Συνεχείς έλεγχοι σε ακτιβιστές, σφίγγει ο κλοιός

Συνεχείς έλεγχοι σε ακτιβιστές, σφίγγει ο κλοιός

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με διαρκείς ελέγχους σε εθελοντές και ακτιβιστές που επιχειρούν να προσεγγίσουν τον καταυλισμό, οι αστυνομικές αρχές προσπαθούν να αποτρέψουν και νέες προσπάθειες εκ μέρους προσφύγων και μεταναστών να παραβιάσουν τον φράχτη και να εισέλθουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ, τις οποίες φέρονται να υποκινούν αλλοδαποί, κυρίως, «αλληλέγγυοι» προερχόμενοι από τον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Ανδρες της ΕΛ.ΑΣ. ελέγχουν στη γέφυρα του Αξιού, στις παρυφές της Ειδομένης, τα ταξιδιωτικά έγγραφα και τα αυτοκίνητα ατόμων που κατευθύνονται προς το χωριό, ειδικά αλλοδαπών, με εμφανή την προσπάθεια να εμποδίσουν τη μεταφορά υλικού (φυλλαδίων, χαρτών, κ.ά.) προς διανομή στους απελπισμένους πρόσφυγες και μετανάστες, με τα οποία τους καλούν σε ξεσηκωμό για τη βίαια εισβολή στην επικράτεια των Σκοπίων, ή και να συλλάβουν κάποια εξ αυτών για τα οποία έχουν στοιχεία εμπλοκής τους σε δυναμικές ενέργειες στον καταυλισμό.

Σε μια τέτοια περίπτωση, συνελήφθησαν κοντά στο Πολύκαστρο δύο νεαροί Ισπανοί, ένας 28χρονος και ένας 27χρονος, οι οποίοι οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα του Κιλκίς, με τις Αρχές να τους αποδίδουν ενεργό συμμετοχή τους στα προχθεσινά επεισόδια στον καταυλισμό.

Στην εις βάρος τους δικογραφία που σχηματίστηκε από την ΕΛ.ΑΣ. εμπεριέχονται κατηγορίες για διατάραξη κοινής ειρήνης και έκθεση ελληνικού κράτους σε κίνδυνο. Οι δύο συλληφθέντες φέρονται να αναγνωρίστηκαν από αστυνομικούς ως συμμετέχοντας στα επεισόδια. Σε έλεγχο που έγινε στο αυτοκίνητο Γερμανίδας εθελόντριας, εξάλλου, βρέθηκε ένα μαχαίρι, το οποίο η ίδια ισχυρίστηκε ότι το είχε για να κόβει ψωμί.

Πάντως, γύρω από θεωρούμενες ΜΚΟ-σφραγίδες και κάποιους «περίεργους» εθελοντές και ακτιβιστές, οι Αρχές έχουν σχηματίσει ένα κλοιό που σφίγγει διακριτικά, ώστε να εμποδίσουν δραστηριότητες που ξεφεύγουν από το έργο της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες. Κλιμάκιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων επισκέφθηκε χθες την Ειδομένη και σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, κ. Μιχάλης Γιαννάκος, έκανε λόγιο για «Υγειονομικό ναρκοπέδιο». Επισήμανε ελλείψεις στον τομέα της απολύμανσης, ενώ ζήτησε την ενίσχυση του νοσοκομείου Κιλκίς με προσωπικό και επιπλέον χρηματοδότηση, προκειμένου να αντεπεξέλθει στις αυξημένες ανάγκες, λόγω των χιλιάδων προσφύγων που ζουν στην περιοχή.

Την Ειδομένη επισκέφθηκε χθες το πρωί και ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των Γιατρών του Κόσμου (ΓτΚ), Νικήτας Κανάκης, ο οποίος μεταξύ άλλων σημείωσε ότι «ο καταυλισμός της Ειδομένης είναι μια φαβέλα που φοβόμαστε ότι θα πάρει μόνιμη μορφή. Θέλουμε να θυμίσουμε στην Ευρώπη ότι αυτό δεν είναι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας».

Ο κ. Κανάκης σχολίασε και την παρουσία αμφιλεγόμενων ΜΚΟ στην περιοχή, λέγοντας ότι δεν υπήρχε σχεδιασμός από την πολιτεία. «Αποτέλεσμα ήταν να αυτοσχεδιάζουμε σε έναν καταυλισμό, που έχει μετατραπεί σε πόλη», συμπλήρωσε.

Προετοιμασίες

Στον καταυλισμό της Ειδομένης παραμένουν περίπου 10.400 άτομα και ο εκπρόσωπος για το προσφυγικό, Γιώργος Κυρίτσης, τόνισε χθες ότι «ακόμα και αν αποφασίζαμε να μετακινηθούν, δεν είναι έτοιμοι οι απαραίτητοι χώροι φιλοξενίας». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες προετοιμάζονται 5 βιομηχανικοί χώροι που βρίσκονται περιμετρικά της Θεσσαλονίκης.

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, που θα πραγματοποιήσει και τις αναγκαίες εργασίες, έχει ήδη υπογράψει τις σχετικές συμβάσεις με τους ιδιώτες, ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πηγές τις επόμενες ημέρες οι χώροι θα είναι έτοιμοι να υποδεχτούν 1.000-1.500 άτομα ο καθένας, οπότε ανοίγει ο δρόμος για τη μεταφορά όσων παραμένουν στην Ειδομένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή