Βοήθεια 83 εκατ. από την Κομισιόν

Βοήθεια 83 εκατ. από την Κομισιόν

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντάσεις, επεισόδια και αναζήτηση χώρων για τη δημιουργία και νέων κέντρων φιλοξενίας συνθέτουν την εικόνα της παρουσίας των προσφύγων και μεταναστών στην Ελλάδα, που χθες ξεπέρασαν σε αριθμό τις 54.000. Χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε κονδύλι ύψους 83 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα (τα χρήματα δεν θα δοθούν απευθείας στην ελληνική κυβέρνηση) και ανακοίνωσε τη χορήγηση βοήθειας ύψους 110 εκατ. ευρώ στην Τουρκία στο πλαίσιο της ευρωτουρκικής συμφωνίας.

Πάνω από 5.000 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν υπό άθλιες συνθήκες στο Ελληνικό. Χθες έγινε γνωστός ο θάνατος μιας 17χρονης προσφυγοπούλας, η οποία έπασχε από σοβαρή καρδιακή ανεπάρκεια (είχε νοσήσει από ρευματοειδή πυρετό στο Αφγανιστάν). Στις 14 Απριλίου μεταφέρθηκε από το Ελληνικό στο Λαϊκό με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας, με ευθύνη των γονιών της πήρε εξιτήριο, όμως την ίδια ημέρα η κατάσταση της υγείας της επιδεινώθηκε και εισήχθη και πάλι στο Λαϊκό όπου διασωληνώθηκε. Επειτα από τέσσερις ανακοπές κατέληξε στις 18 Απριλίου. Οι δήμαρχοι της περιοχής έστειλαν χθες στον πρωθυπουργό επιστολή διαμαρτυρίας για την κατάσταση που επικρατεί στο Ελληνικό.

Στον Πειραιά, όπου παραμένουν 3.286 άνθρωποι, χθες Αφγανοί πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία καθώς θεωρούν ότι υπάρχει διακριτική μεταχείριση για τους Σύρους που μεταφέρονται σε καλύτερους χώρους φιλοξενίας. Η κυβέρνηση βρίσκεται σε αναζήτηση και νέων χώρων. Συγκεκριμένα, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας, Δημ. Βίτσας, με έγγραφό του ζήτησε από το ΤΑΙΠΕΔ την παραχώρηση του Πρώην Θεραπευτηρίου Ψυχικών Παθήσεων του Δήμου Χανίων στο υπουργείο Αμυνας προκειμένου να δημιουργηθεί κέντρο φιλοξενίας. Το ΤΑΙΠΕΔ απάντησε θετικά στο αίτημα, ωστόσο η δρομολογούμενη δημιουργία κέντρου στα Χανιά έχει αναστατώσει την τοπική κοινωνία.

Τα χρήματα για τη βοήθεια της Ελλάδας όσον αφορά τη σίτιση και περίθαλψη προσφύγων θα δοθούν στην Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, στη Διεθνή Ομοσπονδία του Ερυθρού Σταυρού και σε 6 διεθνείς ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων οι Γιατροί του Κόσμου. Ο επίτροπος Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων, Χρήστος Στυλιανίδης, που βρέθηκε χθες στην Αθήνα, υπέγραψε τις πρώτες συμβάσεις. Οπως τόνισε ο κ. Στυλιανίδης, «η χρηματοδότηση θα διατεθεί στους εταίρους ανθρωπιστικής βοήθειας, ώστε να διασφαλιστεί ότι η βοήθεια θα παρέχεται με καλά συντονισμένο τρόπο σε όσο το δυνατόν περισσότερες περιοχές». Ο κ. Στυλιανίδης επισκέφθηκε το κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στον Ελαιώνα συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον δήμαρχο Αθηναίων Γιώργο Καμίνη. «Είναι ένα μεγάλο στοίχημα να αποδείξουμε ότι μπορούμε να συνεργαζόμαστε σε όλα τα επίπεδα, η κεντρική κυβέρνηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και βεβαίως και με την Ε.Ε.», ανέφερε ο κ. Καμίνης.

Χθες το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε συνέντευξη Τύπου με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ κατήγγειλε την παραβίαση, από Ελλάδα και Τουρκία, των δικαιωμάτων των ανθρώπων που στις 4 Απριλίου επιστράφηκαν από τη Χίο στη γειτονική χώρα, στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας.

Βιασμός 13χρονου

Στο μεταξύ, στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Χίου κρατείται 29χρονος Αφγανός, που κατηγορείται για τον βιασμό 13χρονου ομοεθνούς του, την Παρασκευή στο hotspot της Χίου. Σε βάρος του σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα και παραπέμφθηκε σε ανακριτή. Πρόκειται να απολογηθεί αύριο.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή