Προσωρινή λύση για τα απορρίμματα στην Αρχαία Ολυμπία

Προσωρινή λύση για τα απορρίμματα στην Αρχαία Ολυμπία

1' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε κατάσταση… πανικού ενόψει της αφής, αύριο, της Ολυμπιακής Φλόγας βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων της βόρειας Ηλείας. Περίπου 450 τόνοι απορριμμάτων μαζεύτηκαν τόσο από την Ολυμπία όσο και από τη διαδρομή που θα ακολουθήσει η Φλόγα, προκειμένου η εικόνα της περιοχής να είναι η καλύτερη δυνατή. Το πρόβλημα όμως παραμένει: χαρακτηριστικό είναι ότι χθες το ΥΠΕΝ έδωσε άδεια ο νέος ΧΥΤΥ στην Τριανταφυλλιά να δεχθεί σύμμεικτα απορρίμματα από τρεις δήμους, αντίθετα με ό,τι προβλέπει η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας.

Οσοι επισκεφθούν, λοιπόν, αύριο την Αρχαία Ολυμπία για να παρακολουθήσουν την τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας δεν θα αντικρίσουν απορρίμματα, είτε στη διαδρομή είτε μέσα στην Αρχαία Ολυμπία, λένε στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Αρχαίας Ολυμπίας Γιώργος Γεωργακόπουλος και ο δήμαρχος του Πύργου Γαβρίλης Λιατσής. «Ο Δήμος Αρχαίας Ολυμπίας είναι ήδη πεντακάθαρος και δεν υπάρχουν πουθενά απορρίμματα», λέει στην «Κ» ο κ. Γεωργακόπουλος. «Τόσο οι τρεις είσοδοι της πόλης όσο και η ίδια η πόλη είναι χωρίς απορρίμματα», αναφέρει, προσθέτοντας ότι «το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τις όμορες κοινότητες». Μάλιστα, όπως τόνισε, «από όπου κι αν περάσουν προσκεκλημένοι και επισκέπτες δεν θα δουν απορρίμματα» και, όπως εξήγησε, αυτό επετεύχθη με τη μεταφορά 450 τόνων στον ΧΥΤΑ της Βόνιτσας.

«Η Αρχαία Ολυμπία λάμπει, το κλίμα είναι γιορτινό και μακάρι, όπως λένε όλοι, να διατηρηθεί αυτή η εικόνα», καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Πύργου Γαβρίλης Λιατσής είπε στην «Κ» ότι «όλη η διαδρομή από τον Πύργο προς την Αρχαία Ολυμπία θα είναι αύριο απόλυτα καθαρή και χωρίς απορρίμματα». Ωστόσο, όπως προσέθεσε, σε περιφερειακά σημεία του Πύργου υπάρχουν ακόμα απορρίμματα, αλλά τόνισε ότι είναι καθημερινές οι προσπάθειες για την αποκομιδή τους. Ακόμη ανέφερε ότι «δεν μπορούμε να μαζέψουμε σε μία ημέρα όλα τα απορρίμματα που έχουν συγκεντρωθεί», τονίζοντας σε αυτό το σημείο «ότι έχουμε καταφέρει να απομακρύνουμε όλα τα απορρίμματα μέσα από την πόλη του Πύργου».

Η σοβαρότητα του προβλήματος αποδεικνύεται και από την απόφαση του υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη να επιτρέψει, κατά παρέκκλιση, τη μεταφορά σύμμεικτων απορριμμάτων στον νέο ΧΥΤΥ Ηλείας (στη θέση Τριανταφυλλιά). Οπως επισημαίνεται στην απόφαση, η παρέκκλιση αυτή επιτρέπεται «σε εξαιρετικές περιπτώσεις, στις οποίες τίθεται σε σοβαρό και προφανή κίνδυνο η δημόσια υγεία ή ασφάλεια και διακυβεύεται ουσιαστικά το γενικότερο δημόσιο συμφέρον». Η απόφαση ισχύει για τρεις μήνες και αφορά τα σύμμεικτα απορρίμματα μόνο των δήμων Ηλιδας (όπου βρίσκεται ο ΧΥΤΥ), Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή