Πρόταση Greenpeace για σκουπίδια

Πρόταση Greenpeace για σκουπίδια

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία πρόταση για την άμεση αντιμετώπιση του διαρκώς διογκούμενου προβλήματος των απορριμμάτων στη Λέσβο κατέθεσε η Greenpeace. Οπως επισημαίνουν, το κυριότερο πρόβλημα δεν είναι οι βάρκες και τα σωσίβια, αλλά η μεγάλη αύξηση των κοινών απορριμμάτων από τον μεγάλο αριθμό προσφύγων και μεταναστών και όσων παραμένουν στο νησί ασχολούμενοι με τη διαχείριση των ροών. «Οταν τον Αύγουστο του 2015 επισκεφθήκαμε τα νησιά, προσπαθώντας να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για την προσφυγική κρίση, το κύριο πρόβλημα που μας έθεσαν οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες ήταν ο τεράστιος όγκος των αποβλήτων. Δεν το πιστεύαμε μέχρι που είδαμε ακτές καλυμμένες από σωσίβια, να έχουν γίνει πορτοκαλί», λέει ο γενικός διευθυντής της Greenpeace στην Ελλάδα, Νίκος Χαραλαμπίδης. «Προτείναμε στον Δήμο Λέσβου ως πρώτο μέτρο να διαχωρίσει τα σωσίβια από τις βάρκες ξεχωριστά από τα υπόλοιπα σκουπίδια και μετά ασχοληθήκαμε με το τι μπορεί να γίνει. Κατόπιν κάναμε έρευνα, που αποδεικνύει ότι με εύκολο τρόπο και διαθέσιμες τεχνολογίες μπορούμε να έχουμε διαχείριση των επιπλέον απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο με εξαιρετικά οικονομικό και γρήγορο τρόπο».

Η πρόταση (την οποία επεξεργάστηκε ο περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος) περιλαμβάνει 39 σημεία και αφορά τρεις κατηγορίες αποβλήτων: τα ελαφρά υλικά (λ.χ. σωσίβια, ρουχισμός), τα βαριά υλικά (λ.χ. ξύλινα, πολυεστερικά και μεταλλικά σκάφη) και τα κλασικά απορρίμματα. Για τις δύο πρώτες κατηγορίες υλικών προτείνεται η συστηματική συλλογή, διαλογή και αποθήκευση, ώστε να μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν. Εκτιμάται πως το 30-40% αυτών είναι ήδη άχρηστο, λόγω της παραμονής του στον ήλιο: τα υλικά αυτά μπορούν να θρυμματιστούν και να δοθούν ως καύσιμο στην τσιμεντοβιομηχανία. Για τα κοινά απορρίμματα (υπολογίζεται ότι το 2015-17 θα υπάρχουν περίπου 17 τόνοι περισσότερα απορρίμματα ημερησίως), προτείνεται η τοποθέτηση μιας κινητής μονάδας διαλογής, ώστε να ανακτάται ή να ανακυκλώνεται έως το 75%. Τέλος, θα πρέπει να απομακρυνθούν από τον βυθό οι πλαστικές βάρκες (πολλές βρίσκονται βυθισμένες σε μικρή απόσταση από τις ακτές).

Το κόστος υλοποίησης της πρότασης με σημερινές τιμές υπολογίζεται στα 4,7 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ). Η προμήθεια του απαραίτητου εξοπλισμού από τον δήμο θα μπορούσε να γίνει με διαγωνιστική διαδικασία και χρηματοδότηση είτε από πόρους της Ε.Ε. για το προσφυγικό, από χορηγίες, από κρατική χρηματοδότηση ή όλα αυτά μαζί. «Δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία στη Λέσβο και στην Ελλάδα να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία με καινοτομία και δημιουργία θέσεων εργασίας, επιλύοντας το πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων», κατέληξε ο κ. Χαραλαμπίδης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή