Υπαναχώρηση για ιδιωτικά σχολεία

Υπαναχώρηση για ιδιωτικά σχολεία

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά τους Αριστείδη Μπαλτά και Τάσο Κουράκη, και ο νυν υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης οδηγείται σε υπαναχώρηση ως προς τον σχεδιασμό του για αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων. Ενώ οι σχετικές ρυθμίσεις επρόκειτο να συμπεριληφθούν υπό τη μορφή ενός άρθρου στο νομοσχέδιο που αφορά εκκρεμότητες στον χώρο της έρευνας, χθες το υπουργείο Παιδείας κατέθεσε το νομοσχέδιο προς ψήφιση στη Βουλή αλλά χωρίς το εν λόγω άρθρο.

Ειδικότερα, η διάταξη για τη ρύθμιση του χώρου της ιδιωτικής εκπαίδευσης (ιδιωτικά σχολεία και φροντιστήρια), που παρουσιάστηκε από τη νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, είναι η ίδια με εκείνη προ έτους (τον Μάρτιο του 2015). Ωστόσο, το 2015 δεν ψηφίστηκε από τη Βουλή εξαιτίας των αντιδράσεων της (τότε) τρόικας με το αιτιολογικό ότι επιβάλλει στα ιδιωτικά σχολεία κανόνες Δημοσίου. Και η φετινή απόπειρα του υπουργείου να επαναφέρει προς ψήφιση στη Βουλή την ίδια διάταξη «πάγωσε», καθώς προκάλεσε αντιδράσεις τόσο από κόμματα όσο και από τους δανειστές. «Συνεχίζεται ο διάλογος με τους αρμόδιους φορείς και η επεξεργασία διάταξης για την ιδιωτική εκπαίδευση, η οποία θα κατατεθεί το επόμενο διάστημα», ανακοίνωσε χθες το υπουργείο.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαβουλεύσεις για τον νέο τρόπο προσλήψεων αναπληρωτών εκπαιδευτικών. Οι ομοσπονδίες ζητούν διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών και όχι αναπληρωτών. Μάλιστα η ΟΛΜΕ –πρόεδρος της οποίας είναι η Ελένη Ζωγραφάκη, μέλος συνδικαλιστικής παράταξης προσκείμενης στον ΣΥΡΙΖΑ– ανέφερε ότι «με τη μη κατάθεση πρότασης για σύστημα μονίμων διορισμών επιβεβαιώνεται η εκτίμησή μας ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να πραγματοποιήσει διορισμούς για μία ακόμα χρονιά», ενώ επιβεβαίωσε ότι «θα περιοριστεί δραστικά ο αριθμός αναπληρωτών και ωρομισθίων, λόγω της εμπροσθοβαρούς αξιοποίησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ». Δηλαδή, ότι μεγάλο μέρος των κονδυλίων ΕΣΠΑ έως το 2010 έχουν ήδη εξαντληθεί για να καλυφθούν τα κενά της τρέχουσας σχολικής χρονιάς.

Για το θέμα, ΟΛΜΕ και ΔΟΕ (επιπλέον, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το Συντονιστικό των Νηπιαγωγών διαμαρτύρεται για τις συγχωνεύσεις/καταργήσεις νηπιαγωγείων σε όλη τη χώρα) θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή ενώ η ΟΛΜΕ έχει θέσει τον κλάδο σε τροχιά κινητοποιήσεων και ενόψει πανελλαδικών εξετάσεων. Για τον λόγο αυτό ο κ. Φίλης αντέδρασε χθες λέγοντας ότι «μας προκαλεί έκπληξη η απόφαση του Δ.Σ. της ΟΛΜΕ που θέτει τον κλάδο των καθηγητών σε κινητοποίηση λόγω της μεταβατικής –ισχύος ενός έτους– διάταξης για την πρόσληψη αναπληρωτών εκπαιδευτικών για το σχολικό έτος 2016-2017. Μια διάταξη, που λαμβάνει υπόψη της την πρόσφατη νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας και που πρέπει υποχρεωτικά να ψηφιστεί το συντομότερο από τη Βουλή αν όλοι επιθυμούμε να ανοίξουν ομαλά τα σχολεία τον Σεπτέμβριο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή