Εκτακτη άσκηση ΥΕΘΑ στη Χίο

Εκτακτη άσκηση ΥΕΘΑ στη Χίο

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια έκτακτη άσκηση και ανάπτυξη των Μέσων Αεράμυνας του Στρατού Ξηράς στη Χίο, ως απάντηση στις συνεχιζόμενες παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου πάνω από τις Οινούσσες, απάντησε χθες η κυβέρνηση. Ωστόσο, παρά την πρωινή κινητοποίηση, μετά τη σχετική εντολή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ κ. Ευάγγελου Αποστολάκη, τουρκικά F-16 πέταξαν και χθες πάνω από τις Οινούσσες για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, ενεπλάκησαν μάλιστα με ζεύγος ελληνικών Μιράζ σε μεγάλο ύψος. Παράλληλα, ο κ. Αποστολάκης έδωσε εντολή για ενεργοποίηση της δύναμης «Δ» στα βόρεια σύνορα, η οποία πραγματοποίησε άσκηση και στην ευρύτερη περιοχή της Ειδομένης, με σκοπό την επίδειξη και προβολή ισχύος και προς Βορράν, όπου τις τελευταίες ημέρες οι συμπλοκές ανάμεσα σε πρόσφυγες και αστυνομικούς της ΠΓΔΜ είχαν δημιουργήσει μια συγκεχυμένη εικόνα.

Ενημέρωση συμμάχων

Ενδιαφέρον σημειολογικού χαρακτήρα είναι το γεγονός ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π. Καμμένος μετέβη αρχικά στην περιοχή του Κιλκίς και έπειτα με ελικόπτερο στις Οινούσσες, ενδεδυμένος με στρατιωτική στολή παραλλαγής, προκειμένου να παρακολουθήσει την εξέλιξη των ασκήσεων, με τη συνοδεία του κ. Αποστολάκη αλλά και του Αρχηγού ΓΕΣ κ. Β. Τελλίδη. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας τόνιζαν ότι από την ελληνική πλευρά έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητες ενέργειες ενημέρωσης των συμμάχων της Ελλάδας σε επίπεδο ΝΑΤΟ, αλλά και Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τις συνεχιζόμενες τουρκικές υπερπτήσεις. Εμπειροι παρατηρητές τόνιζαν ότι η τουρκική κινητικότητα δεν θα πρέπει να αποσυνδέεται από τη νατοϊκή επιχείρηση στην περιοχή. Σημειώνεται ότι χθες, όπως και τις προηγούμενες ημέρες υπερπτήσεων πάνω από τις Οινούσσες, στον τομέα της Χίου, έπλεε η ολλανδική φρεγάτα Van Amstel, από τα ραντάρ της οποίας είναι αδύνατον να μην έγιναν αντιληπτά τα τουρκικά F-16. Με τον τρόπο αυτό, αναφέρουν, ουσιαστικά οι Τούρκοι επιτυγχάνουν την «καταγραφή» των απαιτήσεών τους στο Αιγαίο.

Συγκεκριμένα, ως προς την περιοχή των Οινουσσών στην άσκηση «Πυρπολητής ’16» (όπως ονομάστηκε η στρατιωτική κινητοποίηση), ο σχεδιασμός προέβλεπε τη μετακίνηση όλων των μέσων Αεράμυνας του Στρατού Ξηράς στη Χίο προς τους χώρους διασποράς ανά το νησί. Τονίζεται ότι τα αντιαεροπορικά οπλικά συστήματα τύπου OSA AK και Asrad Hellas, που βρίσκονται στη Χίο, έχουν ακτίνα πολύ ευρύτερη από την έκταση του ίδιου του νησιού, ως εκ τούτου καλύπτουν και τις Οινούσσες. Οι υπερπτήσεις των τουρκικών F-16 σημειώθηκαν μεταξύ 11.33 και 12.19, σε πολύ μεγάλο υψόμετρο (από 22.000 έως 34.000 πόδια) πάνω από τις Οινούσσες και την παρακείμενη νήσο Παναγιά (γνωστή και ως Πασάς). Από τη Δευτέρα βρίσκεται σε εξέλιξη αεροναυτική άσκηση στην περιοχή του Τσεσμέ και νοτιοανατολικά της Χίου, και τα μαχητικά που πραγματοποιούν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες τις υπερπτήσεις πάνω από τις Οινούσσες αποκόπτονται από εκείνη τη δύναμη.

Αλλωστε νοτιοανατολικά της Χίου, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, υπάρχει σε εξέλιξη το ναυτικό κομμάτι της άσκησης. Στα βόρεια σύνορα η άσκηση εξελίχθηκε σε όλη την έκταση της ελληνικής μεθορίου (με Αλβανία, ΠΓΔΜ και Βουλγαρία) με τη συμμετοχή ελικοπτέρων του Στρατού Ξηράς, αεροπλάνων της Πολεμικής Αεροπορίας αλλά και μονάδων καταδρομέων. Οι εικόνες F-16 να πραγματοποιούν πτήσεις πάνω από τον καταυλισμό της Ειδομένης, καθώς και σε όλη την έκταση της συνοριακής γραμμής με την ΠΓΔΜ, έγιναν αντιληπτές από νωρίς χθες το πρωί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή