Η Μητρόπολη εντυπωσιάζει ξανά

Η Μητρόπολη εντυπωσιάζει ξανά

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο νάιλον κάλυμμα κατέβηκε χθες το μεσημέρι, αποκαλύπτοντας το εντυπωσιακά αποκατεστημένο τέμπλο της Μητρόπολης Αθηνών. Ηταν μια συγκινητική στιγμή για τους ανθρώπους που μόχθησαν εδώ και χρόνια για την αποκατάσταση του Καθεδρικού Ναού Αθηνών και περιμένουν ο λαμπρός ναός να ανοίξει εκ νέου τις πύλες του σε πιστούς και επισκέπτες.

Ηδη οι σκαλωσιές έχουν απομακρυνθεί από το εξωτερικό της εμβληματικής εκκλησίας και απομένει η απομάκρυνση των ικριωμάτων και οι τελευταίες εργασίες ρουτίνας (π.χ. ο καθαρισμός του χώρου), ώστε η Μητρόπολη Αθηνών να λειτουργήσει. Πότε; Οχι πάντως πριν από το Πάσχα.

Ειδικότερα, ο πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, μιλάει με θαυμασμό στην «Κ» για την ανακαίνιση της Μητρόπολης Αθηνών (ο ίδιος άλλωστε επιμελείται εκθέσεις αγιογράφων) και το σπουδαίο έργο αποκατάστασης και συντήρησης που έγινε «για να αναδειχθεί ο πλούτος των τοιχογραφιών, μαρμάρων και γλυπτών της Μητρόπολης».

Η ιστορία της ενίσχυσης και αποκατάστασης του κτιρίου του Μητροπολιτικού Ναού της Αθήνας ξεκίνησε το 1981, αλλά όλα έγιναν με πολύ αργούς ρυθμούς και καθυστερήσεις. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε μιλώντας στην «Κ» ο προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, αρχιτέκτονας κ. Θεόδωρος Χαμάλης, το κτίριο, το οποίο θεμελιώθηκε το 1863, είχε υποστεί φθορές από τον σεισμό του 1981. Τότε είχαν αρχίσει οι μελέτες για αποκατάσταση των ζημιών, όμως έως το 1999 δεν είχε αρχίσει κάποια εργασία. Ο σεισμός του 1999 κατέφερε νέο και το πιο καίριο χτύπημα στο κτίριο και πυροδότησε εκ νέου το ενδιαφέρον και τις μελέτες για την αποκατάσταση του Μητροπολιτικού Ναού.

Μία δεκαετία αργότερα, στις αρχές του 2010 υπεγράφη με την τεχνική εταιρεία η σχετική σύμβαση και ξεκίνησαν οι εργασίες αποκατάστασης. Ομως, λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, στα μέσα της ίδιας χρονιάς διεκόπη για ένα χρόνο η χρηματοδότηση των εργασιών που είχαν ενταχθεί στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Τα εγκαίνια

Η ιστορία της αποκατάστασης του Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών αποτυπώνει τον κατασκευαστικό «μαραθώνιο» που διανύουν πολλά δημόσια έργα στην Ελλάδα. Βεβαίως, υπάρχει η εκκίνηση αλλά και η λήξη. Ωστόσο, ακόμη δεν έχει ορισθεί πότε θα γίνουν τα εγκαίνια του «νέου» Μητροπολιτικού Ναού. Ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, στον οποίο είναι αφιερωμένος ο ναός, θα προσέφερε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για τα εγκαίνια της νέας σελίδας του. Πλέον, το θρησκευτικό κλίμα του Πάσχα δεν επιτρέπει εγκαίνια.

Από την άλλη, παρότι η αναστάσιμη ημέρα της 1ης Μαΐου είναι μέρα χαράς, δεν πρέπει να αγνοείται ότι επιτρέπει σε πολλούς –επισήμους και μη– να αποδράσουν από το κλεινόν άστυ. Οπότε η ημέρα αντενδείκνυται για εγκαίνια…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή