειραιά και Ειδομένη. Αν οι πληροφορίες επαληθευθούν, το δίλημμα για την κυβέρνηση μοιάζει δύσκολο, καθώς κάποιοι από εκείνους τους παλαιούς ακτιβιστές βρίσκονται τώρα σε κυβερνητικές θέσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή