Ουδέν νεώτερον για τους διορισμούς

Ουδέν νεώτερον για τους διορισμούς

1' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με άδεια χέρια αποχώρησε από το ξενοδοχείο Χίλτον ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, μετά τη χθεσινή συνάντηση με τους εκπροσώπους των θεσμών. Ο κ. Φίλης έχει διατυπώσει αίτημα για 20.000 διορισμούς μονίμων εκπαιδευτικών σε βάθος τριετίας, ξεκινώντας από 10.000 για το επόμενο σχολικό έτος 2016-17. Οι αριθμοί ενισχύουν τη θέση του κ. Φίλη, καθώς τα έτη 2014-15 και 2015-16 δεν έγιναν διορισμοί, ενώ την περίοδο 2010-15 αποχώρησαν με συνταξιοδότηση 12.354 εκπαιδευτικοί από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και 17.843 από τη δευτεροβάθμια.

Βέβαια, καθώς το αίτημα των 20.000 είναι μαξιμαλιστικό στο πλαίσιο μιας διαπραγμάτευσης, η έγκριση 2.000-3.000 διορισμών θα αποτελούσε επιτυχία για την ηγεσία του υπουργείου. Ωστόσο, η χθεσινή ανακοίνωση της ελληνικής πλευράς προσγειώνει στην πραγματικότητα. «Για την ανάγκη μόνιμων διορισμών, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης επέμεινε στις θέσεις του. Από την πλευρά τους, οι θεσμοί συνέδεσαν το θέμα με την εξέλιξη της αξιολόγησης και τον διάλογο που διεξάγεται σε κεντρικό επίπεδο για τις δημοσιονομικές εξελίξεις», ανέφερε το υπουργείο, χωρίς να έχει κάτι που θα μπορέσει να εμφανίσει ως επιτυχία. Ετσι, παραμένει η αναλογία τους ενός διορισμού για πέντε αποχωρήσεις, όπως ισχύει έως το 2018.

Πάντως, το υπουργείο χαρακτήρισε «πρόοδο στις συζητήσεις» το ότι για την αποτύπωση της κατάστασης της ελληνικής εκπαίδευσης εγκαταλείφθηκε η έκθεση του ΟΟΣΑ από το 2011 και θα συνταχθούν νέες εκθέσεις σε δύο φάσεις, τον Ιούνιο του 2016 και τον Ιούλιο του 2017. Αυτό σημαίνει ότι το υπουργείο έχει χρόνο να ανασυντάξει το τοπίο (π.χ. στρεβλώσεις με πληθώρα ειδικοτήτων) και ότι η έκθεση του 2017 μπορεί να προσφέρει ισχυρά επιχειρήματα για διορισμούς το 2018.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή