Οι Ισλαμικές Σπουδές περιπλέκουν το τοπίο των Πανελλαδικών

Οι Ισλαμικές Σπουδές περιπλέκουν το τοπίο των Πανελλαδικών

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι Ισλαμικές Σπουδές «καθυστερούν» τη διαδικασία των Πανελλαδικών Εξετάσεων. Ειδικότερα, χωρίς να παρουσιάσει τον ακριβή αριθμό θέσεων στα πανεπιστήμια και ΤΕΙ, τις οποίες θα διεκδικήσει φέτος κάθε κατηγορία υποψηφίων, χθες το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε το… αναμενόμενο: οι θέσεις θα κατανεμηθούν με βάση την αντίστοιχη κατανομή κάθε κατηγορίας υποψηφίων επί του συνόλου υποψηφίων. Ενδεικτικά, στο 4% των αποφοίτων Γενικών Λυκείων (ΓΕΛ) που επέλεξαν να εξετασθούν με το παλιό σύστημα των 6 μαθημάτων, θα δοθεί το 4% των θέσεων που θα διεκδικήσουν οι τελειόφοιτοι και απόφοιτοι ΓΕΛ.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», ο λόγος της αδυναμίας του υπουργείου να παρουσιάσει την ανά κατηγορία υποψηφίων κατανομή των θέσεων είναι ότι δεν έχουν εκδοθεί ακόμη το προεδρικό διάταγμα για τη λειτουργία της κατεύθυνσης Ισλαμικών Σπουδών στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ και το προεδρικό διάταγμα για τη μετονομασία του ήδη υπάρχοντος Τμήματος Σλαβικών Σπουδών στο Παν. Αθηνών σε Ρωσικών και Σλαβικών Σπουδών. Στελέχη του υπουργείου έκαναν λόγο για τυπικά εμπόδια, ωστόσο κατά του προγράμματος Ισλαμικών Σπουδών έχουν υπάρξει οξύτατες αντιδράσεις (από κόμματα και μερίδα της Εκκλησίας), περιπλέκοντας το τοπίο.

Πιο αναλυτικά, συνολικά 103.366 υποψήφιοι θα συμμετάσχουν φέτος στη μάχη των Πανελλαδικών Εξετάσεων, διεκδικώντας μία από τις 69.985 θέσεις στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ για το ακαδημαϊκό έτος 2016-2017. Από αυτές οι 43.855 θα δοθούν στα πανεπιστήμια και οι 26.130 στα ΤΕΙ.

Στα πανεπιστήμια

• Το 10% των θέσεων θα διεκδικήσουν χωρίς εξετάσεις απόφοιτοι του 2015 και του 2014 (στους πρώτους θα δοθεί το 6% και στους δεύτερους το 4%).

• Το υπόλοιπο 90% των θέσεων στα πανεπιστήμια θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι των ΓΕΛ. Εκ του 90%, το 86% θα δοθεί στους υποψηφίους του νέου συστήματος (των 4+1 μαθημάτων) και το 4% των θέσεων στους αποφοίτους ΓΕΛ που θα συμμετάσχουν με το παλαιό σύστημα εξετάσεων (των 6 μαθημάτων). Συνολικά, 3.395 απόφοιτοι ΓΕΛ επέλεξαν το παλαιό σύστημα, δηλαδή το 4% των υποψηφίων ημερήσιων ΓΕΛ.

Στα ΤΕΙ

• Το 10% των θέσεων θα διεκδήσουν χωρίς εξετάσεις απόφοιτοι του 2015 και 2014 (στους πρώτους το 6% και στους δεύτερους το 4%).Το υπόλοιπο 90% των θέσεων θα μοιρασθεί ανά κατηγορία υποψηφίων μέσω εξετάσεων ως εξής:

• Το 20% στους υποψηφίους των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ): οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος (ημερήσιο ΕΠΑΛ – Ομάδα Α΄) θα διεκδικήσουν το 13,8% και το 6,2% οι υποψήφιοι του νέου συστήματος ΕΠΑΛ.

• Το 1% θα δοθεί για υποψηφίους εσπερινών ΕΠΑΛ – Ομάδα Α΄.

• Οι υποψήφιοι του παλαιού συστήματος ημερησίου ΓΕΛ και ΕΠΑΛ – Ομάδα Β΄ θα διεκδικήσουν το 4% των θέσεων.

• Το υπόλοιπο 65% θα διεκδικήσουν οι υποψήφιοι του νέου συστήματος ημερησίου ΓΕΛ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή