Οι δεσμώτες θα μείνουν στο Φαληρικό Δέλτα και θα μελετηθούν

Οι δεσμώτες θα μείνουν στο Φαληρικό Δέλτα και θα μελετηθούν

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνέχεια δόθηκε χθες Τρίτη στην υπόθεση των δεσμωτών του Φαλήρου, της ομαδικής ταφής, δηλαδή, που έχει εντοπιστεί στον υπό διαμόρφωση χώρο του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Συγκεκριμένα, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο (ΚΑΣ) γνωμοδότησε, έστω και με οριακή πλειοψηφία, υπέρ της διατήρησης των ευρημάτων κατά χώρα, με σκοπό την περαιτέρω αναλυτική μελέτη τους. Η απόφαση πάρθηκε έπειτα από εκτενή παρουσίαση απόψεων τόσο των μελών του ΚΑΣ όσο και των ειδικών εμπειρογνωμόνων, που κλήθηκαν να καταθέσουν την επιστημονική οπτική τους.

Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, τα τρία σύνολα των ομαδικών ταφών, εκτός από αρχαιολογικό, παρουσιάζουν και έντονο ιστορικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον. Ποια ήταν η καταγωγή αυτών των ανθρώπων; Σε ποια κοινωνική τάξη ανήκαν; Γιατί βρέθηκαν εκεί με τα χέρια τους σε δεσμά; Ολα αυτά τα ερωτήματα χρήζουν (και δύνανται) να διερευνηθούν, όπως τόνισε η ανθρωπολόγος Ε. Στραβοπόδη. Αναγνωρίζοντας τη συγκεκριμένη ανάγκη, το ΚΑΣ βρέθηκε μπροστά σε τρεις πιθανές λύσεις: πρώτον, την οριστική κατάχωση των ευρημάτων, κατόπιν φυσικά μελέτης τους, δεύτερον, τη μεταφορά τους σε άλλο, παρακείμενο ίσως χώρο, και, τρίτον, την επιτόπου διατήρηση, έρευνα και φροντίδα τους.

Οπως αναφέραμε, τελικώς η απόφαση πάρθηκε υπέρ της διατήρησης κατά χώρα, με τα ευρήματα να είναι ορατά και προσβάσιμα αλλά –σημαντική διευκρίνιση– όχι επισκέψιμα. Εγκρίθηκε επίσης η κατασκευή ενός ελαφρού μεταλλικού κελύφους, σε μελέτη και σχέδια του ειδικού Δημήτρη Κορρέ, το οποίο θα προστατεύσει τις συστάδες των σκελετών και θα διευκολύνει τη διαδικασία υποστήριξης και στεγανοποίησης του εδάφους πάνω στο οποίο εδράζονται ενώ ταυτόχρονα η αρχαιολογική έρευνα θα προχωράει. Οσο για το θέμα της πιθανής έκθεσης των ευρημάτων, το οποίο έχει και την ηθική του διάσταση, αυτό μένει να αποφασιστεί σε μελλοντική συνεδρίαση του ΚΑΣ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή