Μαίνεται η κόντρα ΟΙΕΛΕ με ιδιοκτήτες ιδιωτικών

Μαίνεται η κόντρα ΟΙΕΛΕ με ιδιοκτήτες ιδιωτικών

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Σύνδεσμος Ιδιοκτητών Ιδιωτικών Σχολείων (ΣΙΕΙΕ) καταγγέλλει ότι η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών (ΟΙΕΛΕ) έχει σκοπό να καταργήσει τα ιδιωτικά σχολεία. Από την πλευρά της, η ΟΙΕΛΕ κατηγορεί τον ΣΙΕΙΕ για «ακραίο φαρισαϊσμό». Με καθημερινές ανακοινώσεις οι δύο πλευρές τροφοδοτούν την κόντρα τους για το πλαίσιο λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων.

Ειδικότερα, ο ΣΙΕΙΕ σε ανακοίνωσή του παρουσιάζει άρθρα του καταστατικού της ΟΙΕΛΕ που συντάχθηκε το 1986. «Στο άρθρο 2 μεταξύ των σκοπών κυρίαρχη είναι η παράγραφος 7, σύμφωνα με την οποία “στο πλαίσιο της βελτίωσης της Παιδείας με βάση τα ιδανικά της Δημοκρατίας, της εθνικής ανεξαρτησίας, της ειρήνης και της εξασφάλισης της παροχής της με ίσους όρους σε όλα τα παιδιά, βασικός σκοπός της ΟΙΕΛΕ είναι η κατάργηση της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης”». Ο ΣΙΕΙΕ προσθέτει ότι «σε επόμενες τροποποιήσεις (1994, 2002 και 2008) του Καταστατικού της, ο όρος “κατάργηση της ιδιωτικής εκπαίδευσης” αναδιατυπώθηκε περιγραφικά ως εξής: “α) Η ενίσχυση του δημόσιου, κοινωνικού και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα της εκπαίδευσης κάθε μορφής, τύπου και βαθμίδας, β) η εκπαίδευση να λειτουργεί με την ευθύνη των εκπαιδευτικών”».

Η ΟΙΕΛΕ από την πλευρά της επέκρινε την αντίδραση του ΣΙΕΙΕ στα σχέδια του υπουργείου Παιδείας, τις απολυτήριες εξετάσεις σε ιδιωτικά Γυμνάσια και Λύκεια να τις διενεργούν (έκδοση θεμάτων, βαθμολόγηση γραπτών) επιτροπές από καθηγητές της δημόσιας εκπαίδευσης. «Οταν έδιναν τη μάχη για να μεταφερθεί η εποπτεία μας στο υπουργείο Εργασίας, πού κρύβονταν οι ευαισθησίες τους; Οταν προσέφευγαν στην τρόικα για να ισοπεδωθεί το νομοθετικό πλαίσιο που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση, δεν το σκέπτονταν; Ο φαρισαϊσμός της ακραίας, ολιγομελούς ομάδας που ηγείται των πλέον προνομιούχων εργοδοτών του ιδιωτικού τομέα στη χώρα δεν συγκινεί κανέναν». Μάλιστα, η ΟΙΕΛΕ υπενθύμισε την κατάθεση το 2014 τροπολογίας από τον βουλευτή της Ν.Δ. Δημήτρη Κυριαζίδη που υπεγράφη από 47 βουλευτές του κόμματος και ζητούσε την επαναφορά της επιτήρησης των εξετάσεων στα ιδιωτικά σχολεία από σώμα επιτηρητών προερχόμενων από τη δημόσια εκπαίδευση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή