Σκηνικό έντασης συντηρεί η Αγκυρα

Σκηνικό έντασης συντηρεί η Αγκυρα

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνθήκες έντασης για δεύτερη μέρα συντηρούν οι Τούρκοι στις Οινούσσες, καθώς χθες, μεταξύ 8 και 9 το πρωί, τουρκικά μαχητικά πέρασαν πάνω από το νησί που βρίσκεται μεταξύ Χίου και Τουρκίας. Ετσι, σε λιγότερο από 20 ώρες, τουρκικά πολεμικά πέταξαν 5 φορές πάνω από ελληνικό έδαφος. Συγκεκριμένα, χθες ένα ζεύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 εισήλθε στις 08.01 στο FIR Αθηνών, μεταξύ Λέσβου και Χίου, και στις 08.02 πραγματοποίησε υπερπτήση στις Οινούσσες, στις 17.000 πόδια. Λίγο αργότερα ο σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών. Επειτα από σχεδόν μία ώρα, στις 09.07 ένα τουρκικό F-16 εισήλθε στο FIR Αθηνών, μεταξύ Λέσβου και Χίου, και πέταξε πάνω από τις Οινούσσες, στις 22.000 πόδια. Το ίδιο F-16 έκανε έναν μικρό γύρο, βγήκε από τον ελληνικό εναέριο χώρο και επανήλθε στο FIR Αθηνών στις 9.10, προκειμένου να πραγματοποιήσει ακόμη μία υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες. Και στις δύο περιπτώσεις τα τουρκικά αεροσκάφη αναγνωρίστηκαν και αναχαιτίστηκαν, σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και κατά πάγια πρακτική.

Σημειώνεται ότι προχθές το πρωί παραβιάστηκαν και τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας στο ύψος των Οινουσσών. Για περίπου μιάμιση ώρα ένα σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής έμπαινε στα χωρικά ύδατα χωρίς άδεια και έβγαινε ύστερα από λίγο, υπό την επιτήρηση ενός σκάφους του Λιμενικού Σώματος. Τις κινήσεις παρακολουθούσε και ένα παράκτιο περιπολικό του Πολεμικού Ναυτικού, δίχως ωστόσο να παρέμβει. Πηγές του Λιμενικού τόνιζαν ότι περιστατικά όπως αυτό αποτελούν ρουτίνα.

Αντιθέτως, ασυνήθιστη ήταν η χθεσινή τουρκική κινητικότητα στο Καστελλόριζο, όπου πολεμικά αεροπλάνα παραβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο επανειλημμένως. Αποτέλεσμα ήταν να βρεθούν στον αέρα δύο F-16 από τη Σούδα και να εμπλακούν στον αέρα με δύο τουρκικά οπλισμένα αεροπλάνα, στις 3.50 το μεσημέρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή