Ανεξέλεγκτη βία στα βόρεια σύνορα

Ανεξέλεγκτη βία στα βόρεια σύνορα

2' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΙΔΟΜΕΝΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. O σωτήριος υπό άλλες συνθήκες Βαρδάρης στην Ειδομένη έγινε εφιάλτης το μεσημέρι της Κυριακής για τους περισσότερους από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες του καταυλισμού και τους 100 υπερήλικες κατοίκους του χωριού. Τα άφθονα χημικά με τα οποία επιχείρησαν να αποτρέψουν τη μαζική εισβολή στο έδαφος της χώρας τους οι αστυνομικές δυνάμεις της ΠΓΔΜ, απλώθηκαν πάνω από τον κάμπο και «έπνιξαν» σκηνές και σπίτια.

Δημιουργήθηκε πανικός και, αλλόφρονες, οι άνθρωποι έτρεχαν να απομακρυνθούν από τα χημικά και τις πλαστικές σφαίρες των Σλαβομακεδόνων φρουρών, που προκάλεσαν την επίσημη αντίδραση από ελληνικής πλευράς, με τα Σκόπια να υποστηρίζουν ότι έπραξαν αυτό που θα έπραττε η Ελλάδα, αλλά και κάθε σοβαρή χώρα, εάν στα σύνορά της εκδηλωνόταν παρόμοια «επίθεση».

Το πώς οργανώθηκε η επιχείρηση από το ελληνικό έδαφος με πρωταγωνιστές κάποιους «γνωστούς-άγνωστους», ενδεδυμένους τον μανδύα του εθελοντή, που διένειμαν φυλλάδια από την προηγουμένη και καθοδηγούσαν τους διαδηλωτές με θεατή την Ελληνική Αστυνομία και ποια ήταν η αντιμετώπιση –υπερβολική έως απάνθρωπη– από τους φρουρούς της ΠΓΔΜ, τα είδαμε στις εικόνες που έκαναν τον γύρο του κόσμου, με τη χώρα μας να βγαίνει και πάλι σε επίπεδο εντυπώσεων τραυματισμένη.

Το ποιοι ακριβώς οργάνωσαν το «γιουρούσι», λογικά θα πρέπει να το γνωρίζει η κυβέρνηση, αφού με κάθε αφορμή τους καταγγέλλει χωρίς να τους κατονομάζει κιόλας, αλλά, άγνωστο γιατί, δεν τους συλλαμβάνει προκειμένου να αποτρέψει τα χειρότερα στα σύνορα. Και αν αρκετές ώρες μετά ο Βαρδάρης που συνέχιζε να πνέει καθάρισε την ατμόσφαιρα από τα δακρυγόνα, ο καταυλισμός εξακολουθεί να σιγοβράζει και να προετοιμάζεται για την επόμενη έφοδο στον φράχτη, ενώ το ερώτημα «μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η κατάσταση» πλανάται στον ουρανό της ελληνοσκοπιανής μεθορίου.

Σε συνέχεια της κινητοποίησης της Κυριακής, χθες το μεσημέρι, νεαροί πρόσφυγες και μετανάστες κατάφεραν να μετακινήσουν σε απόσταση 500 μέτρων από το κτίριο του σιδηροδρομικού σταθμό μέχρι την «πλατεία» του καταυλισμού, μια πλατφόρμα του ΟΣΕ πολλών τόνων. Κάποιοι έλεγαν ότι σχεδιάζουν να τη χρησιμοποιήσουν ως «επιθετικό κριό», με τον οποίο θα εμβολίσουν τον φράχτη στη σιδηροδρομική γραμμή και θα ανοίξουν τα σύνορα και άλλοι υποστήριζαν ότι την προορίζουν για εξέδρα, απ’ όπου θα εκφωνούν ομιλίες ή και θα λιθοβολούν τις δυνάμεις της τάξης δεδομένου ότι είχαν συγκεντρώσει ήδη σωρούς από πέτρες και ξύλα.

Οποιος και αν ήταν ο στόχος της πρωτοβουλίας, από τους εντρυφώντες στο δράμα της Ειδομένης θεωρείται περίπου βέβαιο πως οι αντιδράσεις των προσφύγων-μεταναστών θα συνεχιστούν με στόχο να παραμείνουν πάνω τους οι προβολείς της δημοσιότητας, ως ύστατη ελπίδα να πιεστεί η Ευρώπη να ανοίξει τα σύνορα. Παράγοντες που παρακολουθούν από κοντά τις εδώ εξελίξεις υποστήριζαν στην «Κ» πως φαινόμενα παρόμοια με αυτό της Κυριακής αναμένεται να ενταθούν με ορατό τον κίνδυνο να εξελιχθούν σε αιματοχυσία, αφού «το μόνο που βλέπουν μπροστά τους είναι η Ευρώπη». Αμέσως μετά τα γεγονότα της Κυριακής κατέφθασαν στην Ειδομένη περισσότεροι από 400 πρόσφυγες από τα γύρω κέντρα μετεγκατάστασης με την ελπίδα ότι θα σπάσει ο κλοιός των συνόρων και θα περάσουν και εκείνοι από τους πρώτους, ενώ στην ευρύτερη περιοχή συρρέουν όλο και περισσότεροι αντιεξουσιαστές από την Αθήνα και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Ανθρωπος που γνωρίζει καλά τον «χώρο», έλεγε στην «Κ» ότι το προσφυγικό δείχνει να έχει επιλεγεί από τον κόσμο των αντιεξουσιαστών Ελλάδας και Ευρώπης ως το πεδίο δοκιμής πολιτικής βίαιης κατάργησης των συνόρων. «Εχουμε να δούμε πολλά ακόμη, εάν δεν εξαλειφθούν αυτές οι εστίες απελπισίας τις οποίες τροφοδοτούν με επαναστατιλίκι αυτοί οι κύκλοι», έλεγε χαρακτηριστικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή