Υγειονομική βόμβα το Ελληνικό, κάθε μέρα συμπλοκές

Υγειονομική βόμβα το Ελληνικό, κάθε μέρα συμπλοκές

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επικίνδυνη είναι πλέον η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, όπου διαμένουν πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες, κάθε ηλικίας και εθνικότητας, για περισσότερους από τρεις μήνες χωρίς τις απαραίτητες υποδομές. Ο χώρος που θα έπρεπε να έχει αδειάσει από το τέλος Μαρτίου, σύμφωνα με τη συμφωνία παραχώρησης που είχε υπογραφεί μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, λειτουργεί χωρίς την παρουσία μόνιμου υπευθύνου από την πλευρά της πολιτείας. Εδώ και λίγες ημέρες, από τον «καταυλισμό» σταδιακά αποχωρούν και οι εθελοντές λόγω της δύσκολης κατάστασης που έχει διαμορφωθεί, ενώ οι διαμένοντες διαμαρτύρονται για έλλειψη τροφής. Γιατροί που βρίσκονται στον χώρο κάνουν λόγο για συμπτώματα υποσιτισμού σε αρκετά από τα περίπου 1.000 παιδιά που μένουν στο Ελληνικό, καθώς δεν υπάρχει μέριμνα για τη δημιουργία ενός ισορροπημένου μενού που να παρέχει πρωτεΐνες, όπως τονίζουν.

Εθελόντρια που εδώ και δύο μήνες δραστηριοποιείται στο Ελληνικό περιγράφει ως επικίνδυνη την κατάσταση υγειονομικά, καθώς πρόσφυγες και μετανάστες που έχουν στήσει σκηνές στον περιβάλλοντα χώρο χρησιμοποιούν τον περίβολο ως…. τουαλέτα, ενώ τα συνεργεία καθαρισμού δεν ασχολούνται με τα σκουπίδια στον εξωτερικό χώρο.

Ρούχα και παπούτσια που είχαν συγκεντρωθεί ως βοήθεια βρίσκονται σε μια αποθήκη πεταμένα στο πάτωμα σε στοίβες, την ίδια στιγμή που οι άνθρωποι κυκλοφορούν χωρίς παπούτσια. Παράλληλα, οι καβγάδες και οι συμπλοκές είναι καθημερινό φαινόμενο, και στον καταυλισμό έχει πρόσβαση ο οποιοσδήποτε, σύμφωνα πάντα με καταγγελίες εθελοντών.

Στον Πειραιά

Χωρίς πρόγραμμα και με πολλές δυσκολίες πραγματοποιείται η μεταφορά προσφύγων και μεταναστών από τον Πειραιά. Με νέες δηλώσεις του χθες ο εκπρόσωπος του Συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργος Κυρίτσης επέμεινε ότι το λιμάνι θα έχει αδειάσει έως το Πάσχα. Χθες, ακόμα 500 άτομα μεταφέρθηκαν στη νέα δομή φιλοξενίας στον Σκαραμαγκά –τμήμα της οποίας βρίσκεται ακόμα υπό κατασκευή– ωστόσο στο λιμάνι παραμένουν ακόμα πάνω από 3.500 άτομα. Κάποιοι από τους μετανάστες διαμαρτυρήθηκαν, καθώς, όπως ανέφεραν, χωρίστηκαν οικογένειες που μεταφέρθηκαν σε διαφορετικά κέντρα φιλοξενίας.

Ιδιαίτερα συναινετικός εμφανίστηκε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας. Απαντώντας σε ερωτήματα βουλευτών για το μεταναστευτικό, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είναι ανοικτή σε ιδέες και προτάσεις. «Είναι μεγάλος πόλεμος αυτός που διεξάγουμε και θα τα καταφέρουμε», τόνισε. Οσον αφορά την κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, ανέφερε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε συνεργασία με τις γαλλικές αρχές, που είχαν αντιμετωπίσει το ίδιο πρόβλημα στο Καλαί, όπου χρειάστηκαν –όπως ο ίδιος σημείωσε– 7 χρόνια για να λειτουργήσει πλήρως η σιδηροδρομική γραμμή. Ο κ. Μουζάλας, όσον αφορά τις ΜΚΟ, διευκρίνισε ότι δημιουργείται μητρώο, διαχώρισε όμως τη δράση των ΜΚΟ από εκείνη των εθελοντών και «αλληλέγγυων».

Οδηγία προς τις αστυνομικές αρχές δόθηκε χθες σχετικά με τη διαχείριση των ανθρώπων που βρίσκονται στα hotspots στα νησιά και έχουν συμπληρώσει ήδη 25 ημέρες παραμονής. Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε σε εφαρμογή της συμφωνίας της 20ής Μαρτίου μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, όσοι έχουν υποβάλει αίτημα ασύλου και η εξέταση του αιτήματός τους δεν έχει ολοκληρωθεί εντός 25 ημερών επιβάλλεται να έχουν τη δυνατότητα να φύγουν από την εγκατάσταση. Σύμφωνα με τις οδηγίες που έλαβε η αστυνομία, όσοι συμπληρώνουν 25 ημέρες παραμονής στα hotspots (στις 15 Απριλίου συμπληρώθηκε το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για τους αφιχθέντες την πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας) μπορούν να φύγουν από τις εγκαταστάσεις όπου φιλοξενούνται, αλλά είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν το βράδυ, ενώ απαγορεύεται να εγκαταλείψουν το νησί για τους επόμενους τρεις μήνες.

Τέλος, και η βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας αναμένεται να μεταβεί στη Λέσβο μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα για να δει από κοντά την κατάσταση που επικρατεί με τους πρόσφυγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή