Γεφύρι της Αρτας οι εργατικές Ελευσίνας

Γεφύρι της Αρτας οι εργατικές Ελευσίνας

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πόρτες ορθάνοιχτες με εμφανή τα ίχνη διάρρηξης. Τζάμια και είδη υγιεινής σπασμένα, φθορές στον οικιακό εξοπλισμό, βανδαλισμούς σε τοίχους και πατώματα κατέγραψε η «Κ» σε ορισμένες από τις άδειες εργατικές κατοικίες του τέως ΟΕΚ που βρίσκονται στο παλιό εργοστάσιο χρωμάτων «ΙΡΙΣ» στην παραλία Ελευσίνας. Η υποτυπώδης περίφραξη που περικλείει το παλιό εργοστάσιο έχει υποχωρήσει σε ένα σημείο της, καθιστώντας εύκολη την πρόσβαση στον οποιονδήποτε.

Από το 2009, όταν και αποπερατώθηκε το έργο κατασκευής των 88 κατοικιών, ο μικρός συνοικισμός έπεσε αρκετές φορές θύμα βανδαλισμών και κλοπών. Αν και το σύνολο των κατοικιών έχει κληρωθεί στους δικαιούχους, τα νεόδμητα διαμερίσματα παραμένουν άδεια. Οι εργατικές κατοικίες της Ελευσίνας αναπτύσσονται σε τρία οικόπεδα του παραλιακού μετώπου παρακείμενα του παλιού εργοστασίου «ΙΡΙΣ», το οποίο έχει χαρακτηριστεί μνημείο βιομηχανικής κληρονομίας. Πρόκειται για διώροφα κτίσματα με τέσσερα διαμερίσματα το καθένα, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 10 εκατομμυρίων ευρώ. Οι κατοικίες κληρώθηκαν από τον τότε ΟΕΚ σε οικογένειες εργατών από την Ελευσίνα και τον Ασπρόπυργο, οι οποίες στην πλειονότητά τους αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας, Βαγγέλης Λίγκος. Ωστόσο, εξαιτίας μιας σειράς μικρών και μεγάλων προβλημάτων που συνδέονται είτε άμεσα ή έμμεσα με το ίδιο το έργο, οι εργατικές κατοικίες δεν αποδόθηκαν ποτέ στους δικαιούχους και έξι χρόνια μετά παραμένουν άδειες, ενώ το κόστος του έργου ανεβαίνει, συνυπολογίζοντας τις επισκευές που πρέπει να γίνουν για να επιστρέψουν τα σπίτια που έχουν υποστεί βανδαλισμούς στην αρχική τους κατάσταση. Η υπόθεση είναι γνωστή στον ΟΑΕΔ, ο οποίος έχει καταγράψει τις ζημιές και τις κλοπές που έχουν σημειωθεί κατά καιρούς και, όπως μας πληροφόρησαν, το οικόπεδο φυλάσσεται από ιδιωτική εταιρεία που εκτελεί περιπολίες σε 24ωρη βάση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το γαϊτανάκι το καθυστερήσεων ξεκίνησε αμέσως μετά την αποπεράτωση των κατοικιών το 2009, όταν έπρεπε να ακολουθήσουν τα έργα σύνδεσης με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και το αποχετευτικό δίκτυο. Ο αρχικός σχεδιασμός προέβλεπε την κατασκευή στεγανών βόθρων, αλλά το μεγάλο κόστος κατασκευής τους και η επικείμενη κατασκευή του αποχετευτικού δικτύου στο Θριάσιο Πεδίο ανέστειλαν τις εργασίες, με στόχο τη σύνδεση του συνοικισμού με το κεντρικό δίκτυο. Εκείνη την εποχή εκκρεμούσε επίσης και η κατασκευή του εσωτερικού αποχετευτικού δικτύου του Δήμου Ελευσίνας, διότι οι εργασίες «σκόνταφταν» σε αρχαία ευρήματα. Στο μεταξύ, μια μερίδα των κατοίκων προσέφυγε στο ΣτΕ κατά των αδειών δόμησης των εργατικών κατοικιών, με το αιτιολογικό ότι παρατύπως είχαν λάβει έγκριση από την τότε Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση. Ακολούθησε η κατάργηση του ΟΕΚ το 2012, με αποτέλεσμα να «παγώσει» κάθε διαδικασία. Η επανεκκίνηση των διαδικασιών έγινε περίπου έναν χρόνο αργότερα, ωστόσο, οι νέες άδειες δόμησης για τα τρία οικόπεδα εκδόθηκαν μόλις τον Φεβρουάριο του 2015, σύμφωνα με επιστολή της αντιδημαρχίας Τεχνικών Εργων του Δήμου Ελευσίνας προς τον ΟΑΕΔ. «Το δευτεροβάθμιο αποχετευτικό δίκτυο της Ελευσίνας είναι ολοκληρωμένο. Περιμένουμε τις εργασίες του εργολάβου στις κατοικίες για να κάνουμε τις απαραίτητες συνδέσεις», σημείωσε ο αντιδήμαρχος Ελευσίνας, Παναγιώτης Λινάρδος.

Σύμφωνα με στελέχη του ΟΑΕΔ, ο ανάδοχος εργολάβος που θα εκτελέσει τα έργα σύνδεσης των εργατικών κατοικιών με τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου θα εγκατασταθεί στον χώρο την ερχόμενη εβδομάδα και θα ξεκινήσουν οι εργασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν περίπου ένα έτος. Τα ίδια στελέχη διαβεβαιώνουν ότι οι δικαιούχοι θα παραλάβουν τα σπίτια τους σε άριστη κατάσταση.

Ημιτελείς οικισμοί

Παρόμοια προβλήματα με την Ελευσίνα αντιμετωπίζουν κι άλλες εργατικές κατοικίες που έμειναν ημιτελείς σε πανελλαδικό επίπεδο μετά την κατάργηση του ΟΕΚ, αν και σημειώνεται σημαντική πρόοδος των εργασιών. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από τις 18 περιπτώσεις οικισμών που δεν είχαν ολοκληρωθεί παραμένουν σε εκκρεμότητα μόνο 5 εκτός της Ελευσίνας και βρίσκονται σε Κέρκυρα, Καρδίτσα, Νιγρίτα, Γρεβενά, και Γιαννιτσά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή