«Πόλεμος» Τόσκα – συνοριοφυλάκων με αφορμή το προσφυγικό

«Πόλεμος» Τόσκα – συνοριοφυλάκων με αφορμή το προσφυγικό

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οργισμένη απάντηση στους ισχυρισμούς των συνδικαλιστών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, οι οποίοι καταλόγισαν λανθασμένες επιλογές στην κυβέρνηση στο θέμα διαχείρισης της μεταναστευτικής κρίσης εξέδωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι «η Ομοσπονδία Συνοριοφυλάκων (χωρίς πλέον συνοριοφύλακες οι οποίοι έχουν γίνει κανονικοί αστυνομικοί) σε μία προσπάθεια συντεχνιακής ανάδειξης, μας υποδεικνύει την εθνική πολιτική για το Προσφυγικό/Μεταναστευτικό. Με σωρεία ανακριβειών και ψεμάτων όπως “ακόμα και τώρα είμαστε βέβαιοι ότι συνεχίζουν να περνούν από τη χώρα τζιχαντιστές”, βλάπτουν τη χώρα. Οι πράξεις αυτών που διαδίδουν τέτοια ψεύδη, αλλά και όσων τους βοηθούν, είναι ανεύθυνες και επικίνδυνες και ως τέτοιες θα αντιμετωπιστούν».

Είχε προηγηθεί η συνέντευξη Τύπου της ΠΟΣΥΦΥ στη διάρκεια της οποίας το προεδρείο της Ομοσπονδίας σχολίασε δηκτικά την απόφαση η φύλαξη των συνόρων να ανατεθεί στον Frontex, όταν σε Ελληνες συνοριοφύλακες ανατίθενται καθήκοντα άσχετα με την εκπαίδευσή τους. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Παναγιώτης Χαρέλας χαρακτήρισε επικίνδυνη την κατάσταση στα hotspot, λόγω έλλειψης αστυνομικής δύναμης και αποκάλυψε ότι μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας πολλοί πρόσφυγες επιχειρούν να επιστρέψουν άτυπα στην Τουρκία, ώστε να μην καταγραφούν στην Ελλάδα. Μάλιστα απαντώντας σε ερώτηση αν έχουν περάσει τζιχαντιστές ή αν υπάρχει κίνδυνος να περάσουν στο μέλλον ο κ. Χαρέλας δήλωσε «θα περάσουν τζιχαντιστές από την Ελλάδα κι αυτό δεν το αρνείται πλέον κανείς».

Πάντως, το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. σχολιάζοντας με ανακοίνωση όσα μεταδίδονται σε Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας και αποδίδονται σε συνέντευξη εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριοφυλάκων, κάνουν λόγο για «ανυπόστατους ισχυρισμούς που στερούνται πραγματικής βάσης και ενδεχομένως να υποκρύπτουν ή να εξυπηρετούν σκοπιμότητες και που σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ανακοινώνεται μάλιστα η εκκίνηση της διαδικασίας διοικητικής διερεύνησης για το περιεχόμενο των συγκεκριμένων δηλώσεων.

«Είναι προφανές ότι όποιος διαθέτει και αναφέρεται σε τέτοια στοιχεία, έχει νομική υποχρέωση να τα υποβάλλει άμεσα στις αρμόδιες Αρχές, άλλως ενδεχομένως διαπράττει σοβαρά ποινικά και πειθαρχικά αδικήματα. Από το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας κινείται η διαδικασία της διοικητικής διερεύνησης για το περιεχόμενο των δηλώσεων αυτών, ενώ όλο το υλικό θα υποβληθεί άμεσα στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές για περαιτέρω ποινική αξιολόγηση», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή