Μαχητικά πάνω από την Ακρόπολη (βίντεο και φωτογραφίες)

Μαχητικά πάνω από την Ακρόπολη (βίντεο και φωτογραφίες)

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ελάχιστοι από τους Αθηναίους και τους επισκέπτες του κέντρου της πρωτεύουσας δεν είδαν και κυρίως δεν άκουσαν τα πολεμικά αεροσκάφη που πέταξαν χθες πάνω από την Αθήνα σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος. Οι πιο προσεκτικοί παρατήρησαν –και επιβεβαιώθηκαν– ότι, εκτός από τα ελληνικά F-16 Block 52+ Advance της Πολεμικής Αεροπορίας, πάνω από την Αθήνα πέταξαν και δύο F-15E Strike Eagle. Τα δύο F-15 ανήκουν στις Αμερικανικές Αεροπορικές Δυνάμεις Ευρώπης (USAFE) και μαζί με τα δύο ελληνικά F-16 έκαναν έναν σχηματισμό προκειμένου να φωτογραφηθούν από ένα τρίτο, ελληνικό F-16, με φόντο τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης.

Σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), η διέλευση του μεικτού σχηματισμού ήταν προγραμματισμένη στο πλαίσιο της άσκησης «Ηνίοχος 2016». Στρατιωτικές πηγές ανέφεραν ότι τέτοιου είδους πτήσεις με σκοπό να απαθανατιστούν σημεία αναφοράς σε πόλεις και περιοχές είναι μάλλον συνήθεις. Aλλωστε στις χθεσινές φωτογραφίες και στο βίντεο που παραχώρησε στη δημοσιότητα το ΓΕΑ, ο μεικτός σχηματισμός των ελληνικών και των αμερικανικών πολεμικών αεροσκαφών φαίνεται να περνάει από αρκετά σημεία της Ελλάδας, ανάμεσα στα οποία και η γέφυρα του Ρίου-Αντιρρίου στον Κορινθιακό Κόλπο.

Η πολυεθνική διακλαδική αεροπορική άσκηση μεσαίας κλίμακας «Ηνίοχος 2016» διεξήχθη τις προηγούμενες μέρες με τη συμμετοχή αεροπορικών δυνάμεων της Ελλάδας, των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Με καθεστώς παρατηρητή στην άσκηση συμμετείχε και η Γαλλική Πολεμική Αεροπορία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή