«Μάχη» για μία θέση στον Σκαραμαγκά

«Μάχη» για μία θέση στον Σκαραμαγκά

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά δημοφιλής είναι η νέα δομή του Σκαραμαγκά ανάμεσα στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται στον Πειραιά, περίπου 3.770 άτομα. Πολλοί μάλιστα, που είχαν μεταφερθεί σε άλλες δομές φιλοξενίας, επιστρέφουν στον Πειραιά, προκειμένου να επιβιβαστούν στα πούλμαν προς Σκαραμαγκά, ενώ η πληροφορία για τις καλές συνθήκες στην εγκατάσταση ταξιδεύουν αστραπιαία μέσω facebook. Προς το παρόν, στην καινούργια δομή φιλοξενούνται 1.060 άτομα, ενώ σε πλήρη λειτουργία όταν ολοκληρωθούν οι εργασίες του στρατού θα μπορούν να παραμείνουν σε καλές συνθήκες έως 3.500 άτομα.

Το Λιμενικό Σώμα χθες και προχθές σε μια προσπάθεια να ελέγξει την προσέλευση στη νέα δομή ξεκίνησε να σφραγίζει τα έγγραφα ταυτοποίησης που οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν πάρει από τα νησιά, έτσι ώστε να «καταγραφούν» με κάποιο τρόπο όσοι βρίσκονται στον Πειραιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί έφτασαν στο λιμάνι του Πειραιά πρόσφυγες, που τις προηγούμενες ημέρες είχαν μεταφερθεί στο κέντρο φιλοξενίας στον Κατσικά στα Ιωάννινα. Υπενθυμίζεται ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη πρόσφυγες είχαν αποκλείσει την Εγνατία Οδό πραγματοποιώντας καθιστική διαμαρτυρία με την υποστήριξη «αλληλέγγυων», διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες φιλοξενίας στον Κατσικά. Χθες, 203 άτομα μεταφέρθηκαν σε νέα, μικρής χωρητικότητας, δομή στον Βόλο. Στα όριά του από την άποψη του πληθυσμού που φιλοξενείται, βρίσκεται και ο Ελαιώνας όπου παραμένουν περίπου 1.600 άτομα κάθε εθνικότητας.

Χθες, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το Συντονιστικό Οργανο διαχείρισης της Πρσφυγικής Κρίσης, βρίσκονταν 53.666 πρόσφυγες και μετανάστες. Στα νησιά καταγράφηκαν 7.216 άτομα, από τα οποία τα 4.142 στη Λέσβο, ενώ το τελευταίο 24ωρο έφθασαν στη χώρα από τα τουρκικά παράλια 107 μετανάστες, αριθμός σχετικά υψηλότερος σε σχέση με τις προηγούμενες ημέρες – προχθές ήταν μόλις 30. Συγκεκριμένα 73 άτομα έφθασαν στη Λέσβο, 1 στη Σάμο και 33 στη Χίο.

Στην Ειδομένη παραμένουν 10.392 άτομα, ενώ η κατάσταση που επικρατεί συνεχίζει να είναι έκρυθμη, με ομάδες ακτιβιστών να παρακινούν τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε ακραίες ενέργειες «για να ανοίξουν τα σύνορα». Σε δύο νέες συλλήψεις αλλοδαπών προχώρησαν οι αστυνομικοί στην Ειδομένη κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων περιμετρικά του αυτοσχέδιου καταυλισμού. Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης συνέλαβαν 20χρονο υπήκοο Γερμανίας, καθώς στην κατοχή του είχε ένα μαχαίρι. Ο νεαρός φέρεται να ανήκει σε ομάδα ακτιβιστών που το τελευταίο διάστημα δραστηριοποιείται στην περιοχή. Ταυτόχρονα, αστυνομικοί της Διεύθυνσης Κιλκίς προχώρησαν στη σύλληψη και ενός υπηκόου Αφγανιστάν, 27 ετών, καθώς στην κατοχή του είχε μικροποσότητα χασίς.

Οι αστυνομικοί έλεγχοι στην περιοχή της Ειδομένης ξεκίνησαν τη Δευτέρα μετά τα γενικευμένα επεισόδια που ξέσπασαν την περασμένη Κυριακή στον φράχτη κατά μήκος της ελληνοσκοπιανής μεθορίου. Από την έναρξη εφαρμογής του σχεδίου ελέγχων έχουν συλληφθεί συνολικά 8 αλλοδαποί, υπήκοοι Γερμανίας, Ισπανίας, Βρετανίας και Νορβηγίας, είτε γιατί είχαν στην κατοχή τους μαχαίρια, σπρέι πιπεριού και ασυρμάτους είτε γιατί συμμετείχαν στις επιθέσεις με πέτρες κατά Σκοπιανών αστυνομικών. Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη βρίσκεται έρευνα της κρατικής ασφάλειας Θεσσαλονίκης για τα επεισόδια της περασμένης Κυριακής. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι στα γεγονότα πρωτοστάτησαν Βρετανοί ακτιβιστές – «αλληλέγγυοι».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή