Κέρκυρα, η άγνωστη σερβική πρωτεύουσα

Κέρκυρα, η άγνωστη σερβική πρωτεύουσα

3' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ιστορία έχει καταχωρίσει το Βελιγράδι ώς την πρωτεύουσα του σερβικού κράτους από την ίδρυσή του, συνεχώς και αδιαλείπτως. Πλην μιας περιόδου, όχι πολύ μακριά πίσω, κατά την οποία πρωτεύουσα υπήρξε η πόλη της… Κέρκυρας.

Με σερβική Βουλή, κυβέρνηση, στρατό αλλά και υπηκόους μάλιστα. Από προχθές τη «σερβική πρωτεύουσα» στην Ελλάδα επισκέπτεται ο πρόεδρος της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, αποτίοντας φόρο τιμής στο «Νησί της Σωτηρίας», όπως έχει καταχωρισθεί η Κέρκυρα στη συλλογική σερβική εθνική συνείδηση. «Ηρθαμε για να τιμήσουμε τους στρατιώτες μας που κατέφυγαν στην Κέρκυρα αναζητώντας σωτηρία και για να πούμε ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στους Ελληνες και ιδιαίτερα στους Κερκυραίους, οι οποίοι πραγματικά τους έσωσαν», δήλωσε.

Οι Σέρβοι είναι γενικά ένας λαός, ίσως ο μοναδικός στον κόσμο, που γιορτάζει τις… ήττες του. Εχουν, για παράδειγμα, καθιερώσει ως εθνική εορτή τη συντριβή τους στη μάχη του Κοσσυφοπεδίου τον Ιούνιο του 1389 από τους Οθωμανούς και την απώλεια του εθνικού τους λίκνου. Εν προκειμένω, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την κατάληψη της χώρας τους στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο από τα γερμανικά, αυστροουγγρικά και βουλγαρικά στρατεύματα, το «εορτάζουν» στην… Κέρκυρα.

Γιατί στο ειδυλλιακό Νησί των Φαιάκων; Διότι ο «Παντοκράτορας» ήταν η κορυφή –και μαζί η λύτρωση– του «αλβανικού Γολγοθά», όπως καταγράφεται στην ιστορία του σερβικού έθνους, στην απίστευτη πορεία των υπολειμμάτων του σερβικού στρατού και αμάχων, μέσω των κακοτράχαλων βουνών της Αλβανίας, προς την ελευθερία.

Τα γεγονότα: τον Οκτώβριο του 1915 η Σερβία δέχεται συντονισμένη επίθεση από αυστροουγγρικά, γερμανικά και από τον Νότο βουλγαρικά στρατεύματα, και η χώρα υποδουλώνεται. Καθώς δεν υπήρχε διέξοδος φυγής προς τη Θεσσαλονίκη, αφού οι Βούλγαροι είχαν καταλάβει τον Νότο, τα υπολείμματα του σερβικού στρατού, η τότε κυβέρνηση και η βασιλική οικογένεια του Βελιγραδίου, μαζί και χιλιάδες αμάχους, υποχωρούν στο Κόσοβο.

Από εκεί, καταδιωκόμενοι από τον εχθρό, αφού κατέστρεψαν τα βαριά όπλα, τα σερβικά στρατεύματα ελαφρά οπλισμένα και μαζί οι άμαχοι ξεκίνησαν μέσα στον βαρύ χειμώνα μια δύσκολη πορεία μέσω της ορεινής Αλβανίας με στόχο να φτάσουν στην Κέρκυρα.

Η διαδρομή μέσα από τα άγρια χιονισμένα αλβανικά βουνά εξελίχθηκε σε μαρτύριο για τη «Σέρβων κατάβαση», την οποία έκαναν κόλαση οι επιθέσεις ατάκτων Αλβανών ορεσίβιων, παραδοσιακών εχθρών του σερβικού έθνους.

Επειτα από δύο μήνες οδυνηρής περιπλάνησης στο αφιλόξενο αλβανικό ανάγλυφο και με εκατόμβη νεκρών, περίπου 150.000 στρατιώτες και άμαχοι αναφώνησαν το «θάλαττα θάλαττα» και παραλήφθηκαν στα αλβανικά παράλια από συμμαχικά πλοία για να αποβιβαστούν στην Κέρκυρα.

Ο αποδεκατισμένος στρατός θα μεταφερθεί από εκεί με συμμαχικά πλοία στη Θεσσαλονίκη για να πολεμήσει στο Μακεδονικό Μέτωπο, οι εξαθλιωμένοι άμαχοι και η ηγεσία θα παραμείνουν στην Κέρκυρα, η οποία επί τρία συνεχή χρόνια θα καταστεί πρωτεύουσα της Σερβίας.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, που τίμησε με την παρουσία του τις ελληνοσερβικές εκδηλώσεις για τη συμπλήρωση των εκατό χρόνων από την καταφυγή των ομοεθνών του στην Κέρκυρα, επισκέφθηκε μεταξύ άλλων το κτίριο του Δημοτικού Θεάτρου που είχε μετατραπεί σε «σερβικό Κοινοβούλιο» και τον χώρο του πρώην ξενοδοχείου Bella Venezia στο κέντρο της πόλης, το οποίο λειτούργησε ως έδρα της εξόριστης κυβέρνησης.

Ο κ. Νίκολιτς, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί σήμερα στις Σέρρες, όπου θα του επιδοθεί το χρυσό κλειδί της πόλης, παρουσία εκπροσώπων των ελληνικών αρχών κατέθεσε στεφάνι στο μαυσωλείο στο νησάκι Βίδος, στο οποίο φυλάσσονται κειμήλια από τη σερβική παρουσία, και στη σύντομη ομιλία του εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του σερβικού λαού στους Ελληνες τονίζοντας πως «είμαστε στο πλευρό τους ό,τι και αν αντιμετωπίζουν». Εναν αιώνα μετά, η Κέρκυρα παραμένει υψηλά στην ατζέντα των σημείων αναφοράς του σερβικού έθνους, γεγονός που πέραν των άλλων μεταφράζεται στην παρουσία χιλιάδων Σέρβων προσκυνητών-τουριστών κάθε χρόνο στο πανέμορφο νησί. Ελάχιστες οικογένειες με σερβική καταγωγή έχουν απομείνει, ενώ επιτύμβιες στήλες, το Μαυσωλείο του Βίδου με τα δεκάδες αντικείμενα, αλλά και τα κτίρια που στέγασαν την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο, θυμίζουν το ιστορικό πέρασμα των Σέρβων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή