Συνεχή εμπόδια και αντιδράσεις στην αναζήτηση χώρων φιλοξενίας

Συνεχή εμπόδια και αντιδράσεις στην αναζήτηση χώρων φιλοξενίας

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τριάντα άτομα έφτασαν το προηγούμενο 24ωρο στα ελληνικά νησιά και προστέθηκαν στους 53.805 πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονταν χθες το πρωί στην ελληνική επικράτεια. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου καταγράφηκαν 7.330 άτομα, στην Αττική 14.806, στην Κεντρική Ελλάδα 2.037, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία και Ηπειρο) 29.294.

Εντατικοποιούνται οι προσπάθειες να λειτουργήσουν νέα κέντρα φιλοξενίας. Τις τελευταίες ημέρες «άνοιξε» για την υποδοχή προσφύγων η μαθητική εστία στο Τσεπέλοβο στα Ζαγοροχώρια, που ήδη φιλοξενεί 70 άτομα, κυρίως οικογένειες με αρκετά παιδιά προερχόμενες από την Ειδομένη. Πρόκειται για πρόσφυγες που είχαν εξαντληθεί στις πολύ σκληρές συνθήκες της Ειδομένης και δέχθηκαν καταφύγιο σε ένα χώρο στεγασμένο με αρκετά καλές υποδομές. Βεβαίως, υπήρχαν και αντιδράσεις. Ενδεκα πρόσφυγες δεν δέχθηκαν να αποβιβαστούν, καθώς το μέρος είναι μακριά από αστικό κέντρο.

Η αναζήτηση νέων χώρων, όμως, συναντά διάφορα προβλήματα. Με κοινή τους ανακοίνωση πέντε περιβαλλοντικές οργανώσεις (Δράση για την Αγρια Ζωή, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Καλλιστώ, Περιβαλλοντική Οργάνωση για την Αγρια Ζωή και τη Φύση, Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS) εκφράζουν την έντονη διαφωνία τους στην προοπτική δημιουργίας κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στην περιοχή Τσαΐρια του Δήμου Θέρμης. «Ο συγκεκριμένος χώρος βρίσκεται εντός εκτεταμένου παράκτιου έλους. Η προτεινόμενη έκταση δεν εξασφαλίζει κατά κανέναν τρόπο ανθρώπινες συνθήκες φιλοξενίας στους πρόσφυγες», τονίζουν. Σύμφωνα με τις οργανώσεις,υπάρχουν συχνά πλημμυρικά φαινόμενα, ανθυγιεινές συνθήκες, πλήθος κουνουπιών και απουσία φυσικής σκιάς. Επίσης, σημειώνουν ότι ο υγρότοπος φιλοξενεί σπάνια και προστατευτέα είδη και αντιπροτείνουν τη χρήση άλλων χώρων στην περιοχή (εγκαταλελειμμένα κάμπινγκ, κατασκηνώσεις και στρατόπεδα).

Ταυτόχρονα ανησυχία υπάρχει σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής από τη λειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στη Μαλακάσα, εντός της προστατευόμενης περιοχής της Πάρνηθας. Οπως είναι φυσικό, πολλοί πρόσφυγες καταφεύγουν τις θερμές ώρες μέσα στο πευκόδασος, όπου σύμφωνα με μαρτυρία αφήνουν εύφλεκτα υλικά, ενώ κάποιες φορές ανάβουν και φωτιά, με κίνδυνο πυρκαγιάς στο δάσος που μπορεί να απειλήσει την Πάρνηθα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή